Ορκίστηκαν οι 300 της Βουλής

Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των 300 της Βουλής που προέκυψε από την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαϊου. 

Τα θεωρεία της Βουλής ήταν ασφυκτικά γεμάτα από συγγενείς και προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων, πρέσβεις και επιτετραμμένοι πρεσβειών από εξήντα χώρες από όλο τον κόσμο, ενώ η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία των στελεχών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαρόπουλου και του αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Στα έδρανα των αξιωματούχων βρίσκονταν ο ΑΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Η διαδικασία της Ορκωμοσίας ξεκίνησε με την τελετή του θρησκευτικού όρκου, ακολούθησε η ορκωμοσία των τεσσάρων μουσουλμάνων βουλευτών στο Κοράνι και κατόπιν όσων βουλευτών επιθυμούσαν πολιτικό όρκο.

Η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα συγκληθεί αύριο Δευτέρα στις 10:30, με θέμα ημερήσιας διάταξης την εκλογή του Προέδρου της Βουλής, Αντιπροέδρων, Κοσμητόρων και Γραμματέων του Σώματος. Κατόπιν, η Βουλή θα διαλυθεί με προεδρικό διάταγμα και η χώρα θα εισέλθει εκ νέου σε προεκλογική περίοδο για τις κάλπες που θα στηθούν στις 25 Ιουνίου.

Ιερώνυμος: Να είστε καρπεροί, με κουράγιο και δύναμη

Η ευχή μου είναι παρμένη από τα λόγια του Αποστόλου: «Ίνα μή ώσιν άκαρποι» αλλά καρπεροί, είπε μετά τον αγιασμό, ο Αρχιεπίσκοπος κκ Ιερώνυμος και συνέχισε: «Καρπεροί, με κουράγιο και δύναμη, όπως απαιτούν οι σημερινές συγκυρίες!».

Μετά την ορκωμοσία τους οι βουλευτές υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο ορκωμοσίας και παρέλαβαν ενημερωτικό φάκελλο που περιλάμβανε – μεταξύ άλλων – το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε εκ νέου για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα, για α’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Α’ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, για β’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, και για γ’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Β’ Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Μπούρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας πρότεινε για δ’ αντιπρόεδρο τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επαναπρότεινε για ε’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. 

Για τη θέση του στ’ αντιπροέδρου, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας πρότεινε εκ νέου τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ για τη θέση του ζ’ αντιπροέδρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης πρότεινε τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Χήτα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 28/5/2023}