Περί αναβολής υλοποίησης του τερματικού LNG της Αλεξανδρούπολης

Έχουμε δημοσιεύσει ήδη την είδηση πως το έργο του τερματικού LNG της Αλεξανδρούπολης θα ξεκινήσει το Β’ Εξάμηνο του 2020, και η επίσημη εξήγηση είναι πως πρέπει να συμβαδίσει με τον Ελληνοβουλγαρικό Αγωγό Φυσικού Αερίου. Η GasLog, η οποία κατέχει το 20% της Gastrade (του ομίλου Κοπελούζου) ανακοίνωσε πως η τελική επενδυτική απόφαση για τον τερματικό LNG  στην Αλεξανδρούπολη αναβάλλεται για το τέλος του 2018.

Έτσι, όπως ανακοίνωσε η GasLog, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες που κατασκευάζει, κατέχει και διαχειρίζεται συνολικά 27 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, το έργο στην Αλεξανδρούπολη πρέπει να συμβαδίσει χρονικά με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB.

Όπως είναι γνωστό, η Gastrade δουλεύει από κοινού με την ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη της μονάδας στην Αλεξανδρούπολη ενώ για το έργο ενδιαφέρεται και η τη βουλγαρική ΒΕΗ.

Η μονάδα FSRU της Αλεξανδρούπολης, κατηγοριοποιείται ως ένα έργο Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) και αποτελεί ένα έργο υψηλής τεχνολογίας που με την ολοκλήρωσή του θα προσφέρει ακόμα μια -την τέταρτη- πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην χώρα.

Το έργο αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το φυσικό αέριο θα προωθείται στο Εθνικό Σύστημα (Μεταφοράς) Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές.

Η ουσία είναι πως η προαναγγελθείσα ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης πάει για τις καλένδες. Πάνω που οι πολίτες γέμισαν αισιοδοξία και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή, ήρθε και η αναβολή. Αλήθεια πόσο θα πρέπει να περιμένουν ακόμα οι πολίτες για να βιώσουν την έλευση αυτής της πολυπόθητης ανάπτυξης που ακούνε χρόνια τώρα; Μήπως οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες; Μήπως το θέμα θα έπρεπε να απασχολεί ανελλιπώς το δημοτικό συμβούλιο;

 

 

[Πηγή φωτό: http://www.e-evros.gr]