Η ιστορική Θράκη και η …ξεχασμένη αγωνίστρια Δόμνα Βισβίζη

Ολοκληρώθηκε το τριήμερο συνέδριο του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, με τίτλο: «Η "ιστορική" Θράκη υπό το πρίσμα των εθνογλωσσολογικών μελετών»

Ένα πολύ σημαντικό συνέδριο διοργανώθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και, συγκεκριμένα, από το τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, το τριήμερο 6-8 Οκτωβρίου, με τίτλο: Η “ιστορική” Θράκη υπό το πρίσμα των εθνο-γλωσσολογικών μελετών.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, για πρώτη φορά ερευνήθηκε από Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας μας η αλληλεπίδραση Γλώσσας και Πολιτισμού με αυτή τη θεματική, κάτι που ανέδειξε στην εναρκτήρια ομιλία της και η πρόεδρος του τμήματος Μαρία Δημάση, που έλαβε τα συγχαρητήρια συμμετεχόντων και όσων παρακολούθησαν, για το ευρύ φάσμα που κάλυψε το συνέδριο, το οποίο εξελίχθηκε παράλληλα σε δύο αίθουσες με σαράντα επιστημονικές ομιλίες!

Η ιστορική Θράκη, επιλέχθηκε ως ειδικό πεδίο μελέτης, γιατί χαρακτηρίζεται από μοναδική γλωσσική, εθνική και θρησκευτική ετερογένεια, συνεπώς ελκύει το επιστημονικό ενδιαφέρον μιας ευρείας γκάμας προσεγγίσεων. Στο συνέδριο παρέστησαν διακεκριμένοι εισηγητές (εθνογλωσσολόγοι, γλωσσολόγοι, φιλόλογοι, λαογράφοι, εθνολόγοι, κοινωνικοί και πολιτισμικοί ανθρωπολόγοι) από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία, την Αυστρία, την Πολωνία, τις ΗΠΑ, κι επιτεύχθηκαν οι εξής στόχοι. Πρώτος, η προώθηση της σχετικής έρευνας με τον ενδιαφέροντα αλλά ελάχιστα αναπτυγμένο στη χώρα μας διεπιστημονικό κλάδο της εθνογλωσσολογίας, και δεύτερος, η διεθνής προβολή της Θράκης, ως ευρύτερης ιστορικά και γεωγραφικά περιοχής των Βαλκανίων ειδικά με τη γλωσσική της ετερότητα και τον λαϊκό της (εμμέσως) πολιτισμό.

Μια από τις ομιλίες, η οποία συγκέντρωσε “υψηλό” ενδιαφέρον, ήταν αυτή της Αγγελικής Κομποχόλη, η οποία μίλησε για τη Δόμνα Βισβίζη, με τίτλο “Δόμνα Βισβίζη. Η εμβληματική μορφή της Θρακιώτισσας αγωνίστριας του 1821 στη λαϊκή αφηγηματική και ονοματολογική παράδοση της Πελοποννήσου”. “Η αγωνίστρια ήταν ανάλογης αξίας με τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ Μαυρογένους. Για την ίδια γνωρίζουμε ότι ήταν σύζυγος του Χατζηαντώνη Βισβίζη, με καταγωγή από την Αίνο. Με το σκάφος τους πήραν μέρος στην επανάσταση του ’21”, είπε μεταξύ πολλών η εισηγήτρια, για την …ξεχασμένη Θρακιώτισσα αγωνίστρια, αναδεικνύοντας μάλιστα πως “υπάρχει τραγούδι θρακιώτικο, αφιερωμένο στην αγωνίστρια, το οποίο το έφερε στο φως ο Αντώνης Δοσίδης, με καταγωγή από την Κομοτηνή, σε σχετική του έρευνα”.

Όπως εξήγησε η κα Κομποχόλη -μιλώντας για τον λόγο που ερεύνησε την αγωνίστρια- “το μεγάλο δώρο για εμάς, τους ερευνητές του λαϊκού πολιτισμού, πέραν όλων των άλλων, είναι η συνάντησή μας με μορφές και πρόσωπα, που σαν αόρατες σκιές υπομονετικά μας περιμένουν σιγά-σιγά να τις ανακαλύψουμε, με σεβασμό και δέος. Μια τέτοια μορφή αποδείχθηκε για μένα η Δόμνα Βισβίζη. Σε όλη τη διάρκεια της μικρής, ομολογουμένως, έρευνάς μου, αποκαλυπτόταν σε μένα το μεγαλείο της”.

Καταληκτικά πρέπει να σημειωθεί πως η Δόμνα Βισβίζη αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στον αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους και προσέφερε όλη την περιουσία της προς την επίτευξη του σκοπού. Αφιερώθηκε στη μεγάλη ιδέα της Φιλικής Εταιρείας, στην οποία μυήθηκε από τον σύζυγό της, δυστυχώς όμως πέθανε φτωχή και λησμονημένη.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr ,του Διονύση Βοργιά, 10/10/2017}