Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής: ένας ζωντανός και δραστήριος πυρήνας

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για την Αρμενική Εβδομάδα Κομοτηνής σε συνεργασία με το ΔΠΘ

Το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, πάντα δραστήριο, επεδίωκε ανέκαθεν  να επικοινωνεί το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο. Εξ ου και σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής πραγματοποίησε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου την Τελετή Έναρξη της Αρμενικής Εβδομάδας στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην ΡΕΞ), στην οποία παρευρέθηκαν προσωπικότητες της επιστημονικής και πολιτικής κοινότητας της πόλης μας, καθώς και ο κ. Τέρενς Κουικ, δημοσιογράφος και Υφυπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κομοτηνή.

Το παρών έδωσαν μέλη της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής που παρουσίασαν ένα παραδοσιακό καλωσόρισμα, προσφέροντας κεράσματα στους καλεσμένους, η Χορωδία της κοινότητας που ερμήνευσε τον εθνικό Ύμνο της Αρμενίας «Η πατρίδα μας», καθώς και η χορευτική ομάδα του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Ομίλου «Μεσρώπ Μαστότς», που ξεδίπλωσε το ταλέντο της, εκτελώντας τρία παραδοσιακά τραγούδια. Την ευλογία τους έδωσαν κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης των Ορθοδόξων Αρμενίων της Ελλάδος, κ. Κεγάμ, αλλά και ο πατέρας κ. Χρυσοβαλάντης Δήμου, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Τον σκοπό του εορτασμού της Αρμενικής Εβδομάδας εξήγησε η κ. Μαρία Δημάση, πρόεδρος του τμήματος, η οποία τόνισε πως «Ο εορτασμός της Αρμενικής Εβδομάδας εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του τμήματος, το οποίο θέλει πλέον να επικοινωνήσει το επιστημονικό έργο του όχι μόνο αναφορικά με τις τέσσερις γλώσσες, οι οποίες διδάσκονται στο τμήμα -Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία- αλλά και με άλλες».

Η επιλογή της Αρμενίας δεν ήταν τυχαία, συνέχισε, μιας και στη Θράκη υπάρχουν ζώσες και δραστήριες κοινότητες Αρμενίων, καθώς και πρωτόκολλα συνεργασίας με το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ερεβάν. «Το έτος 2018 δεν είναι καθόλου τυχαίο», έκανε σαφές η κ. Δημάση, τονίζοντας πως φέτος συμπληρώνονται αφενός 2.800 χρόνια από την Ίδρυση του Ερεβάν, αφετέρου 100 χρόνια από την καθιέρωση της πρώτης Αρμενικής Δημοκρατίας.

Η όλη προσπάθεια εστιάζει σε «θέματα ανθρώπινα, ζητήματα γλώσσας και πολιτισμού στην διαχρονική πορεία των λαών και των χωρών», κατέληξε η κ. Δημάση, κοινοποιώντας πως εντός του Μαΐου θα εγκαινιασθεί η παρουσίαση άλλων δύο «κόσμων» , όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο:

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, της Χαράς Καϊμάκη, 28/2/2018}