Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα για τη βάση της Αλεξανδρούπολης

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η συζήτηση για την κύρωση της αγοράς νέων εξοπλισμών από τη Γαλλία. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας συγκρούστηκαν για την αγορά των επιπλέον έξι RAFALE, τους όρους παραχώρησης στους Αμερικανούς της βάσης στην Αλεξανδρούπολη, αλλά επέδειξαν ενότητα απέναντι στις τουρκικές απειλές.

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις διαφορετικές προσεγγίσεις επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, υποστήριξε τα εξής:

«Για εμάς οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να ενεργοποιούνται εκτός Ελλάδας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών τους οποίους ανήκουμε. Για εσάς και την παράταξη σας ενδεχομένως η ιστορία να διδάσκει ότι η αναβλητική διπλωματία εξασφαλίζει ψήφους στο εσωτερικό της χώρας. Για εμάς η ιστορία διδάσκει ότι η αναβλητική διπλωματία υποθηκεύει το μέλλον της Ελλάδας. Για εμάς η γεωγραφία και η ιστορία, ο πολιτισμός μας επιβάλλει να χρησιμοποιεί το διεθνές δίκιο όχι μόνο για τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά και για να επιδιώκει την ειρηνική λύση των διαφορών της με τους γείτονες».

«Με δυο λόγια θα το πω: για εμάς η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στην συμφωνία των Πρεσπών. Για εσάς η εξωτερική πολιτική αντικατοπτρίζεται στην επ’ αόριστων παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης στους Αμερικανούς. Δίνετε γη και ύδωρ ώστε να φεύγουν ξένα αεροσκάφη σε πολεμικές αντιπαραθέσεις. Για εμάς τα Rafale και τα F16 θα πρέπει να επιχειρούν πάνω από το χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, αυτή είναι η διαφορά μας».

Στις δευτερολογίες ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει εάν θεωρεί ότι η παρουσία εκεί των ΗΠΑ είναι ωφέλιμη ή όχι για τα εθνικά συμφέροντα. Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα έχει ταλαιπωρηθεί από την εκμετάλλευση της εξωτερικής πολιτικής για εσωτερικές υποθέσεις. «Και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε εκλεγεί το 1981 με κεντρικό σύνθημα έξω οι βάσεις του θανάτου και ήρθε το 83 και υπέγραψε μια πενταετή επέκταση των συμφωνιών λέγοντας ότι βάσεις μένουν μέχρι να φύγουν», υπενθύμισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ως ιστοριοδίφης της κομμουνιστικής παράταξης και μίλησε για εκνευρισμό εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου. «Κατανοώ τον εκνευρισμό σας και ο εκνευρισμός έχει να κάνει με το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα πρέπει να βρίσκεστε ακόμα κι εσείς αντιμέτωπος με το κύμα της οργής της ελληνικής κοινωνίας», σημείωσε.

Σε ότι αφορά την στάση της Κουμουνδούρου σχετικά με τα νομοσχέδια ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίζει μόνο σ΄αυτά που συμφωνεί. «Ό, τι θεωρούμε θετικό το υπερψηφίσουμε, ό, τι θεωρούμε προβληματικό, ακανθώδες, όπου υπάρχουν ενδείξεις για διαφάνεια για σκανδαλώδες υπερτιμολογήσεις για συμβάσεις που δεν έχουν έρθει ακόμα στη Βουλή δεν θα το υπερψηφίζουμε. Αυτή η στάση μας είναι στάση έντιμη, είναι στάση αρχών είναι στάση ευθύνης.Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή ούτε για 1 € στον κύριο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του».

Αναφερόμενος στα έξι επιπλέον Rafale τόνισε ότι ενώ θα κοστίσουν 1 δις. «Έχετε το θράσος να μας λετε δεν θα πάμε στην εποχή των ελλειμμάτων και στην διεθνή ανυποληψία», είπε. «Ποιος μας οδήγησε εκεί; Ποιος άφησε τη χώρα με έλλειμα πάνω από 100%. Ποια εξοπλιστική κούρσα οδήγησε σε αυτή την κρίση δημοσιονομικού έξω εκτροχιασμού;», αναρωτήθηκε με νόημα.

Την ίδια ώρα, απαντώντας στις αναφορές Μητσοτάκη στην Τουρκία τόνισε ότι ενώ έκανε τον «μάγκα» στους μετανάστες στον Έβρο, τα πολεμικά πλοία «πήγαιναν πέρα δώθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη τότε λέγατε ότι το παίρνει ο άνεμος και ότι δεν παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Επανερχόμενος ο κ. Μητσοτάκης αντίτεινε στον Αλέξη Τσίπρα ότι μας «κατηγορείτε πως άλλα λέγαμε προεκλογικά κι άλλα κάναμε μετεκλογικά». «Εσείς που θα σκίζατέ τα μνημόνια με ένα νόμο και μένα άρθρο που τάξατε ότι μπορούσατε να φανταστείτε. Κάνατε διεθνώς γνωστή την έννοια της κωλοτούμπας και κατηγορείτε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία όταν υλοποιούμε πλήρως το προεκλογικό μας πρόγραμμα σε όλους τους τομείς», προσέθεσε.

Τέλος, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι ταυτίζεται με τον Κ. Βελόπουλο κάτι που όπως είπε δεν του κάνει εντύπωση, καθώς κυβέρνησε με τον Πάνο Καμμένο.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο:

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 16/2/2022}