Χρ. Καζαντζής: «Αγκάθι» η απαγόρευση διέλευσης τουριστικών λεωφορείων στον κάθετο άξονα

Αυξημένο ενδιαφέρον Βούλγαρων επιχειρηματιών να επενδύσουν τουριστικά στην Ελλάδα

Στο πάγιο αίτημα της Ροδόπης να επιτραπεί η διέλευση τουριστικών λεωφορείων από τον κάθετο άξονα Μακάζα-Νυμφαία σύμμαχος είναι ο πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδας Χρήστος Καζαντζής.

Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm χαρακτήρισε «ένα μεγάλο αγκάθι» την απαγόρευση διέλευσης τουριστικών λεωφορείων, που αποτρέπει την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με τη μαζικοποίηση των ροών επισκεπτών μέσω γκρουπ, ομαδικών αποστολών κι εκδρομών. Εάν επιτραπούν τα λεωφορεία «θα βοηθήσει ιδιαίτερα την περιοχή μας, που διψάει από τουριστική ανάπτυξη» σημείωσε και πρόσθεσε: «όλο το κομμάτι του Θρακικού πελάγους, το οποίο είναι ένα πανέμορφο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο».

Να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά έχει επίσημα ζητήσει από τη Βουλγαρία να επιτρέπονται τα λεωφορεία, ωστόσο η Βουλγαρία δεν έχει αποδεχθεί το αίτημα «προστατεύοντας» τον εγχώριο τουρισμό της. Πάντως, τίθενται και ζητήματα ασφάλειας, για το εάν πράγματι μπορούν ή όχι να κινούνται τόσο μεγάλα οχήματα στον συγκεκριμένο κάθετο άξονα.

«Άριστες σχέσεις με τη Βουλγαρία»

Σχολιάζοντας τις σχέσεις των δύο χωρών τις χαρακτήρισε «άριστες», και σημείωσε: «η Βουλγαρία είναι η μοναδική χώρα με την οποία έχουμε κοινό υπουργικό συμβούλιο Εξωτερικών με βάση τις σχετικές αποφάσεις που είχαν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση κι ως εκ τούτου έχουμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία». Συγχρόνως, αυξημένη είναι η διακρατική συνεργασία τα τελευταία χρόνια σε ενεργειακά ζητήματα και διακρατικούς αγωγούς.

Μιλώντας για τον τουρισμό εκτίμησε πως η επισκεψιμότητα Βουλγάρων στην Ελλάδα φέτος αναμένεται να είναι ίδια -σε αριθμό τουριστών- σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο λόγω της οικονομικής κρίσης στη Βουλγαρία, έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη των κατοίκων άρα οι τουρίστες κάνουν λιγότερες ημέρες διακοπές κι είναι πιο επιφυλακτικοί στα χρήματα που ξοδεύουν.

Ως προς το εάν υπάρχει ενδιαφέρον από Έλληνες επαγγελματίες να δραστηριοποιηθούν στη Βουλγαρία ή το αντίθετο, φαίνεται πως δεν παρατηρείται πλέον το φαινόμενο που “άνθισε” στην οικονομική κρίση της χώρας μας, δηλαδή η φυγή εταιριών στη Βουλγαρία. «Το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων έχει μειωθεί. Από την άλλη υπάρχει ενδιαφέρον από βουλγάρικες εταιρίες, στο θέμα του εμπορίου, να εξάγουν προϊόντα στην ελληνική επικράτεια», σημείωσε και στάθηκε κυρίως στους κλάδους κατασκευών και τουριστών, όπου «πάρα πολλοί Βούλγαροι, πολίτες κι εταιρίες, θέλουν να επενδύσουν σε αυτό το κομμάτι».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 30/6/2022}