Γυρνούν όλο τον κόσμο με μηχανές, έκαναν στάση στην Κομοτηνή

Η σκυτάλη ξεκίνησε από την Σκωτία κι έκτοτε έχει περάσει από 20 τουλάχιστον χώρες, μία εκ των οποίων η Ελλάδα – Η διαμονή στη Ροδόπη και η φιλοξενία από τον Μοτοσυκλετιστικό Όμιλο Κομοτηνής

Αναβάτισσες από διάφορες χώρες γυρνούν με τις μηχανές τους δεκάδες χώρες κι έκαναν στάση, την Τρίτη 4 Μαΐου, στην Κομοτηνή, φιλοξενούμενες του Μοτοσυκλετιστικού Ομίλου Κομοτηνής. Πρόκειται για το 1ο Women Riders World Relay, τη σκυταλοδρομία γυναικών αναβατών μηχανών, που τις ενώνει η αγάπη του για τα δίκυκλα.

Η ιδέα είναι εξαρχής απλή: Μια σκυλατοδρομία σε παγκόσμια κλίμακα που θα ενώσει τις γυναίκες μοτοσυκλετίστριες μέσω της συμβολικής μεταβίβασης μιας ξύλινης σκυτάλης. Το Women Riders World Relay ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου από τη Σκωτία και στις 3 Ιουνίου η ομάδα μοτοσυκλετιστριών από τη Βουλγαρία την μετέφεραν μέσω Προμαχώνα στη χώρα μας. Το Women Riders World Relay συντονίζει γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο για να συμμετάσχουν σε αυτό, προάγοντας τη διασκέδαση, την εμπειρία, και την ενότητα τους παγκοσμίως.

Χαρούμενη από την στάση στην Κομοτηνή η Γ. Πουρνάρα

Για μία «μεγάλη μέρα» έκανε λόγο η πρόεδρος του Μοτοσυκλετιστικού Ομίλου Κομοτηνής Γιάννα Πουρνάρα, μιλώντας στον «Χ». «Φιλοξενούμε στο σπίτι μας γυναίκες που έχουν ξεκινήσει πριν από σχεδόν 100 ημέρες, από την Σκωτία», πληροφόρησε χαρούμενη και σηματοδότησε ότι «η δράση έχει στόχο να ταξιδέψει η σκυτάλη σε όσες περισσότερες χώρες είναι δυνατό να μετακινηθεί – Ίσως να μπει και στο βιβλίο γκίνες ως ρεκόρ γυναικών αναβατών». Ο στόχος, σύμφωνα με την κα Πουρνάρα, είναι μέσα από την δημοσιότητα αυτής της δράσης «να αφυπνιστούν λίγο οι κατασκευαστές οχημάτων, αξεσουάρ και ένδυσης», καθώς όπως παρατηρεί σχεδιάζονται δυσανάλογα μεγάλες μηχανές για τις γυναίκες, καθώς και αξεσουάρ που δεν εξυπηρετούν πλήρως την ένδυση ή προστασία της γυναίκας αναβάτισσας.

Η Ολλανδή αναβάτισσα «προστάτιδα» της σκυτάλης

Η Γιόσαν Γέρντινγκ, κατάγεται από την Ολλανδία, μένει στην Σερβία, και διανύει μία – μία τις χώρες, μαζί με την σκυτάλη. Αν και 59 χρονών, δηλώνει ότι ξεκίνησε να οδηγάει μηχανή μόλις 7 περίπου χρόνια πριν, μεταφέροντας το μήνυμα «δεν είναι ποτέ αργά να ξεκινήσεις» και κάνοντας λόγο για γυναίκες αναβάτισσες που ξεκινούν ακόμη και μετά τα 60 τους, ή για μία συμμετέχουσα που γνώρισε κατά την διαδρομή της σκυτάλης που ήταν 73ων ετών.

Διηγείται στον «Χ» ότι μέχρι στιγμής, με αφετηρία την Σκωτία, η σκυτάλη έχει γυρίσει περισσότερες από 20 χώρες. Πέρασε από την Αλβανία και την Βουλγαρία, μεταξύ άλλων χωρών, για να φτάσει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κομοτηνή. Ανακαλεί ως μία από τις πιο όμορφες στιγμές του ταξιδιού, όταν περίπου 200 αναβάτισσες ακολουθούσαν την σκυτάλη στην Φινλανδία, ενώ εξηγεί ότι υπήρξε και σημείο όπου μόλις δύο ήταν οι αναβάτισσες που «συντρόφευαν» την σκυτάλη. Μετά την Ελλάδα η σκυτάλη συνεχίζει το ταξίδι της στην Τουρκία, φεύγοντας σιγά – σιγά από την Ευρώπη, κι από εκεί θα διοχετευτεί στο Πακιστάν και θα αρχίσει το ταξίδι της στην Ασία.

Εμείς την συναντάμε στην 99η μέρα του ταξιδιού, χωρίς όμως να φαίνεται καθόλου κουρασμένη από τα συνεχή ταξίδια, με την συζήτηση να ολοκληρώνεται με το εξής μήνυμα: «Όταν νιώσεις την χαρά της μηχανής, αυτό το συναίσθημα δεν σε εγκαταλείπει ποτέ…».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr,  του Διονύση Βοργιά, 6/6/2019}