Κτηνοτροφικός συναγερμός από Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Συνάντηση με τον περιφερειάρχη είχαν εκπρόσωποι κτηνοτρόφων και από τους πέντε νομούς, ενωμένοι κατεβαίνουν στην Αθήνα για τετ-α-τετ με τον Μάκη Βορίδη – Τραγικά χαμηλές οι τιμές, μειωμένο το ζωικό κεφάλαιο, ξένα κρέατα «πλασάρονται» για ελληνικά στην αγορά

Κτηνοτροφικός συναγερμός έχει σημάνει από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στόχος είναι να ακουστεί μέχρι το υπουργικό γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

Εκπρόσωποι κτηνοτρόφων από τους πέντε νομούς, συναντήθηκαν το πρωί της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου με τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιος. Ο σκοπός της συνάντησης ήταν αφενός να προωθηθούν ζητήματα που μπορεί να επιλυθούν μέσω ΠΑΜ-Θ, αφετέρου η οργάνωση του μετώπου ΑΜ-Θ για την επικείμενη κάθοδο στην Αθήνα, όπου το μεσημέρι της Παρασκευής είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον κο Βορίδη, μετά από πολλές οχλήσεις των ακριτών κτηνοτρόφων.

Θα ορθώσει ανάστημα ο Χρήστος Μέτιος;

Οι αδικίες εις βάρος των κτηνοτρόφων της ΑΜ-Θ είναι πολλές, ειδικά αν τους συγκρίνουμε με άλλες περιοχές με ζωικό κεφάλαιο. Μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν ο περιφερειάρχης θα καταφέρει να ορθώσει ανάστημα μπροστά στον υπουργό, για να προωθήσει τα δίκαια αιτήματα του τόπου.

Απολογιστικά της εκδήλωσης πάντως, ο κος Μέτιος εξέφρασε τη βούλησή του οι συναντήσεις αυτές να είναι τακτικές, «για να βλέπουμε την πρόοδο των ζητημάτων» όπως είπε. Όσο για την συνάντηση, πληροφόρησε ότι κάλυψε δύο άξονες: Ζητήματα της Περιφέρειας και ζητήματα του ΥΠΑΑΤ. Για τα πρώτα είπε ότι «η περιφέρεια μπορεί να τα αντιμετωπίσει» δίνοντας εμμέσως πλην σαφώς μία υπόσχεση η τήρηση της οποίας θα φανεί προσεχώς. Όσο για τα δεύτερα, υπογράμμισε πως «οφείλει να τα αντιμετωπίσει το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

«Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι βασική προτεραιότητα για την περιφέρειά μας», δεσμεύτηκε ο περιφερειάρχης.

Σ. Κοσουτζής: «Ο πρωτογενής τομέας χάνεται»

«Ο πρωτογενής τομέας χάνεται» δήλωσε στον «Χ» ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Κομοτηνής Σάκης Κοσουτζής, ζητώντας από τον περιφερειάρχη να μεταφέρει στο υπουργείο Οικονομικών το αίτημα για τις «παράνομες κατασχέσεις» των τραπεζών και προς το υπουργείο Εργασίας να δοθούν σαφείς απαντήσεις για το εργόσημο.

Ν. Δημόπουλος: «Ο υπουργός να μάθει κάποια πράγματα»

«Ο υπουργός πρέπει να μάθει κάποια πράγματα και για τη δικιά μας περιοχή», ζήτησε από πλευράς του ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος, ο οποίος παρατήρησε πως «αλλάζουν οι κυβερνήσεις αλλά δεν αλλάζει η ουσία της πολιτικής».

Πάντως, ο πρόεδρος προσδοκά σε μία «καλή παρουσίαση στο υπουργείο, ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε ό, τι μπορούμε», θέτοντας την ατζέντα βασικών αιτημάτων όπως τιμές προϊόντων, βοσκοτόπια και νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική). Ο κος Δημόπουλος κατήγγειλε και τα μονοπώλια των εταιριών, ζητώντας «να λειτουργήσει η διαπραγμάτευση στο θέμα της πώλησης του πρωτογενούς προϊόντος […] εάν γίνει, θα ξεκινήσει η πραγματική διαπραγμάτευση και δεν θα υπάρχει το φαινόμενο των αστείων τιμών, όπου σου παίρνουν το προϊόν και μετά το τιμολογούν όσο θέλουν και όποτε θέλουν. Όταν υπάρχουν τρεις-τέσσερις εταιρίες που φτιάχνουν τις τιμές, σημαίνει ότι εκείνοι φτιάχνουν το παιχνίδι». Κατήγγειλε «μονομερή συμβόλαια» από τα οποία απορρέουν υποχρεώσεις μόνο για τους κτηνοτρόφους.

Μείζον πρόβλημα οι ελληνοποιήσεις

Μείζον είναι το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο κτηνοτρόφων Δήμου Προσοτσάνης ν. Δράμας Κώστα Ακριτίδη. «Φωνάζουμε χρόνια για τα προβλήματα» είπε και ζήτησε «να πάμε ενωμένοι στην Αθήνα και να απαιτήσουμε να πάψει η ελληνοποίηση στο κρέας και στο γάλα, γιατί ο τζίρος μας έχει πέσει και στην περιφέρειά μας το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί κατά 25%, κάτι που σημαίνει ανεργία». Κατήγγειλε ότι η Ρουμανία στέλνει 1.3 εκ. αρνιά το χρόνο στην Ελλάδα που σφάζονται εκτός συνόρων και ζήτησε από τις υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους και «να μην κλείνουν τα μάτια». Είπε χαρακτηριστικά: 

«Εμείς είμαστε σωστοί ως κτηνοτρόφοι στις υποχρεώσεις μας, αλλά οι ίδιες οι υπηρεσίες κλείνουν τα μάτια στις ελληνοποιήσεις […]. Ή θα παρατήσουμε όλοι μας τα ζώα ή οι υπηρεσίες θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους –το λάδωμα και η ψευτιά τελειώνουν».

Τις χαμηλές τιμές, τα βοσκοτόπια, τη νέα ΚΑΠ, το «αγκάθι» της διασυνοριακότητας και την αφρικανική πανώλη, έθεσαν επί τάπητος ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης Δημήτρης Ψεμματάς και ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Δήμου Αλεξανδρούπολης Κώστας Δουνάκης.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 21/11/2019}