Η Παναγία η Ελευθερώτρια του Διδυμότειχου – επ’ ευκαιρία… tweet Καμμένου

Με την Ελλάδα να κινείται εν πολλοίς στους ρυθμούς της είδησης της απρόσμενης απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών που κρατούνταν στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχολίασαν την ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Κάμμενου, αμέσως μετά την ανακοίνωση του ευχάριστου γεγονότος από την Τουρκία.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο κος Καμμένος επέλεξε να αναρτήσει μία εικόνα της Παναγίας Ελευθερώτριας στο twitter του, ευχαριστώντας τη Μεγαλόχαρη για την θετική εξέλιξη. Χωρίς να γνωρίζουμε τα ακριβή κίνητρα του υπουργού για την συγκεκριμένη ανάρτηση, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι αυτή παραπέμπει (και) στο Διδυμότειχο, όπου βρίσκεται ένας από τους πιο γνωστούς ναούς της Παναγίας Ελευθερώτριας σε όλη την Ελλάδα.

Το πλάτος του Ιερού Ναού Παναγίας Ελευθερώτριας στο Διδυμότειχο είναι 28 μέτρα, το μήκος 42 μ. και το ύψος 35 μ., ενώ το κωδωνοστάσιο έχει 33 μ. ύψος. Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού και την σχεδίαση έκανε ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κ. Νικόλαος Μουτσόπουλος ενώ την επίβλεψη των έργων έκανε ο πολιτικός μηχανικός και μετέπειτα δήμαρχος της πόλης κ. Χρήστος Τοκαμάνης. Το επιχρυσωμένο τέμπλο του Ναού, μοναδικό στην Ελλάδα, έχει μήκος 30 μ. και ύψος 5,5 μ. Οι τοιχογραφίες έγιναν δια χειρός Ιωάννου Σαρσάκη και των βοηθών αυτού, Γεωργίας Νταλαγιώργου, Ιωάννου Καμπασάκη και Χρήστου Σαρσάκη. Τα ψηφιδωτά στον τρούλο από τον Παύλο Σαρφατη ενώ οι ψηφίδες είναι από το Μουράνο της Ιταλίας.

Το τέμπλο κατασκεύασε ο Παντελεήμων Αμανατίδης ενώ η χρύσωση έγινε από ειδικούς τεχνίτες από το Ιάσιο της Ρουμανίας, το φύλλο χρυσού αγοράστηκε από την Νυρεμβέργη της Γερμανίας και είναι 22 καρατίων. Να σημειωθεί επίσης και η μεγάλη βοήθεια της 16ης Μεραρχίας στην επιχωμάτωση των θεμελίων. Σημαντική ήταν η συμπαράσταση του τότε δημάρχου της πόλης κ. Ευάγγελου Παπατσαρούχα για την παραχώρηση του οικοπέδου και στην τελετή εγκαινίων ο μακαριστός Μητροπολίτης κ .Νικηφόρος ο Β’ τον κάλεσε κοντά του και του είπε: «Ἐμείς οι δυο θα φωνάξουμε! Όλοι είναι άξιοι συγχαρητηρίων και τους εὐχαριστούμε… Όμως εμείς περάσαμε τις δυσκολίες… Και από το μικρόφωνο μαζί θα φωνάξουμε: Νενίκηκά σε, Βαγιαζήτ!»

Η εκκλησία πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναρτάται στο καμπαναριό της μία τεράστια ελληνική σημαία, η οποία είναι ορατή και στην απέναντι όχθη του Έβρου.

{Πηγή: Ομάδα Σύνταξης, 16/8/2018}