Σπάνια «προσφυγικά» ντοκουμέντα από την Αδριανούπολη του 1922

Εικόνες που αποτυπώνουν το δράμα των Προσφύγων της Ανατολικής Θράκης στο τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας

Το ημερολόγιο γράφει 4 Νοεμβρίου 1922 και ο φωτογράφος Frédéric Gadmer βρίσκεται στην Αδριανούπολη και την Τυρολόη (Edirne και Chorlu), ως απεσταλμένος του πλούσιου Γάλλου τραπεζίτη Albert Kahn. .

Ο Kahn στο διάστημα 1909-1931 είχε στείλει φωτογράφους σε όλον τον κόσμο για να απαθανατίσουν τη ζωή στον Πλανήτη και ο καρπός αυτής της ιδιότυπης αποστολής ήταν τελικά ένα αρχείο – θησαυρός, που σήμερα είναι γνωστό ως «Αρχεία του Πλανήτη» (Archives de la Planete) και η βάση των φωτογραφιών του είναι προσβάσιμη σε όλους.

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης εντόπισε τις φωτογραφίες που αφορούν την Ανατολική Θράκη (στο σύνολο 175) κι εμείς επιλέξαμε έξι από αυτές (δείτε τις εδώ) και συγκεκριμένα εκείνες στις οποίες αποτυπώνεται η αναμονή των προσφύγων στον σιδηροδρομικό σταθμό προκειμένου να εγκαταλείψουν την ευρύτερη περιοχή της Αδριανούπολης και να περάσουν στην απέναντι πλευρά του ποταμού.

Οι λεζάντες των φωτογραφιών είναι στη γαλλική γλώσσα, έτσι όπως έχουν προκύψει από την αρχειοθέτηση.

Να σημειωθεί ότι οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες έναν μήνα μετά το τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας που είχε ξεκινήσει τον Μάιο του 1919 και είχε καταλήξει σε ήττα των Ελλήνων τον Οκτώβριο του 1922.

Με δεδομένο ότι οι φωτογραφίες έχουν ως ημερομηνία την 4η Νοεμβρίου 1922, σημαίνει ότι έχουν τραβηχτεί και πριν την Ανταλλαγή των Πληθυσμών και την οριστική επαναχάραξη των ελληνοτουρκικών συνόρων, που προέκυψαν από τη Συνθήκη της Λωζάνης που υπογράφηκε το 1923.

Η έκτη και τελευταία φωτογραφία αποτυπώνει τη θέα που είχαν στον ποταμό Έβρο (Meric) οι πρόσφυγες όταν κατοικούσαν στην απέναντι όχθη του

  • Όλες τις φωτογραφίες του αρχείου Khan, μπορείτε να τις δείτε εδώ: https://opendata.hauts-de-seine.fr/explore/dataset/archives-de-la-planete/images/?disjunctive.operateur&sort=identifiant_fakir&q=thrace
  • Την πληροφορία για το «άνοιγμα» του αρχείου μοιράστηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook o υπεύθυνος του ΕΜΘ Γιάννης Κουκμάς και από τα σχόλια της συγκεκριμένης ανάρτησης, προκύπτει ότι το Μουσείο εξετάζει την αξιοποίηση των φωτογραφιών με κάποιο τρόπο. Ας ευχηθούμε καλή επιτυχία σε όποια ιδέα και αν επεξεργάζονται.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr, 7/1/2017}