Καινοτομίες εισάγει το Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

26 χρόνια, 10.350 επιστημονικές εργασίες, 150 στρογγυλές τράπεζες, 135 σεμινάρια

Το Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Δ.Σ.Φ.Α.Α.) διεξάγεται για 26η συνεχόμενη χρονιά, από την Παρασκευή 18 Μαΐου έως την Κυριακή 20 Μαΐου στην Κομοτηνή. Η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δ.Π.Θ., συνεχίζει δυναμικά και με προσήλωση την παράδοση ενός επιτυχημένου θεσμού, εγκαινιάζοντας στο συνέδριό της ένα νέο οργανωτικό γεγονός που θα πλαισιώνει από εφέτος το πρόγραμμα του Συνεδρίου, το 1ο Φόρουμ Αθλητικής Επιστήμης. Στα πλαίσια αυτού, πανεπιστημιακοί και ερευνητές από τον ευρύτερο χώρο της Αθλητικής Επιστήμης από Ελλάδα και εξωτερικό, καλούνται να παρουσιάσουν τα τελευταία επιστημονικά τους επιτεύγματα, με σκοπό την ενημέρωση των ειδικών της επιστήμης αλλά και των φοιτητών και αποφοίτων. Αρωγοί στο συνέδριο είναι το Δ.Π.Θ., ο Δήμος Κομοτηνής, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Αναμένεται και φέτος να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα της Θράκης αξιόλογοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να παραστούν στις εργασίες του συνεδρίου. Πέντε στρογγυλές τράπεζες, και επτά σεμινάρια με εκλεκτούς καλεσμένους ομιλητές είναι προγραμματισμένα. Μια ξεχωριστή ημερίδα επίσης, με θέμα την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων και της επαγγελματικής εικόνας στον αθλητισμό, θα αναδείξει προβληματισμούς και θα συνδέσει την επιτυχή μετάβαση από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην επαγγελματική πράξη. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν πάνω από 200 ανακοινώσεις με ερευνητικές μελέτες καθώς και εργασίες πρακτικού ενδιαφέροντος που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της Αθλητικής Επιστήμης.

Σχετικά μας πληροφορεί η κοσμήτορας της σχολής Ελένη Δούδα χαρακτηρίζοντας την εκδήλωση ως “την πλέον λαμπρή επιστημονική εκδήλωση που υλοποιείται από την σχολή και το τμήμα εδώ και 26 χρόνια”, και σημειώνει πως “συμμετέχουν εκλεκτοί, καταξιωμένοι συνάδελφοι ομιλητές, που παρουσιάζουν μία βαθιά ακαδημαϊκή πορεία και μεταλαμπαδεύουν τη γνώση και την εμπειρία που έχουν αποκομίσει όλο τον χρόνο”.

Η ίδια στάθηκε στη δυνατότητα που παρέχει η σχολή, μέσω του συνεδρίου, στους φοιτητές να εμβαθύνουν στο πεδίο τους, να ανταλλάξουν επιστημονικές απόψεις με άλλους φοιτητές, να έρθουν σε επαφή με καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου του ΤΕΦΑΑ. Η κοσμήτορας ανέδειξε και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία: “Φιλομετρώντας το προσωπικό μου αρχείο, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 10.350 επιστημονικές εργασίες, 150 στρογγυλές τράπεζες, 135 σεμινάρια που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα της αθλητικής επιστήμης”. Η ίδια αναφέρθηκε σε ένα “πολύτιμο κληροδότημα” που άφησαν οι παλαιότεροι στους νεότερους και γι’ αυτό ευχαρίστησε όσους ξεκίνησαν κι όσους συνέχισαν κι εξέλιξαν περαιτέρω τον θεσμό.  Προς αυτό τον σκοπό θα βραβευτεί και ο Γιώργος Γκοδόλιας “για την πολυετή προσφορά του”.

Χαρούμενος για την επιστημονική συμβολή του συνεδρίου πανελληνίως, παρουσιάστηκε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Αντώνης Καμπάς, ο οποίος εξήγησε πως το συνέδριο δίνει ευκαιρία στους φοιτητές του τμήματος να αντιληφθούν πως, ως απόφοιτοι, μπορούν να κάνουν λαμπρές επιστημονικές καριέρες στον χώρο, ακολουθώντας τα σωστά βήματα. Ο ίδιος ανέδειξε μερικές από τις καινοτομίες που εισάγει το φετινό συνέδριο, όπως την στρογγυλή τράπεζα για τον κινητικό γραμματισμό. “Πάντα αυτό το συνέδριο προσπαθούμε να δώσει πληροφορία που θα παρουσιαστεί πολύ αργότερα”, όπως είπε κι ανέδειξε πως “στις δύο πρώτες συνεδρίες η είσοδος είναι δωρεάν και μετά έχουν την ευκαιρία με μία ειδική τιμή να παρουσιάσουν τις εργασίες του συνεδρίου”. Ο κος Καμπάς ανέδειξε πως φέτος 35 φοιτητές από τα Τρίκαλα έρχονται στην Κομοτηνή, μαζί με καθηγητές τους, αποκλειστικά και μόνο για το συνέδριο.

Από πλευράς της η συντονίστρια της επιστημονικής ημερίδας επιχειρηματικότητας Έφη Τσίτσκαρη μας πληροφόρησε για την ημέρα καριέρας που πραγματοποίησε το ΤΕΦΑΑ στη διάρκεια της χρονιάς και στάθηκε στην ημερίδα (που θα γίνει το Σάββατο με είσοδο δωρεάν) η οποία δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να αναπτύξουν το πτυχίο τους, το επαγγελματικό τους προφίλ, να αποκτήσουν την εμπειρία επαφής με την αγορά εργασίας, ακόμη και να βρουν εργασία, καθώς θα προσφερθούν κατόπιν συνεντεύξεων θέσεις εργασίας ημιαπασχόλησης ή πλήρους απασχόλησης. “Στην ημερίδα έρχονται κι απόφοιτοι του τμήματος, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, γιατί οι φοιτητές μας καταλαβαίνουν πως μετά την απόκτηση του πτυχίου τους, η δυνατότητα να απασχοληθούν ή να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους δράση είναι κάτι πολύ σύντομο”, είπε σε ένα σημείο του λόγου της, ενώ κατέληξε παρέχοντάς μας την πληροφορία ότι φέτος θα πραγματοποιηθεί και η 11η συνάντηση αποφοίτων, αυτών του 1998.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 17/5/2018}