Με λαμπρότητα και υγειονομικά πρωτόκολλα, ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Ξάνθη

Οι δηλώσεις του Σεβ. Μητροπολίτη Ξάνθης και του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης

Τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, γιορτάστηκαν σήμερα στην Ξάνθη τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντως του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, αλλά και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.

Για την σημερινή ημέρα αλλά και την διπλή γιορτή, αφού ο ελληνισμός γιορτάζει την Επανάσταση και η Ορθοδοξία τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, μίλησαν μετά το πέρας της τελετής, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης.

ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

Διπλή η σημερινή γιορτή. Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, ολοκλήρου του ανθρωπίνου γένους αλλά και ο Ευαγγελισμός του δικού μας γένους. Οφείλουμε ευχαριστίες και δοξολογίες στον Άγιο Θεό, στην Υπεραγία Θεοτόκο Της οποίας γιορτάζουμε σήμερα τον Ευαγγελισμό αλλά και ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες στους πατέρες μας εκείνους οι οποίοι θυσίασαν τα πάντα, ακόμη και την ζωή τους, για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Εκείνο που τους χρωστάμε, εκείνο που οφείλουμε σε αυτούς, είναι να μιμηθούμε την αγάπη τους προς τον Χριστό και την Πατρίδα, το φρόνημά τους το αγωνιστικό, το ήθος τους το Ορθόδοξο και το παραδοσιακό, να φυλάξουμε την ενότητά μας, να βοηθήσουμε όλοι μας να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει όχι μόνον η Πατρίδα μας αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, να επανέλθουμε στον κανονικό ρυθμό της ζωής, αλλά να επανέλθουμε καλύτεροι από ότι ήμασταν μέχρι την πανδημία.

Διάβαζα σε ένα από τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη, που μιλάει στα παιδιά, στους νέους ανθρώπους. «Βλέπετε» λέει, «αυτόν τον οντά;» (το μεγάλο δωμάτιο, το καθιστικό). «Είναι άδειο. Δεν έχει μήτε καθίσματα, μήτε καθρέφτες. Είναι οικοδομή που εμείς κτίσαμε, αφού καθαρίσαμε τα μπάζα, πετάξαμε τα λιθάρια και κτίσαμε αυτήν την οικοδομή που λέγεται Ελλάδα, είναι ακόμη άδεια, αλλά σε εσάς εναπόκειται αυτήν την οικοδομή να την στολίσετε και να την κάνετε ένα στολίδι που να το θαυμάζει ολόκληρος ο κόσμος». Αυτή λοιπόν είναι η δική μας υποχρέωση. Ο,τι εκείνοι μας παρέδωσαν, να το κοσμήσουμε, να το διαφυλάξουμε και να το προβάλλουμε σε ολόκληρο τον κόσμο. Χρόνια πολλά και ευλογημένα!

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Χρόνια πολλά! Η φετινή επέτειος της έναρξης του αγώνα, της παλιγγενεσίας των Ελλήνων, είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή και σημαντική και παρότι γιορτάζεται με διαφορετικό τρόπο, δεν μειώνει καθόλου την αξία και την τιμή προς όλους εμά,ς που οφείλουμε να αποδώσουμε κατά το μέγιστο. Σήμερα γιορτάζουμε 200 χρόνια ζωής. Τα πρώτα 200 χρόνια ζωής του ελληνικού κράτους και με αυτοπεποίθηση οραματιζόμαστε το μέλλον με αισιοδοξία. Εύχομαι ολόψυχα σε όλους τους Έλληνες και φιλέλληνες που γιορτάζουν σήμερα μαζί μας, Χρόνια πολλά, ελεύθερα, ειρηνικά. Ζήτω η Ελλάδα μας!

Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο:

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 25/3/2021}