Προτάσεις των παραγωγικών φορέων της Ξάνθης για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19

“Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Βασικός στόχος των προτάσεων μας είναι να αναδείξουμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει στους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους από την πανδημία που έπληξε και την χώρα μας. Στόχος μας αφενός είναι να διατηρηθεί στο ακέραιο αυτό που όλοι μαζί πετύχαμε και αφορά φυσικά την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αφετέρου όμως πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρην οφθαλμού η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Για τους λόγους αυτούς σάς προτείνουμε τα εξής:

 1. Να εξεταστεί ενδελεχώς η απόφαση του ΣτΕ για το 12% του μη μισθοδοτικού κόστους εργασίας καθώς θα δώσει τεράστια ανάσα στις επιχειρήσεις τις περιοχής μας. Ήταν και θα παραμείνει διαχρονικά ένα από τα βασικά αιτήματα των παραγωγικών φορέων του Νομού μας.
 2. Κατάργηση για το οικονομικό έτος 2020 στις πληγείσες επιχειρήσεις, από τους εξής φόρους: ΕΝΦΙΑ, Τέλος Επιτηδεύματος, Προκαταβολή Φόρου.
 3. Αναστολή του Τέλους Διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα της περιοχής, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο (2) έτη.
 4. Παράταση του μέτρου προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα επόμενα δύο (2) έτη.
 5. Άμεση παρέμβαση στις εταιρείες ηλεκτροδότησης είτε δημοσίου αλλά κυρίως ιδιωτικού τομέα, για την αποφυγή αποκοπών ρεύματος.
 6. Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%.
 7. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών.
 8. Αναστολή του μέτρου για τους εξωτερικούς χώρους όσον αφορά την εστίαση για το ένα (1) άτομο) προς τρία (3) τετραγωνικά μέτρα. Αλλά τήρηση με ευλάβεια του μέτρου για δύο (2) μέτρα μεταξύ των τραπεζιών.
 9. Άμεσα επαναπροσδιορισμός της Συνθήκης RAMSAR και NATURA για να μπορέσει να πάρει μπροστά η «ατμομηχανή» του τουρισμού στην περιοχή μας.
 10. Επιδότηση κόστους εργασίας μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SURE και όχι επιδότηση ανεργίας.
 11. Μείωση συντελεστών φορολογίας στο 10%.
 12. Νομικό πλαίσιο κατοχύρωσης των ξενοδόχων και των υπαλλήλων τους.
 13. Δημιουργία μιας νέας οριζόντιας ρύθμισης πάγιας ρύθμισης των 120 δόσεων στην οποία θα συμπεριληφθούν οι ληξιπρόθεσμες και βεβαιωμένες οφειλές των επιχειρήσεων, οι οφειλές τους από υφιστάμενες ρυθμίσεις καθώς και οι οφειλές που τυχόν δημιουργηθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.
 14. Ο άμεσος σχεδιασμός και υλοποίηση κλαδικών προγραμμάτων χρηματοδοτικής ενίσχυσης από τους πόρους του ΕΣΠΑ για την κτηνοτροφία και τον πρωτογενή τομέα αλλά και τη στοχευμένη διασύνδεση τους με την μεταποίηση των αγροδιατροφικών προϊόντων, με απώτερο σκοπό τα πολλαπλασιαστικά οφέλη σε αυτούς τους ζωτικούς κλάδους.
 15. Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου (ΚΥΑ) για την παραχώρηση αιγιαλού και δραστική μείωση των μισθωμάτων κατά 50% τουλάχιστον με ειδικότερες ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στην υγειονομική κρίση. Σύμφωνα με τις προτάσεις, όπως αυτές κατατέθηκαν από την ΚΕΕ με αρ. πρωτ. 1343/04.05.2020 αλλά και από την ΟΕΒΕ Νομού Ξάνθης προς τα αρμόδια Υπουργεία.
 16. Καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού.
 17. Ειδικά μέτρα στήριξης για τις εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις (π.χ. επιδότηση ενοικίου).
 18. Ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας με χρηματοδοτικά εργαλεία για μικροπιστώσεις.
 19. Ένταξη του κλάδου της εστίασης στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ.
 20. Επιδότηση κατά 50% του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων εστίασης – καφέ μπαρ – διασκέδαση – αίθουσες δεξιώσεων – ξενοδοχεία, μέχρι τις 31.12.2020. Η επιδότηση αυτή δεν πρέπει να στερεί από τις επιχειρήσεις την δυνατότητα της μετατροπής των συμβάσεων εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε πως είναι επιτακτική ανάγκη να μην λαμβάνονται οριζόντια μέτρα αλλά να λαμβάνονται μέτρα ανά Περιφέρεια καθώς υπάρχουν  διαφορετικά ποιοτικά όσο και ποσοτικά χαρακτηριστικά ανάλογα με την Περιφέρεια. Ιδίως ο Νομός Ξάνθης είναι  ο φτωχότερος της Ελλάδος και με  πολύ μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Μέσα σε όλα πρέπει να συνυπολογισθεί ότι ο βασικότερος πνεύμονας οικονομικής ανάτασης της πόλης μας είναι οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, οι οποίες φέτος εύλογα ακυρώθηκαν, οπότε μπορείτε να αντιληφθείτε ότι η οικονομική δυσπραγία του Νομού προήλθε πολύ πριν το γενικευμένο lockdown αλλά έναν μήνα νωρίτερα.

Ευχαριστούμε πολύ για την συνεργασία

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ, ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΞΑΝΘΗΣ, ΤΣΙΑΚΙΡΟΓΛΟΥ ΜΑΙΡΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΞΑΝΘΗΣ, ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ, ΙΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΦΑΣΜΑΤΟΠΩΛΩΝ ΞΑΝΘΗΣ, ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ ΞΑΝΘΗΣ, ΔΑΡΓΑΝΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ.”

{Πηγή Δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 19/5/2020}