Σε λειτουργία ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου

Τέλος στη γραφειοκρατία και τις πολύμηνες καθυστερήσεις στη μεταβίβαση ακινήτων βάζει ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων που ενεργοποιήθηκε από την 1η Ιανουαρίου στο akinita.gov.gr και αποτελεί τη νέα καινοτομία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σε ανάρτησή του ο αρμόδιος υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κωνσταντίνος Κυρανάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε κάθε πρόταση που θα διευκολύνει τους πολίτες και θα αντιμετωπίζει τη γραφειοκρατία και παράλληλα κάλεσε τους συμβολαιογράφους να μπουν στην πλατφόρμα επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι πράξεις τους θα μεταγράφονται μέσα σε 1 εργάσιμη ημέρα.
Αναλυτικά στην ανάρτησή του αναφέρει:
Όπως είχαμε δεσμευθεί, από χθες 1/1/2024 λειτουργεί ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου στο http://akinita.gov.gr. Καλούμε τους Συμβολαιογράφους της χώρας να μπουν στην πλατφόρμα και δεσμευόμαστε ότι οι πράξεις που θα υποβάλλονται ψηφιακά, θα μεταγράφονται μέσα σε 1 εργάσιμη ημέρα αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων που βιώνουν οι πολίτες. Σήμερα παρουσιάσαμε την εφαρμογή στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών και αύριο θα βρισκόμαστε για τον ίδιο σκοπό στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τους πολίτες και να μειώσει τη γραφειοκρατία.

Τα 8 βήματα που πρέπει να ακολουθήσει όποιος μεταβιβάζει ακίνητο

  1. Υποβολή νέου αιτήματος αγοραπωλησίας από τον συμβολαιογράφο
  2. Ο πωλητής επιλέγει το προς μεταβίβαση ακίνητο.
  3. Ο αγοραστής αποδέχεται την πρόσκληση και εξουσιοδοτεί τον συμβολαιογράφο.
  4. Δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος αγοραπωλησίας
  5. Ο συμβολαιογράφος συλλέγει τα αναγκαία δικαιολογητικά.
  6. Πληρωμή φόρου μεταβίβασης και σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης.
  7. Η συμβολαιογραφική πράξη είναι διαθέσιμη στον ηλεκτρονικό φάκελο αγοραπωλησίας.
  8. Ο συμβολαιογράφος καταχωρίζει την πράξη στο Κτηματολόγιο.

πηγή: https://www.thraki.com.gr 3/11/2024