Στο 1/3 η χρηματοδότηση του ΔΠΘ σε μία δεκαετία

Τα 12εκ€ κρατικής χρηματοδότησης μέχρι το 2012 έγιναν 4,6εκ€ φέτος, σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Οικονομικών Φώτη Μάρη.

Οικονομική στήριξη χρειάζεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μάλιστα άμεσα, προκειμένου ν’ ανταπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις του, απόρροια του ενεργειακού κόστους που έχει βάλει «φωτιά» στον προϋπολογισμό. Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο καλείται ν’ ανταποκριθεί στα αυξημένα κόστη, ενώ την τελευταία δεκαετία η κρατική χρηματοδότηση έχει ψαλιδιστεί απομένοντας περίπου στο 1/3 από την αντίστοιχη του 2012.

Χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο αντιπρύτανης Οικονομικών Φώτης Μάρης δήλωσε τα εξής: «εκεί που υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που στο ΔΠΘ έχει συρρικνωθεί στο πρωτοφανές ποσό των 4.630.000 ευρώ. Το 2012 η χρηματοδότηση ξεπερνούσε τα 12.000.000 ευρώ. Άρα καταλαβαίνετε πως οι συνθήκες στις οποίες καλούμαστε να λειτουργήσουμε τα τελευταία 10 χρόνια είναι πάρα πολύ δύσκολες».

Άμεση κι αναγκαία είναι η έκτακτη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, αφού για παράδειγμα το κρατικό κονδύλιο για πετρέλαιο θέρμανσης 2022… έχει ήδη εξαντληθεί μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους στο ΔΠΘ. «Πρέπει να δούμε πως θα κινηθούμε, γιατί η ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα είναι πολλή δύσκολη. Είμαι πραγματικά πάρα πολύ προβληματισμένος δεν το κρύβω», δήλωσε. Επί του παρόντος οι πρυτανικές αρχές όλης της χώρας έχουν ρίξει το μπαλάκι στην κυβέρνηση, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη (99η) Σύνοδο πρυτάνεων κι αντιπρυτάνεων, αναμένοντας μέτρα στήριξης. «Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας σε καμία περίπτωση, πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες μέχρι τέλη Ιουνίου», σημείωσε ο αντιπρύτανης.

Από θέσης της πάντως, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δεν φαίνεται ν’ αναγνωρίζει ως μείζον το ζήτημα υποχρηματοδότησης, υποστηρίζοντας τα εξής: «Περισσότερα χρήματα για τα Πανεπιστήμιά μας. €109εκ τακτική επιχορήγηση για το 2022: αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης κατά περίπου 15%, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια. Πάνω από €261εκ σε 2,5 χρόνια για δράσεις Ανώτατης Εκπαίδευσης, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Σχεδόν €260εκ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για έργα μεταξύ άλλων όπως: συμπράξεις ερευνητικής αριστείας, επισκέπτες καθηγητές, βιομηχανικά διδακτορικά. Προϋπολογισμός €295εκ για έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για κατασκευή φοιτητικών εστιών».

Δεν έχουν σταματήσει τα έργα

Παρά την κρατική υποχρηματοδότηση, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τα τελευταία χρόνια έχει αξιοποιήσει στο έπακρο ευρωπαϊκά κονδύλια κι άλλες πηγές χρηματοδότησης. «Είμαστε περήφανοι, γιατί παρόλο συρρικνώθηκαν οι χρηματοδοτήσεις, εμείς καταφέρνουμε να λειτουργήσουμε ένα ίδρυμα χωρίς ν’ αναστείλουμε καμία υπηρεσία ή χώρο. Απεναντίας βελτιώνουμε τα πράγματα συστηματικά δουλεύοντας με τις υπηρεσίες μας», δήλωσε ο Φώτης Μάρης.

Μεταξύ άλλων, προχωράει η κατασκευή νέου κτιρίου και νέων εστιών στην Πανεπιστημιούπολη, η ενεργειακή αναβάθμιση της Παλιάς Νομικής και η βελτίωση του εξοπλισμού σε πολλά Τμήματα. Προς το παρόν τα έργα «εξελίσσονται κανονικά», ωστόσο υπάρχει έντονος προβληματισμός: «δεν ξέρω στο επόμενο διάστημα, γιατί υπάρχει μεγάλο ενεργειακό κόστος που φέρνει σε δυσκολία τους εργολάβους».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 10/5/2022}