Το τέταρτο Κέντρο Διαμεσολάβησης της Ελλάδας ιδρύεται στην Κομοτηνή

"Αφήνοντας τη δικαστική οδό, οι επιχειρηματίες λύνουν ευκολότερα και με λιγότερο κόστος τις εμπορικές τους διαφορές", μας ενημερώνει ο κος Γραβάνης – Στον δεύτερο όροφο του ΕΒΕΡ θα στεγαστεί η δομή - Εκτελούνται εργασίες αυτό το διάστημα

Στη σύσταση Κέντρου Διαμεσολάβησης για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών των μελών του προχωρά το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Γι’ αυτό τον σκοπό γίνονται οι απαιτούμενες υλικοτεχνικές επεμβάσεις, ώστε η δομή να στεγαστεί στον δεύτερο όροφο του Επιμελητηρίου. Το Κέντρο θα υποστηρίζεται υπηρεσιακά και γραφειοκρατικά από το προσωπικό του επιμελητηρίου.

Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αντώνης Γραβάνης “το Επιμελητήριό μας προχωράει στην ίδρυση Κέντρου Διαμεσολάβησης. Αυτό θα είναι το τέταρτο σε όλη την Ελλάδα και το πρώτο στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Θέλουμε να προωθήσουμε αυτό τον πολύ δυνατό θεσμό και να δώσουμε κύρος στο Επιμελητήριο και διευκολύνσεις στα μέλη μας, ώστε – αφήνοντας τη  δικαστική οδό – να μπορούν με συμβιβασμούς να λύνουν ευκολότερα, γρηγορότερα και με λιγότερο κόστος τις εμπορικές τους διαφορές”.

Αναφορικά με τις λοιπές δράσεις που τρέχει αυτό το διάστημα το Επιμελητήριο, ο κος Γραβάνης σημειώνει τα εξής: “Δημιουργούμε λίστες πραγματογνωμόνων για εμπορικές διαφορές, ενώ ολοκληρώνουμε τις ψηφιακές μας υπηρεσίες δίνοντας τη δυνατότητα ψηφιακής έναρξης ατομικών επιχειρήσεων και ψηφιακών μετατροπών επιχειρήσεων χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο Επιμελητήριο. Ακόμη, συνδέουμε την προσφορά και ζήτηση εργασίας μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών για την εύρεση προσωπικού για τα μέλη μας. Υλοποιούμε ολοκληρωμένο σχέδιο προσέλκυσης επισκεπτών με μετρήσιμα αποτελέσματα όπως ο σχολικός και θρησκευτικός τουρισμός. Αναλαμβάνουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην έκθεση ΑΜ-Θ με στόχο να την καταστήσουμε θεσμό πανελλήνιας εμβέλειας”, κ.ά..

Επίσης, ο Αντώνης Γραβάνης αναφέρθηκε και στο τι έχει επιτύχει το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, με το νέο του 21μελές διοικητικό συμβούλιο, μέχρι στιγμής:

Γνωμοδοτήσαμε σχετικά με τις 120 δόσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Ζητήσαμε από τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης την άμεση έναρξη του προγράμματος leader.

Υποβάλλαμε πρόταση σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα με εταίρους από την Ιταλία και τη Μεσόγειο για τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα.

Προκαλέσαμε συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών με την υφυπουργό κα Παπανάτσιου και τους βουλευτές Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, και στο υπουργείο Ανάπτυξης με το συντονιστικό κέντρο αντιμετώπισης του παραεμπορίου, για την πάταξη του παραεμπορίου στη Ροδόπη και την ανυπαρξία ελέγχου στον κάθετο άξονα.

Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με βουλευτές, περιφερειάρχη, τοπικές αρχές, για συνεργασία σε θέματα επιχειρηματικότητα.

Πήραμε απόφαση να συνδράμουμε στα σωματεία καφετοπωλών και να αναθέσουμε σε δικηγόρο και μηχανικό γνωμοδότηση για την κανονιστική του δήμου Κομοτηνής σχετικά με τις παραχωρήσεις δημοσίων χώρων ώστε να βρεθεί οριστική λύση.

Ξεκινήσαμε συνεργασία με το τμήμα Οικονομικών του ΔΠΘ κι αποφασίσαμε από κοινό να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο αλληλοϋποστήριξης για τη διενέργεια ερευνών και κρατικών μελετών για την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση, τις δυνατότητες της περιοχής, την υποστήριξη και ενημέρωση των μελών του Επιμελητηρίου.

Πραγματοποιήσαμε επισκέψεις σε βιομηχανικές μονάδες, μέλη του Επιμελητηρίου μας και συζητήσαμε για την αντιμετώπιση της ακύρωσης του γνωστού 12% και για την διεκδίκηση κινήτρων επιχειρηματικότητας στην περιοχή.

Αναλάβαμε πρωτοβουλία για σύσκεψη όλων των φορέων του νομού για το ΔΠΘ και τα θέματα που όλοι έχουμε παρακολουθήσει τις τελευταίες ημέρες.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 13/2/2018}