Πάει προς αυτονόμηση το Λιμενικό Τμήμα Λάγους

Δεν συμμετέχει άμεσα, αλλά «αιμοδοτεί» τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος στη Θράκη

Μία νέα πραγματικότητα ίσως διαμορφωθεί προσεχώς στο Θρακικό Πέλαγος, αφού όλα δείχνουν ότι το Λιμενικό Τμήμα Λάγους βαίνει προς αυτονόμηση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, όπου ανήκει μαζί με το αντίστοιχο της Σαμοθράκης. 

Την παραδοχή ότι «το Λάγος (εν το Λιμενικό Τμήμα) είναι σε διαδικασία να αυτονομηθεί», έκανε στον «Χ» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης (ΕΠΛΣ) Μιχάλης Γεωργαντάς, με την επισήμανση ότι είναι «άλλες οι συνθήκες δουλειάς στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη και άλλες στο Λάγος».

Η αυτονόμηση του Λ.Τ. Λάγους είναι πάντως ήδη στα σκαριά, την ώρα που η ΕΠΛΣ σε συνάντησή της με τον βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη, ζήτησε και την αναβάθμιση του Λιμενικού Φυλακίου Μαρώνειας, για να αποσπάσει το σχόλιο του πολιτικού ότι «έχουμε 50 χιλιόμετρα ακτογραμμής από τα Πετρωτά ως το Φανάρι και δικαιούμαστε να αναβαθμίσουμε την παρουσία του Λιμενικού σε Μαρώνεια και Φανάρι. Θα το προσπαθήσουμε όλοι μαζί».

Εντός και εκτός διαχείρισης του μεταναστευτικού το Λ.Τ. Λάγους 

Εν τω μεταξύ, το Λ.Τ. του Λάγους μπορεί να συμμετέχει άμεσα στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος αφού οι ροές φιλτράρονται από Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη και δεν φτάνουν ενδότερα στο Θρακικό Πέλαγος, ωστόσο μέρος του προσωπικού του ενίοτε αποσπάται στον Έβρο προς ενίσχυση των εκεί επιχειρήσεων.

Ενισχύσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητά η ΕΠΛΣ Θράκης

Η ΕΠΛΣ Θράκης κοινοποίησε μία επιστολή στο υπουργείο Ναυτιλίας και μία σειρά άλλων φορέων, ζητώντας μια σειρά ενισχύσεων για την καλύτερη αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο ούτως ή άλλως διαχειρίζεται. 

Πρώτο αίτημα η ενίσχυση των υποδομών προσωρινής κράτησης των διασωζώμενων από τη θάλασσα, καθώς προς το παρόν φιλοξενούνται σε μία αποθήκη με «χημικές τουαλέτες και χωρίς κιγκλιδώματα», στην Αλεξανδρούπολη και σε «ένα κτίριο που δεν είναι κατάλληλο ούτε γι’ αυτούς, ούτε για μας, ειδικότερα τώρα που πλησιάζει και ο χειμώνας» στη Σαμοθράκη, λέει ο κος Γεωργαντάς.

Κατά δεύτερον, οι Λιμενικοί ζητούν ενίσχυση της δύναμης τους κατά τουλάχιστον 20 άτομα καθώς οι 89 που υπηρετούν σήμερα στη Θράκη μετά βίας δύνανται να ανταποκριθούν στις οριζόμενες από το ‘καθηκοντολόγιο’ ανάγκες. Όπως εξήγησε ο κος Γεωργαντάς, οι 20 εκ των 89 υπηρετούν στα σκάφη, ενώ άλλους τόσους μπορεί να απασχολούν σε μία μόνο ημέρα οι φυλάξεις των παράτυπων μεταναστών, των διακινητών τους και των διασωζόμενων που ασθενούν και μεταφέρονται στο νοσοκομείο.

Τα αιτήματά τους συνοψίζονται στην κατακλείδα της επιστολής τους, που είναι η εξής: «Αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα με τις υπόλοιπες Υπηρεσίες του Ανατολικού Αιγαίου και θεωρούμε ότι έχουμε κερδίσει με την δουλειά, την αυτοθυσία και τον επαγγελματισμό μας το δικαίωμα να ζητάμε τουλάχιστον ίση μεταχείριση».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Θανάση Τσολάκη, 19/10/2019}