Μισθός από Ελλάδα, ψώνια από Τουρκία

Ο Βόρειος Έβρος, στηρίζει την Τουρκική οικονομία – Όλοι ψωνίζουν από την Αδριανούπολη – Και η Αγορά της Ορεστιάδας αργοπεθαίνει – Κατεστραμμένη και η Γεωργική παραγωγή

Ο Βόρειος Έβρος, στηρίζει την παραπαίουσα τουρκική οικονομία. Το «εμπάργκο» που είχε επιβληθεί λόγω της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών από την Τουρκία, δεν κράτησε πολύ και έσπασε αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους. Και εκεί που πήγαν να πάρουν ανάσα τα καταστήματα της Ορεστιάδας, ήρθε η μεγάλη κρίση στην τουρκική οικονομία.

Κατρακύλησε η τουρκική λίρα και οι ισοτιμίες έναντι του δολαρίου και του ευρώ, έγιναν δελεαστικό «κίνητρο» για τους κατοίκους του Βορείου Έβρου, που πηγαίνουν καθημερινά σχεδόν, για τα ψώνια τους, απέναντι στην Αδριανούπολη.

Το φαινόμενο δεν είναι σημερινό. Απλούστατα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ενταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η άγρια φορολογική επιδρομή που εφήρμοσε η Κυβέρνηση, παράλληλα με την μείωση Μισθών και Συντάξεων, το κλείσιμο των καταστημάτων και την αύξηση της ανεργίας, οδηγεί αναγκαστικά τους πολίτες στην αναζήτηση λύσεων προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν με τα πενιχρά εισοδήματα που διαθέτουν, και να κρατήσουν παράλληλα την αξιοπρέπειά τους. Έτσι λοιπόν οι υποτιμημένες τιμές στις προσφορές  αγαθών από τις τουρκικές αγορές, αποτελούν πλέον την… «Λύση στην κρίση».

Αυτή είναι όμως η μία όψη του νομίσματος.

Υπάρχει και η άλλη που μας έρχεται από πολίτες  της Ορεστιάδας, τακτικούς αναγνώστες της «Ελεύθερης Θράκης», που μας περιγράφουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Μας λένε λοιπόν:

«Όσα μαγαζιά κατάφεραν να παραμείνουν ανοιχτά, κατά τα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων, ετοιμάζονται και αυτά να βάλουν λουκέτο. Η αγορά μας που πήγε να ζωντανέψει, είναι κυριολεκτικά, «πεθαμένη» καθώς οι καταναλωτές τρέχουν να επωφεληθούν για τα ψώνια τους από την Αδριανούπολη. Αγοράζουν ρούχα, παιδικά ενδύματα, σχολικά είδη, τρόφιμα, από απέναντι, και φεύγοντας γεμίζουν και  το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους με 0,85 λεπτά του ευρώ το λίτρο η βενζίνη. Όμως πρέπει να επισημάνουμε και κάτι άλλο, που, εμάς τους μονίμους κατοίκους της Ορεστιάδας μας ενοχλεί. Ο λόγος για διάφορους Δημοσίους Υπαλλήλους, Αστυνομικούς κ.λπ. που ενώ παίρνουν τον μισθό τους από την Ελλάδα ανέμελοι για το Επιχειρείν, πηγαίνουν και ψωνίζουν από την Τουρκία. Δηλαδή εμείς τους πληρώνουμε, με τους φόρους μας, και αυτοί πηγαίνουν απέναντι στην Τουρκία, για να αφήσουν τον μισθό τους, στα μαγαζιά της Αδριανούπολης».

Αυτά και πολλά άλλα μας είπαν οι αναγνώστες μας από την Ορεστιάδα, περιγράφοντας μία κατάσταση που οδηγεί στην απελπισία, καθώς δημιουργεί δυσοίωνες εικόνες για το μέλλον του τόπου μας.

«Η γεωργική παραγωγή φέτος στον Έβρο, πήγε κατά διαόλου, για Αγρότες και Κτηνοτρόφους, που μένουν πλέον χωρίς εισόδημα. Τα υγρά καύσιμα έχουν πάρει την ανηφόρα και το πετρέλαιο θέρμανσης, έχει γίνει απαγορευτικό για τις τσέπες μας. Τελικά αξίζει να μένουμε άλλο στην Ελλάδα;».

Αυτά είναι τα μηνύματα από τον Βόρειο Έβρο και τα συμπεράσματα, δικά σας. Κατά τα άλλα, έχουμε «καθαρή» έξοδο από τα Μνημόνια, έχουμε «Δίκαιη» Ανάπτυξη, και όλα πάνε καλά, όπως επιμένουν να μας παραμυθιάζουν οι Κυβερνώντες. Ας προσέχαμε.

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, του Σ. Κ., 9/10/2018}