Εστίαση: Μεζούρα οι επαγγελματίες, ρολόι οι πελάτες

Εν αναμονή διευκρινίσεων για την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας και ρευστότητας από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις

Με τη μεζούρα στο χέρι οι επαγγελματίες και με το ρολόι στο χέρι οι καταναλωτές, θα βρει άπαντες η μέρα ορόσημο Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου, οπότε και έχει προγραμματιστεί η επανεκκίνηση της Εστίασης. Μέχρι τότε πολλά όμως αναζητούν διευκρινίσεις, με βασικότερο όλων το ωράριο.

Μήλο της έριδος είναι το μέχρι πότε θα μπορούν οι πελάτες να κάθονται στα καταστήματα. Δεδομένο μέχρι στιγμής είναι πως η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας από τη Δευτέρα του Πάσχα θα ξεκινάει στις 23:00. Αυτό όμως σημαίνει πως οι πελάτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται μέχρι και τις 22:59; Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη που μίλησε στον ΣΚΑΪ οι πελάτες θα μπορούν να πίνουν το ποτό τους μέχρι τις 22:59, άρα και να γυρίσουν σπίτι τους μετά τις 23:00, χωρίς να… παρανομήσουν κι άρα χωρίς να δεχθούν κάποιο πρόστιμο, σε τυχόν έλεγχο της ΕΛΑΣ. Σύμφωνα όμως με τον γενικό γραμματέα Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλή που μίλησε την Δευτέρα στον ANT1 «ο γενικός κανόνας είναι ότι στις 23:00 θα ξεκινά η απαγόρευση και θα πρέπει όλοι να φροντίσουν να είναι στα σπίτια τους».

Επομένως, ακόμη κι κυβερνητικές απόψεις… διίστανται γι’ αυτό το μόνο που μπορούν να κάνουν επαγγελματίες και πελάτες είναι να αναμένουν διευκρινιστική Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί εντός εβδομάδας.

Σε κάθε σενάριο, μετά τις 23:00 τα καταστήματα μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με delivery. Κι εδώ όμως υπάρχει αστερίσκος, καθώς άγνωστο παραμένει εάν θα ισχύσει delivery… ποτοαπαγόρευση μετά τις 23:00.

Διαδημοτικές μετακινήσεις χωρίς SMS;

Δεύτερο σημείο που αναζητά διευκρινίσεις είναι τι μέλλει γενέσθαι με τις υπερτοπικές/ διαδημοτικές μετακινήσεις και την αποστολή ή μη SMS. Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής «κολάζ» δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, από τις 3 Μαΐου θα επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση και δεν θα χρειάζεται να στέλνει ο πολίτης sms για την επίσκεψη σε κατάστημα εστίασης. Και εδώ όμως αναμένουμε τις επίσημες αποφάσεις.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το μπλέξιμο εάν συνδυάσουμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις για εστίαση με την απαγόρευση κυκλοφορίας. Παράδειγμα: Εάν κάτοικος των Σαπών θέλει να δειπνήσει σε κατάστημα Εστίασης της Κομοτηνής, μπορεί να κάτσει στο κατάστημα μέχρι τις 22:59, άρα να γυρίσει στις 23:30 στις Σάπες ή πρέπει να έχει μεριμνήσει ώστε 22:59 να βρίσκεται εντός της οικίας του; Το παραπάνω δεν έχει ξεκαθαριστεί.

Restart: ο κατάλογος μέτρων

Κατά τα λοιπά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) συγκεφαλαιώνει τους βασικούς κανόνες του restart της Εστίασης ως ακολούθως:

  • Υποχρεωτικό self test 2 φορές την εβδομάδα για τους εργαζόμενους
  • Μόνο καθήμενοι πελάτες
  • Απολύμανση καταλόγων
  • Υποχρεωτική τοποθέτηση απολυμαντικού σε κάθε τραπέζι
  • Μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους εν αναμονή πελάτες, σύσταση για χρήση μάσκας στους καθήμενους στα καθίσματα ή το μπαρ (χρήση μάσκας από τους πελάτες τουλάχιστον μέχρι να κάτσουν στο τραπέζι)
  • Αποστάσεις τραπεζιών (90εκ. χωρίς στο ενδιάμεσο να παρεμβάλλονται καρέκλες, 1.20εκ όταν παρεμβάλλεται καρέκλα στη μια πλευρά του τραπεζιού, 1.80εκ εάν παρεμβάλλονται 2 καρέκλες)
  • Επιτρέπεται η χρήση του εξωτερικού μπαρ από τους πελάτες με τοποθέτηση 2 σκαμπό μαζί σε απόσταση 1.5μ η επόμενη δυάδα σκαμπό.
  • Κλειστά 23.00 – 5.00 (εξαιρείται delivery, με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ μέχρι στιγμής).

«Αναμένουμε τις διευκρινίσεις» δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος των Ζυθεστιατόρων Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, πληροφορώντας και τους ακροατές για τα παραπάνω εξαγγελθέντα μέτρα ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων. Και ο κος Βαφειάδης κάνει λόγο για μπλέξιμο, αναφορικά με το ωράριο, αναμένοντας διευκρινίσεις και την σχετική νομοθετική πρόβλεψη, διότι όλα τα άλλα «είναι εύκολα λόγια των τηλεοράσεων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Περιμένοντας την στήριξη

Κι ενώ όλα τα παραπάνω καταγράφονται γύρω από το τυπικό σκέλος της υπόθεσης, δηλαδή πότε και πως θα ανοίξουν τα καταστήματα, το ουσιαστικό ταλαιπωρεί περισσότερο τους επαγγελματίες του κλάδου.

Σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ ένας στους δύο επαγγελματίες του κλάδου έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα για το restart, ενώ επίσης η δυναμική του κλάδου από 3 Μαΐου θα είναι περί του 20-30% σε πελατολόγιο λόγω εξωτερικών χώρων και αποστάσεων. Ως προς τα ταμειακά διαθέσιμα «περιμένουμε τις ενέσεις ρευστότητας που υποσχέθηκαν» σύμφωνα με τον κο Βαφειάδη. Τα χρήματα αναμένονται από διάφορες κατευθύνεις αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι κλειδωμένα στη γραφειοκρατία και οι επαγγελματίες –αναγκαστικά- εξοπλισμένοι με υπομονή. Οι επαγγελματίες περιμένουν τα εξής:

  • Αυτές τις ημέρες αναμένονται τα χρήματα από την Επιστρεπτέα Ενίσχυση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα είναι κατά 50% Μη Επιστρεπτέα. Υπάρχει αισιοδοξία ότι εν τέλει κι όλοι οι κύκλοι των Επιστρεπτέων θα γίνουν τουλάχιστον κατά 50% ή περισσότερο Μη Επιστρεπτέες.
  • Οι πληρωμές από την Μη Επιστρεπτέα Ενίσχυση της Περιφέρειας ΑΜΘ έχουν ξεκινήσει, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων δεν έχει ξεπεράσει τα πρώτα στάδια ελέγχου.
  • Το ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της Εστίασης για την αγορά πρώτων υλών για την επανεκκίνηση του κλάδου, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό, φαίνεται πως θα φέρει μεν αναγκαία ρευστότητα στους εστιάτορες, αλλά… μετά το άνοιγμα των καταστημάτων.

Τέλος, μέσα σε όλα, οι επαγγελματίες φαίνονται προβληματισμένοι και για τα self test, αφού μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως το δεύτερο υποχρεωτικό εβδομαδιαίο τεστ θα το αγοράζει ο επαγγελματίας και δεν θα το παρέχει δωρεάν το κράτος. Εάν ισχύσει αυτό, θα είναι ένα πρόσθετο «χαράτσι», όπως το χαρακτήρισε ο κος Βαφειάδης.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 27/4/2021}