Πρώτη στάση η Ροδόπη για το τουρκικό “Καραβάνι της Αφθονίας”

Την περίοδο της νηστείας του ραμαζανιού περιοδεύει σε πόλεις βαλκανικών κρατών όπου ζουν μουσουλμάνοι, με κεντρικό σύνθημα "η φιλία σύνορα δεν γνωρίζει"– Μπορεί η έλευσή του να φαντάζει οξύμωρη, ειδικά αυτήν την περίοδο και όταν ενδύεται τον μανδύα της "φιλίας", όμως θεωρείται δεδομένη για κάποιους

Με ορμητήριο κεντρικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης και πρόσχημα τη “φιλία που σύνορα δεν γνωρίζει”, αλλά εν μέσω αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας και ενόσω οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν παράνομα κρατούμενοι σε τουρκικές φυλακές, η Ροδόπη υποδέχεται το τουρκικό “Καραβάνι της Αφθονίας”. Μπορεί η έλευσή του να φαντάζει οξύμωρη, ειδικά αυτήν την περίοδο και όταν ενδύεται τον μανδύα της “φιλίας”, όμως θεωρείται δεδομένη για κάποιους, όπως τον δήμαρχο Μύκης Τζεμήλ Καπζά που φροντίζει  να το διαφημίζει ή τον Δήμο Αρριανών που έχει την έλευσή του αναρτημένη στην σελίδα του στο facebook. Άλλωστε σε οικισμό του Δήμου Αρριανών θα στηθεί το φετινό γεύμα και συγκριμένα στα Δειλινά.

Το “Καραβάνι της Αφθονίας” όπως ονομάζεται αυτή η διοργάνωση που επισκέπτεται κάθε χρόνο την χώρα μας, ανελλιπώς τα τελευταία έντεκα χρόνια, και αισίως φέτος δώδεκα θα βρίσκεται στο χωριό Δειλινά της Ροδόπης στις 16 Μαΐου και στην Ξάνθη στις 17 Μαΐου.

Η εκκίνησή του από τον δήμαρχο Μπαϊράμ Πασά Κωνσταντινούπολης Αττίλα Αϊντινέρ, έγινε με την αναφορά πως “στόχος τους είναι να αυξήσουν την αγάπη και την φιλία που αισθάνονται για την Τουρκική Δημοκρατία αυτοί που ζούνε στα Βαλκάνια”. Συνοδεία οθωμανικής στρατιωτικής μουσικής με καμήλες και με προσευχές ξεπροβόδισαν το κονβόι.

Σε τουρκικά δημοσιεύματα περιγράφονται οι σκοποί που εξυπηρετεί “To Καραβάνι της Αφθονίας” ως εξής “είναι το πιο μακροχρόνιο διεθνές πολιτιστικό πρόγραμμα στην Τουρκία, από το 2005 και μετά κάθε χρόνο παίρνει τον δρόμο του για τα Βαλκάνια.  

Το αποτελούμενο από 150 εθελοντές κονβόι, στον μήνα του Ραμαζανιού  θα συναντηθεί με δεκάδες χιλιάδες ομογενείς και πολίτες μας και θα τους κάνει να αισθανθούν πως δεν είναι μόνοι. Το κονβόι θα πραγματοποιήσει συνολικά 19 προγράμματα Ραμαζανιού, σε Ελλάδα, FYROM, Αλβανία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βοσνία Ερζεγοβίνη και Βουλγαρία, και θα συναντηθεί δεκάδες χιλιάδες ομογενείς”.

Θυμίζει ότι στο περσινό ιφτάρ που διοργάνωσε στην Κομοτηνή, στον αύλειο χώρο του μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου, το “Καραβάνι της Αφθονίας”, μοιράστηκαν περισσότερες από 2.000 μερίδες φαγητού.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 16/5/2018]