Φέρες Έβρου: Σουβλίζοντας το μοσχο το σιτευτό!

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο οι κάτοικοι των Φερών του Έβρου διαφημίζουν την κτηνοτροφία, που αποτελεί τον βασικό αναπτυξιακό μοχλό της περιοχής τους. Αυτός δεν είναι άλλος από μία τεράστια σούβλα που στήνεται στην πλατεία της κωμόπολης τις τελευταίες ημέρες του χρόνου και πάνω σε αυτήν τοποθετείται ένα ολόκληρο μοσχάρι!

Το «έθιμο» ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια στην ακριτική κωμόπολη, όμως πλέον έχει γίνει θεσμός που υποστηρίζεται και από την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού το «σουβλιστό μοσχάρι» είναι όντως μία πρωτοτυπία – ίσως και σε πανελλήνιο επίπεδο.

Το μοσχάρι που σουβλίζεται πάντως προέρχεται κάθε χρόνο από τα βοσκοτόπια του Δέλτα του Έβρου, στα οποία μεγαλώνουν τα ζώα των κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής των Φερών και όλο το σχέδιο φιλοδοξεί στο να ενισχύσει την ντόπια κτηνοτροφία και δη τη βοοτροφία.

Κάθε χρόνο, το σούβλισμα του μόσχου οργανώνεται όλο και καλύτερα, ενώ η «αποκαθήλωσή» του από τη σούβλα προσελκύει πλήθος επισκεπτών από όλο το νομό.

Φέτος, το μοσχάρι «ανεβαίνει» στη σούβλα την Πέμπτη 28/12 και θα διατεθεί στον κοσμο την Παρασκευή 29/12 λίγο μετά τις 17.00 το απόγευμα.