48 προτάσεις των Ροδοπιτών επιχειρηματιών με άμεσο αποδέκτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τεκμηριωμένη επιστολή για την στήριξη των (ακριτών) επιχειρηματιών αυτή τη δύσκολη συγκυρία

Ολοκληρωμένο σχέδιο τεσσάρων αξόνων και σαράντα οκτώ προτάσεων για την στήριξη της επιχειρηματικότητας απέστειλαν στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη Κυριάκο και τους αρμόδιους υπουργούς το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής.

O πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης δήλωσε σχετικά με την επιστολή: «Συντάξαμε ως Επιμελητήριο σε συνεργασία με τo Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, την ΟΕΒΕΣ ν. Ροδόπης και τον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα της πανδημίας που βασίζεται σε τέσσερις άξονες και 48 προτάσεις. Οι άξονές είναι η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος η διατήρηση των θέσεων εργασίας και καταπολέμηση της ανεργίας, η ανάπτυξη και στήριξη της επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση της ρευστότητας. Στόχος είναι η μείωση της  φετινής ύφεσης  και ο περιορισμός της αύξησης της ανεργίας, έτσι ώστε το επόμενο έτος, το 2021 που αποτελεί και έτος ορόσημο για την Ελληνική Δημοκρατία,  να ανακτήσουμε με μεγαλύτερη ορμή το απολεσθέν ΑΕΠ  αλλά και να οδηγηθούμε στην Ανάπτυξη».

Αναλυτικά η επιστολή: 

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού και τα συνακόλουθα μέτρα περιορισμού της, έχουν επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας. Το 2020 αποτελούσε χρονιά ορόσημο για την Ελληνική Οικονομία, καθώς μετά την 10ετή περίοδο της ύφεσης, η πλειοψηφία των  διεθνών οργανισμών προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης πλησίον του 3%. 

Αυτήν την περίοδο η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το θέμα της επιστροφής στην «κανονικότητα». Η πανδημία όμως άνοιξε σημαντικές πληγές στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το κράτος πρέπει να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες που θα γίνουν την επόμενη μέρα, προκειμένου να περιορίσουμε όλοι μαζί την οικονομική ζημιά και να επανέλθουμε όσο τον δυνατόν συντομότερα στον δρόμο της ανάπτυξης. Πολλοί διεθνείς οίκοι και οργανισμοί, προβλέπουν πλέον ότι η οικονομία μας θα συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά 10%, αλλά η πεποίθηση μας είναι ότι αν δράσουμε γρήγορα και στοχευμένα θα μπορέσουμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της φετινής ύφεσης.

Σκοπός της παρούσης επιστολής είναι η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και η αγορά εργασίας. Οι προτεινόμενες δράσεις αφορούν κυρίως τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά όχι μόνο της Ελληνικής Οικονομίας αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις ΜΜΕ επιχειρήσεις (Annual Report on European SMEs 2018/2019), το 99% των επιχειρήσεων της ΕΕ είναι μικρομεσαίες δηλαδή επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 άτομα. Χαρακτηριστικό δε είναι ότι 9 στις 10 ΜΜΕ στην ΕΕ είναι μικρές επιχειρήσεις (μέχρι 10 απασχολούμενα άτομα). Η συμβολή τους στην ανάπτυξη και την απασχόληση είναι καίρια καθώς παράγουν 57 cents για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας ενώ 2 στους 3 Ευρωπαίους απασχολούνται σε ΜΜΕ.  

Παρόμοια είναι η εικόνα και για την Ελλάδα όπου στις ΜΜΕ απασχολούνται 2.165.216 εργαζόμενοι (87,9% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις) ενώ η ετήσια προστιθέμενη αξία ανέρχεται στα 32,6 δις ευρώ. Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο αριθμός των ΜΜΕ στην Ελλάδα ανέρχεται στις 821.540 κατέχοντας την μερίδα του λέοντος στο ελληνικό επιχειρειν (99,80%). 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τέσσερις Άξονες-Στόχοι

Α) Βελτίωση Οικονομικού περιβάλλοντος

Β) Διατήρηση των θέσεων εργασίας και καταπολέμηση της ανεργίας

Γ) Ανάπτυξη και στήριξη της επιχειρηματικότητας

Δ) Ενίσχυση της ρευστότητας

Διαβάστε εδώ τις προτάσεις ανά άξονα-στόχο: 

{Πηγή Δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 19/5/2020}