«Φουρτούνες» τα προβλήματα των αλιευτικών συνεταιρισμών υπόψη του Υπουργού

Εποικοδομητική και πολυθεματική η συνάντηση στο Μεσολόγγι, με τον Σπ. Λιβανό – Τα «ανταποδοτικά» από τα χέλια, η αστυνόμευση στις λιμνοθάλασσες και φορολογικά θέματα στο «τραπέζι»

Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό, συναντήθηκαν στο Μεσολόγγι, την 25ης Μαρτίου,  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλιευτικών Συνεταιρισμών Ελληνικών Λιμνοθαλασσών ( και Πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας Λαγού Ξάνθης) , κ. Γιώργος Γκίλης, ο Γραμματέας ( και Πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κεραμωτής Καβάλας ) κ. Σταύρος Αρβανιτάκης, και οι πρόεδροι των Συνεταιρισμών «Άγιος Στέφανος Μεσολογγίου» κ. Στέφανος Κανελέτης, «Προφήτης Ηλίας Αιτωλικού» κ. Κώστας Γκρέκας, «Ρεμπάκια Αιτωλικού» κ. Σπύρος Νταλιάννης, «Αναγέννηση Μεσολογγίου» κ. Αριστείδης Ματζουράτος, «Διβάρι Αιτωλικού» κ. Γιώργος Μπότας και «Σκαλί Νεοχωρίου» κ. Γιάννης Μαχαιριώτης, προκειμένου να ενημερώσουν τον υπουργό για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, καθώς και για τις συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ ο πρόεδρος του Συνδέσμου και πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού της Βιστωνίδας κ. Γιώργος Γκίλης, ο οποίος αναφέρθηκε επακριβώς στα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι.

ΤΑ «ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ» ΠΗΓΑΝ ΣΥΝΝΕΦΟ- ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟΝ… ΒΥΘΟ!

Ειδικότερα ο κ. Γκίλης ανέφερε στην «Θ» ότι:

Εμείς είχαμε βγάλει ένα υπόμνημα και το στείλαμε στην κ. Αραμπατζή και τον κ. Λιβανό, για τα προβλήματα που αφορούν στις λιμνοθάλασσες. Το πρώτο φυσικά, είναι οι επιπτώσεις του covid στην δουλειά μας. Ενημερώσαμε ότι δεν το «κυνηγήσαμε» πολύ κατά το προηγούμενο «κύμα» της πανδημίας. Όμως το δεύτερο «κύμα» μας έπιασε τον Αύγουστο, που ήμασταν πάνω στην παραγωγή. Δείξαμε τιμολόγια, από τα οποία φαίνεται πως οι τιμές των ψαριών έπεσαν πάρα πολύ. Για παράδειγμα, εμείς πουλούσαμε τα κεφάλια 1,80€ και 2.20€ και φέτος αναγκαστήκαμε να πουλάμε μέχρι 0,40€, 0,50€ – 1€, αρκεί να φεύγουν γιατί ήταν πολλά. Αντίστοιχα, οι συνάδελφοι στο Μεσολόγγι, πουλούσαν 3€-4€  τσιπούρες. Είχαμε πιστωτικά από εμπόρους που πήραν τα ψάρια αλλά δεν μπορούσαν να τα πουλήσουν γιατί είχαν κλείσει η εστίαση και οι ιχθυόσκαλες με αποτέλεσμα να μένουν τα ψάρια στο ψυγείο, οπότε τους κόψαμε πιστωτικά (π.χ για την αθερίνα έχουμε 35.000 ευρώ πιστωτικό σε έναν έμπορο, γιατί είδαμε ότι δεν μπορούσε να την πουλήσει) και έγγραφα από εμπόρους στο Μεσολόγγι, στην Άρτα, την Πρέβεζα κλπ. Όλα αυτά τα δώσαμε στον υπουργό και αυτό που ζητούμε, είναι – σύμφωνα με τις τριετείς εκθέσεις που κάνει η κάθε εποπτεία αλιείας για το πόσα ψάρια μπορεί να βγάλει η κάθε λιμνοθάλασσα – ότι ζητούμε 0,50€ στο κιλό «ζημιά» για τα ψάρια που βγάλαμε φέτος. Όχι με βάση το τι πουλήσαμε. Με βάση τους τόνους που λέει η κάθε εποπτεία αλιείας ότι  μπορεί να παράγει η κάθε λιμνοθάλασσα (εμείς βγάλαμε παραπάνω από 250-260 τόνους φέτος). Κάθε 3 χρόνια η εκάστοτε διεύθυνση αλιείας κάνει μια έκθεση για το αν έγιναν προσχώσεις, αν υπήρχαν καιρικά ή περιβαλλοντικά φαινόμενα και η τελευταία έκθεση για την Βιστωνίδα λέει 260 τόνους. Φέτος θα γίνουν καινούριες εκθέσεις.

Κάναμε λοιπόν μια τεχνική έκθεση για όλες τις λιμνοθάλασσες και όλη η «ζημιά» για το κράτος είναι 450.000 ευρώ. Δεν είναι ποσό «απαγορευτικό». Είναι ένα ποσό που θα βοηθήσει στον πρωτογενή τομέα που είμαστε εμείς και για βεβαιωμένες και πιστοποιημένες ζημιές.

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΛΟΓΩ COVID

Επιπλέον ο κ. Γκίλης επισήμανε ότι:

Το δεύτερο θέμα ήταν ότι – επειδή υπάρχουν συνεταιρισμοί όπως η Βιστωνίδα, που παίρνουν  απευθείας ανάθεση από την περιφέρεια για 10 χρόνια την λίμνη, αλλά και αυτοί που την παίρνουν με δημοπρασία – πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον το φετινό ενοίκιο που δίνουν, λόγω covid γιατί εμάς μπορεί ο τζίρος μας να έπεσε, οπότε πληρώνουμε μειωμένο ενοίκιο, ενώ αυτοί έχουν μια standard τιμή, διότι βγήκε με δημοπρασία. Δηλαδή έπαθαν δεν έπαθαν ζημιά, είχε δεν είχε covid, θα πρέπει να πληρώσουν το ίδιο ποσό. Αυτό το θεωρούμε άδικο και το ίδιο θεωρεί – από ότι μας είπε –  και ο κ. Υπουργός και είναι ένα θέμα που θα δει άμεσα.

ΤΑ «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ» ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΛΙΑ, Η ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ «ΤΡΑΠΕΖΙ»

Αναφορικά με τα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν υπόψη του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Γκίλης τόνισε ότι:

Έχουμε και τα χέλια και αυτό το περιβόητο 30% (από τον νόμο της ΕΕ) που απελευθερώνουμε ώστε να φύγουν στην θάλασσα και να ξαναγυρίσουν. Δεχόμαστε αυτόν τον νόμο της ΕΕ όμως λέμε στον εκάστοτε υπουργό ότι «από την στιγμή που παίρνεις εσύ το ενοίκιο, πρέπει να μας πεις ότι αυτό θα αφαιρεθεί από το ενοίκιο». Δεν μπορώ δηλαδή να πετώ 10.000 – 15.000 ευρώ (ανάλογα με τα χέλια που βγαίνουν) στην θάλασσα, γιατί υπάρχει απόφαση της ΕΕ, χωρίς να έχω κάτι το «εξισορροπήσω». Πρόκειται για μεγάλα ποσά.

Το τέταρτο θέμα ήταν η αστυνόμευση σε κάθε λίμνη, όπου γίνεται χαμός. Δεν μιλώ για προβλήματα της Βιστωνίδας μόνον, αλλά σαν πρόεδρος του συνδέσμου. Στην Άρτα, για παράδειγμα, είναι καλύτερα να είσαι ψαροκλέφτης παρά να είσαι συνέταιρος. Και σε εμάς, στην Βιστωνίδα, υπάρχει το ίδιο πρόβλημα, αλλά όπως ξέρετε σε εμάς τα ψάρια είναι τα κεφάλια. Το να χάσεις δηλαδή, ένα ή δύο ή πέντε τόνους κεφάλια από την Βιστωνίδα που παράγει 250, στην ουσία είναι 10.000 ευρώ. Το να χάσεις όμως δύο τόνους τσιπούρες – και το αναφέραμε στον υπουργό – στην Άρτα, στο Μεσολόγγι και στην Κεραμωτή, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Διότι οι άνθρωποι αυτοί, εκτός από το ότι κλέβουν, κάνουν και ζημιά στο εμπόριο, διότι πηγαίνουν και τα πωλούν σακούλα – σακούλα, χωρίς παραστατικά κλπ. Καταλαβαίνετε ότι μετά οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να πουλήσουν τα ψάρια που βγάζουν μετά. Είναι πραγματικά «γάγγραινα». Όσον αφορά στην Βιστωνίδα, σαφώς και υπάρχει και εδώ πρόβλημα. Είναι 65.000 στρέμματα η λίμνη και δεν φυλάγεται ούτε με ρανταρ, ούτε με τίποτε άλλο. Προσπαθούμε, κάνουμε την βόλτα μας, έχουμε φύλακα, αλλά οπωσδήποτε γίνεται πάλι…χαμός μέσα στην λίμνη και αυτό είναι «κοινό μυστικό».

Το άλλο θέμα ήταν το φορολογικό μας. Έχουμε προβλήματα, διότι άλλοι ήταν στο ΙΚΑ, άλλοι στον ΟΓΑ κ.ο.κ. και αυτό – όπως είπε άλλωστε και ο υπουργός – είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί με το Υπουργείο Εργασίας. Απλά αυτό που ζήτησε είναι να του δώσουμε τα στοιχεία που έχουμε και να γίνει μια τηλεδιάσκεψη και για το προηγούμενο θέμα της αστυνόμευσης  (όπου εμπλέκεται και άλλο υπουργείο) και για το φορολογικό, ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και να τα λύσουμε. Βρήκαμε πάρα πολύ καλή την συζήτηση με τον κ. Υπουργό. Άκουσε, έμαθε, αν και ήξερε τι εστί λιμνοθάλασσα. Περιμένουμε άμεση λύση στα δύο πρώτα προβλήματα που σας ανέφερα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 30/3/2021}