“Όχι” δημάρχων στις προωθούμενες αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

"Πολιτικό αλήτη" χαρακτήρισε τον υπουργό Εσωτερικών ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ και δήμαρχος Β. Λαμπάκης - "Θα μας καταντήσει δημάρχους μαριονέτες" είπε..

Ειδική συνεδρίαση για τις προωθούμενες αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – και συγκεκριμένα για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – πραγματοποίησε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕΔ ΑΜ-Θ), το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Μαϊου, στην έδρα της Κομοτηνή.

Στόχος ήταν να διερευνηθεί σε βάθος το σχέδιο νόμου “Κλεισθένης 1” (με 237 άρθρα) το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τα τέλη Απριλίου. Η ΠΕΔ ΑΜ-Θ υιοθέτησε την άποψη του προέδρου της, και δημάρχου Αλεξανδρουπολιτών, Βαγγέλη Λαμπάκη, περί αντίθεσης στις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Τρεις από τους τέσσερις δημάρχους της Ροδόπης ήταν παρόντες στην συνεδρίαση: Ο δήμαρχος Κομοτηναίων Γιώργος Πετρίδης, Μαρωνείας-Σαπών Γιάννης Σταυρίδης και Ιάσμου Ισμέτ Καδή. Παρούσα και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Κομοτηνής Φελίνα Κάζακου, μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξής της και πρόεδρο του ΕΒΕΡ Αντώνη Γραβάνη. Άξιο αναφοράς είναι πως αυτή την Παρασκευή 11 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών και Κεντρικών Ένωσης Δήμων Ελλάδος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για τον ίδιο σκοπό.

“ΠΥΡΑ” ΛΑΜΠΑΚΗ ΠΡΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ

Με την διαπίστωση ότι “η Αυτοδιοίκηση θα πάψει να υπάρχει όπως τη γνωρίζαμε” ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο κος Λαμπάκης, ο οποίος υπεραμύνθηκε – πέρα των αρνητικών στοιχείων που αναγνώρισε κι έχει θίξει κατά καιρούς – του υπάρχοντος νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο οποίος όπως είπε “επέτρεπε στους Δήμους και στους δημάρχους να λύσουν προβλήματα.

Μέσα στην οκταετία στην οποία το κράτος παρέλυσε, εμείς οι Δήμοι σταθήκαμε όρθιοι – παρά την υποχρηματοδότηση – και λύσαμε προβλήματα.

Καταφέραμε με ανθρώπινη συμπεριφορά να διατηρήσουμε τουλάχιστον πολλά και να περισώσουμε από την απόλυτη καταστροφή κάποια νοικοκυριά και δημότες μας, να διατηρήσουμε τους Δήμους μας τουλάχιστον σε έναν ανεκτό βαθμό”.

Ο κος Λαμπάκης στη συνέχεια ήταν κατηγορηματικός, τόνισε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης “δεν σεβάστηκε την Τοπική Αυτοδιοίκηση”, “απαξίωσε πάρα πολύ τους δημάρχους, τόσο που επί ενάμιση χρόνο (ο υπουργός) δεν έχει υιοθετήσει – κι αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι κ.κ. Πετρίδης, Δημαρχόπουλος – κανένα αίτημα των Δήμων”.

Τον χαρακτήρισε “πολιτικό αλήτη” και υπογράμμισε ότι “κανείς δεν μπορεί να μου κάνει μήνυση, κι ας μου κάνει για να τελειώνουμε με αυτόν τον άνθρωπο που έχει ένα κράμα αριστερών και κομμουνιστικών απόψεων που τις βγάζει σε αυτό το σχέδιο νόμου”.

Για το προταθέν σχέδιο νόμου είπε πως έτριβε τα μάτια του όταν το διάβαζε και έκλεινε τα αυτιά του. “Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι στην Ελλάδα του 2018, έρχεται απέναντι στους αληθινούς εκπροσώπους του ελληνικού λαού και μας δίνει μία μούντζα με πέντε δάχτυλα”, είπε κατηγορηματικά.

Παρά το δυναμικό του λόγο και τις σαφείς κατηγορίες προς το πρόσωπο του κου Σκουρλέτη, έκανε και δύο ακόμη διαπιστώσεις. Πρώτον, είπε ότι οι απόψεις του υπουργού – σύμφωνα πάντα με τον κο Λαμπάκη – δεν βρίσκουν σύμμαχο όλη την κυβέρνηση. Δεύτερον, είπε ότι οι δήμαρχοι ποτέ δεν είπαν όχι εξαρχής στις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις οποίες αντιθέτως επιδιώκουν αλλά προς διαφορετική κατεύθυνση.

“Δεν λέμε όχι στην απλή αναλογική – ποτέ δεν είπαμε. Εμείς λέμε να συζητήσουμε την αληθινή και ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση, να λύσουμε τα σοβαρά προβλήματα σύνδεσης Κράτους – Δήμων, για να υπάρξει συνεργασία και όχι σύγκρουση μεταξύ των δύο θεσμών”, είπε. Συμπέρασμά του, μεταξύ πολλών άλλων σχολίων, είναι πως “θα μας καταντήσουν δημάρχους μαριονέτες”.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 8/5/2018}