Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή

Ο προκάτοχός του είχε κληθεί εσπευσμένα στην Άγκυρα για να δώσει εξηγήσεις για τη φυγή του ζεύγους διπλωματών και δεν επέστρεψε από τότε

Στην Κομοτηνή βρίσκεται ο νέος Τούρκος πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου που διαδέχεται τον Αλή Ριζά Ακιντζί. Το ποιος είναι ο νέος διπλωμάτης στην περιοχή μας είχε γίνει γνωστό ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά δεν είχε οριστικοποιηθεί η ημερομηνία έλευσής του. Η έλευσή του τελικά έγινε τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς και ενώ το προξενείο είχε μείνει “ακέφαλο” εξαιτίας της εσπευσμένης αποχώρησης του προκατόχου του Αλή Ριζά Ακιντζί.

Ο κος Ακιντζί δεν βρίσκονταν στην Κομοτηνή κατά την επίσκεψή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς είχε κληθεί εσπευσμένα στην Άγκυρα για να δώσει εξηγήσεις για τη φυγή του ζεύγους διπλωματών, Νταβούτ Οτζάκ και η Ντέρια από το προξενείο της Κομοτηνής στην Ιταλία, φοβούμενοι την έρευνα για την εμπλοκή τους με το Κίνημα Χιζμέτ του Φετουλάχ Γκιουλέν. Τελικά οι δύο διπλωμάτες απολύθηκαν από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κος Ακιντζί δεν επέστρεψε ξανά στην Κομοτηνή και μαθαίνουμε ότι αποχαιρέτησε προσωπικά με μηνύματα ή τηλεφωνήματα όσους από τη μειονότητα είχε αναπτύξει προσωπικές φιλικές σχέσεις.

Τη θέση του καταλαμβάνει και επίσημα με την εγκατάστασή του στην Κομοτηνή ο Μουράτ Ομέρογλου. Ο πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου εισήλθε στο ΥΠΕΞ το 1998. Μέρη όπου υπηρέτησε: Μπισκέκ του Κιργιζιστάν, Νέα Υόρκη-ΗΠΑ, στην πρεσβεία στο Βερολίνο-Γερμανία, στην πρεσβεία στην Ινδία. Ακολούθως υπηρέτησε στις Διευθύνεις Βαλκανίων και Μέσης Ανατολής στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και τελευταία εργαζόταν στην Διεύθυνση Ναυτιλίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο νέος πρόξενος αναμένεται το προσεχές χρονικό διάστημα να πραγματοποιήσει τις πρώτες αναγνωριστικές επαφές με την περιοχή και τους ανθρώπους της.

 

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 5/1/2017}