Άνθιμος Αλεξανδρούπολης: Να διαβάσουμε όλοι τον Θούριο του Ρήγα Φεραίου!

Ένα μικρό μάθημα Ιστορίας παρέδωσε ανήμερα της 25ης Μαρτίου 2021 ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος, ο οποίος «μετέφρασε» τα μηνύματα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αποκωδικοποίησε τα νοήματά τους με παρονομαστή το Σήμερα και εν τέλει παρέδωσε στη δημόσια συζήτηση ένα κείμενο που αξίζει να διαβαστεί από όλους και όλες, ως ένα «μικρό μάθημα Ιστορίας».
Ο κ. Άνθιμος εντάσσει στο κείμενό του όλα όσα έγιναν από την έναρξη της Επανάστασης έως και σήμερα στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τον κόσμο και με λίγες λέξεις (συγκριτικά με τον αριθμό των γεγονότων) περιγράφει την αλληλουχία των ιστορικών γεγονότων που οδηγούν τελικά σε μία ανάγκη η οποία φαντάζει αδήριτη και δεν είναι άλλη από την ανάγνωση και την εφαρμογή των λόγων του Ρήγα Φεραίου, στον «Θούριο» του.
Με την πρώτη ανάγνωση και μη γνωρίζοντας τον συντάκτη, θα πίστευε κανείς ότι το κείμενο ανήκει σε έναν ιστορικό και όχι σε κάποιον θρησκευτικό ταγό, αλλά όταν κάποιος βλέπει ανάμεσα στις γραμμές, αντιλαμβάνεται ότι ο κ. Άνθιμος κηρύττει τις βασικές έννοιες και αξίες του Χριστιανισμού, που εν τέλει είναι οικουμενικές και πανανθρώπινες, πλην όμως παραγκωνίστηκαν στην «πολιτική» διάσταση των ιστορικών γεγονότων των τελευταίων 200 ετών στην Ευρώπη.
Αν και κάποιος θα περίμενε από έναν Μητροπολίτη να αφιερώσει το κήρυγμα της 25ης Μαρτίου στο σημαίνον θρησκευτικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο κ. Άνθιμος απέπεμψε τον χαιρετισμό του στη Μεγαλόχαρη, ευαγγελιζόμενος εν τοις πράγμασι την «ειρήνη του σύμπαντος κόσμου» και περιγράφοντας τον δρόμο με τον οποίο αυτή μπορεί να επιτευχθεί. Αυτός δεν είναι άλλος από τον δρόμο της Γνώσης και της μελέτης της Ιστορίας, ώστε αυτή, απλώς να μην επαναληφθεί. Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενό του:

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 25/3/2021}