Τώρα τα δύσκολα για το εμπόριο της Κομοτηνής

Οι εκπτώσεις ξεκινούν νωρίτερα, αλλά αυτό είναι το τελευταίο που απασχολεί τους εμπόρους της περιοχής που πλέον βρίσκονται χωρίς «ομπρέλα» προστασίας – Κ. Κωνσταντινίδου: «Λίγο μαύρα τα πράγματα - δεν ξέρω πως θα βγουν οι υποχρεώσεις»

Κατά μία εβδομάδα νωρίτερα φέτος ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις σε όλη τη χώρα, με απόφαση υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Και μπορεί ο υπουργός να διαφημίζει πως η απόφαση ελήφθη «λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου, την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας καθώς και την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς», ωστόσο η πραγματικότητα βρίσκει τους εμπόρους της Κομοτηνής να ανησυχούν για πολλά περισσότερα από τις εκπτώσεις, τις οποίες μάλιστα περίμεναν και στην ώρα τους.

«Θα θέλαμε οι εκπτώσεις να ξεκινήσουν κανονικά στη μέρα τους και να μην μεταφερθούν πιο νωρίς, γιατί τα εμπορεύματα είναι καινούργια κι είναι τώρα η περίοδος που πρέπει να ‘δουλευτούν», δήλωσε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντίδου. Επικουρικά, ζήτησε από τους συναδέλφους τις διπλές αναγραφόμενες τιμές (προ και μετά της έκπτωσης) κι αναγραφή των τιμών στις βιτρίνες, για να αποφευχθούν τα πρόστιμα, τα οποία ξεκινούν από 5.000 ευρώ.

«Λίγο μαύρα» μαντάτα

Η κίνηση στην αγορά φαίνεται μέτρια σε ένδυση-υπόδηση και υποτονική στο λοιπό εμπόριο. «Τα πράγματα είναι λίγο μαύρα στην αγορά, δεν υπάρχει κίνηση, έχει 15-20 ημέρες που έχει καθίσει η αγορά όλη. Πολλά είναι αυτά που μπορεί να φταίνε, αλλά δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που επηρεάζει περισσότερο. Είναι μια περίοδος που δεν υπάρχει κίνηση», παρατήρησε γενικά η κα Κωνσταντινίδου, που ξεχώρισε κάπως ένδυση-υπόδηση όπου «έχουν κάποια κίνηση», η οποία αποδίδεται κυρίως στο “άνοιγμα” γάμων, βαφτίσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων. Όμως κι εκεί η κίνηση «δεν είναι αυτή που θα ήθελαν ή αυτή που θα έπρεπε να έχουν τα καταστήματα για την περίοδο που διανύουμε».

Όσο για τους τουρίστες και φέτος «μας προσπερνούν και φεύγουν», τουλάχιστον στο εμπορικό κομμάτι.

Βουτιά στην πραγματικότητα

Η Κική Κωνσταντινίδου για πολλοστή φορά ζήτησε την στήριξη των Κομοτηναίων στην αγορά της πόλης: «θέλουμε ο κόσμος να προτιμήσει την αγορά της Κομοτηνής και να καταναλώσει, για να μπορέσουν να πάρουν τα μαγαζιά λίγο τα πάνω τους, για να είμαστε όσο το δυνατό πιο σωστοί απέναντι στις υποχρεώσεις μας, γιατί από Ιούλιο φαίνεται πως δεν θα υπάρχει η ‘ομπρέλα’ προστασίας που υπήρχε λόγω covid».

Κι ενώ η κίνηση παραμένει υποτονική, οι έμποροι κάνουν βουτιά στην πραγματικότητα, αφού από τον τρέχοντα μήνα δεν υπάρχει “ομπρέλα” στήριξης ενοικίων και αναστολών εργασίας, ενώ οι τρέχουσες κι οφειλόμενες υποχρεώσεις σωρεύονται. «Μπαίνουμε απότομα στην κανονικότητα που πρέπει να είμαστε συνεπείς απέναντι σε ένα μεγάλο όγκο υποχρεώσεων, που με την υπάρχουσα κίνηση πραγματικά δεν ξέρω πως θα βγει», περιέγραψε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Οι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν την Δευτέρα 05/07 και λήγουν την Τρίτη 31/08.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 4/7/2021}