Π. Χριστοδούλου: “Σημείο αναφοράς για τον Έβρο το 1o μελισσοκομικό πάρκο στο Σουφλί”

Νωρίτερα από τις 31 Ιουλίου από ότι προέβλεπε το ΦΕΚ, θα είναι έτοιμο το πρώτο μελισσοκομικό πάρκο στην περιοχή Κοτρωνιά του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς στο Σουφλί.

Στη συνέχεια θα παρθεί απόφαση σε επίπεδο Δήμου για την διαχείρηση αυτού του πάρκου, ποιος θα είναι αυτός που θα δίνει την άδεια σε κάποιο μελισσοκόμο να μπαίνει, αλλά και το ποιος θα καθορίσει τις θέσεις ώστε να γνωρίζουν οι μελισσοκόμοι από την νέα χρονιά που θα απευθύνονται για να πάρουν θέσεις και να τοποθετήσουν τις κυψέλες τους.

«Αυτό το πάρκο μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την μελισσοκομεία όλου του Εβρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής,» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Εβρου κ. Πασχάλης Χριστοδούλου.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου το πάρκο θα είναι επισκέψιμο για το κοινό, θα είναι ένας χώρος όπου θα γίνεται η πρακτική άσκηση των μαθητών του δημόσιου ΙΕΚ που θα λειτουργήσει από την νέα χρονιά στο Σουφλί, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και ένα πεδίο ενδιαφέροντος για το Κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπου θα εκπαιδεύονται μαθητές και εκπαιδευτικοί που το επισκέπτονται.

«Το πάρκο αυτό έχει πολλές δυνατότητες εάν υπάρξει ενδιαφέρον επέκτασης από μελισσοκόμους. Σήμερα εκτείνεται σε μια έκταση 200 στρεμμάτων, όμως μπορεί να φτάσει τα 2.000» είπε ο κ. Χριστοδούλου, ενώ εκτίμησε ότι, το ενδιαφέρον μετά την πρώτη και δεύτερη χρονιά θα είναι τεράστιο.

Όπως εξήγησε, «οι καθηγητές της Γεωπονικής σχολής Αθηνών που το έχουν επισκεφτεί γιατί είναι μέσα στην ομάδα υλοποίησης του έργου, διαπίστωσαν πως είναι ένας μελισσοκομικός παράδεισος.» Αναφερόμενος στην γενικότερη εικόνα του κλάδου σήμερα ο κ. Χριστοδούλου σημείωσε πως είναι μέν αισιόδοξη προοπτικά, ταυτόχρονα όμως είναι και στενάχωρη όσο φορά το παρόν.

Όπως εξήγησε , “η μελισσοκομία έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ σημαντικά, μέσα όμως από τεράστια προβλήματα, τα οποία συνεχίζουν να υφίστανται. Είναι προβλήματα που έχουν σχέση με τις εισαγωγές παράνομων και υποβαθμισμένων μελιών τα οποία αναμειγνύονται με κάτι λίγα ελληνικά και βρίσκονται στα super Market, σε υπερβολικά υψηλές τιμές και με “θολές” ετικέτες, κάτι το οποίο είναι παράνομο και ο καταναλωτής παραπλανείται”.

Με την ίδρυση του Πάρκου αυτού, ο κλάδος της μελισσοκομίας που αποτελεί σημαντικό κλάδο της τοπικής αγροτικής οικονομίας, αποκτά νέες προοπτικές, ενισχύοντας το εισόδημα των παραγωγών, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας, παράλληλα, την επισκεψιμότητα στην περιοχή.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, από ertnews.gr, 29/6/2022}