Οι Καμήλες και Ντιβιτζήδες αναβίωσαν στην πλατεία Ειρήνης

Ένα μεγάλο γλέντι στήθηκε στο κέντρο της πόλης παραμονή Πρωτοχρονιάς

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής έχοντας πολύχρονη εμπειρία στα πολιτιστικά δρώμενα και με αγάπη για την παράδοση και τη λαογραφία της Θράκης, υλοποιεί δράσεις που συμβάλουν στην προβολή του πολιτισμού, μέσα από το χορό, το τραγούδι, τη μουσική, τα δρώμενα, τα ήθη και τα έθιμα.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή αναβιώνουν στη Θράκη οι «Καμήλες και Ντιβιτζήδες», ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα πρωτοχρονιάτικα δρώμενα της Ανατολικής Ρωμυλίας, που ξεσηκώνουν τον κόσμο της πόλης μας κι όχι μόνο. Έτσι στην πλατεία Ειρήνης, πρωινές ώρες παραμονής Πρωτοχρονιάς, στήθηκε ένα μεγάλο γλέντι με τις Καμήλες και τους Ντιβιτζήδες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς βρίσκονταν πάντα στο εσωτερικό του κύκλου χορεύοντας με ιδιαίτερο τρόπο. Κόσμος και… καμήλες αποχαιρέτισαν έτσι τον παλιό χρόνο, καλωσορίζοντας τον καινούργιο, με ευχές να είναι ειρηνικός, υγιής και παραγωγικός.

Στη γκάιντα, στο καβάλι και στο τραγούδι ήταν ο Νίκος Παπαδημητρίου, στο ακορντεόν και στο τραγούδι ο Κίμωνας Τερζίδης, στο νταούλι ο Ραφαήλ Ιακωβίδης. Στον ίδιο χώρο, οι άνθρωποι του συλλόγου μερίμνησαν ώστε ο κόσμος να γευτεί τη θρακιώτικη μπάμπω και το ντόπιο κρασί.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ, που επίσημα στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ήταν η τελευταία ημέρα λειτουργίας της υπό αυτό το καθεστώς. Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μάρκου

πηγή: https://xronos.gr/ 2/1/2024