Επιστολή Τσαουσίδη σε Σύγκλητο: Να πάρει θέση για τη κακουργηματική δίωξη

Με επιστολή του προς τα Μέλη Συγκλήτου ΔΠΘ που κοινοποιείται στον Υπουργό Παιδείας, τον Πρύτανη, το Πρυτανικό Συμβούλιο και τα μέλη ΔΕΠ, ο Καθηγητής Βασίλης Τσαουσίδη ζητά από τη Σύγκλητο να πάρει θέση για τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και την κακουργηματική δίωξη των μελών της Επιτροπής Ερευνών για απιστία, με αντικείμενο όσα είχαν συμβεί με τη διακοπή των ερευνητικών του έργων.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αγαπητά μέλη της Συγκλήτου,

Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, πριν από δυόμιση χρόνια, η τότε Σύγκλητος του Πανεπιστημίου μας οδηγήθηκε σε μια οδυνηρή απόφαση – οδυνηρή τελικά για την ίδια και το Πανεπιστήμιό μας: να σταματήσει προβεβλημένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ερευνητικά έργα του ΔΠΘ των οποίων υπήρξα επιστημονικά υπεύθυνος. Στη συνέχεια, εξέδωσε ειδικό ψήφισμα σε βάρος μου – δια του εκπροσώπου της μάλιστα το διακίνησε στους συναδέλφους μου του ΔΠΘ, σε πλήθος μέσων ενημέρωσης (τηλεοράσεων, ραδιοφώνων και εφημερίδων), στη σύνοδο των Πρυτάνεων, και τουλάχιστον 25 ακόμη ελεγκτικούς και δικαστικούς φορείς στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στην συνέχεια, προέκυψαν πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα σε εφημερίδες όπως η Εσπρέσσο, τα οποία τοιχοκολλήθηκαν στην Πολυτεχνική Σχολή και αλλού.

Σήμερα δέκα μέλη του Πανεπιστημίου διώκονται για παράβαση καθήκοντος και απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Ο λόγος της δίωξης είναι η μεθόδευση των πορισμάτων και των αποφάσεων που οδήγησαν σε διακοπή των ερευνητικών μου έργων. Ο εισαγγελέας αναφέρεται σε “ψευδή και κατασκευασμένα στοιχεία στο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την απόφαση της επιτροπής ερευνών”  “με μόνο σκοπό να βλάψουν τον Καθηγητή Βασίλειο Τσαουσίδη”. Σύμφωνα με το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών του ΔΕΠ το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία της Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, ο τότε Πρύτανης στην πειθαρχική αγωγή σε βάρος μου, μου απέδωσε“παραπτώματα που δεν τελέστηκαν”. Τέλος, σύμφωνα με το Ελεγκτικό συνέδριο, το οποίο εξέδωσε πόρισμα κατόπιν εντολής της Προέδρου του, όλα τα ευρωπαϊκά έργα του ΔΠΘ των οποίων ήμουν υπεύθυνος εκτελέστηκαν άρτια και προήγαγαν την φήμη του Πανεπιστημίου μας.

Ήρθε η ώρα η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο μας να ομαλοποιηθεί πραγματικά και όχι δια της επιβεβλημένης παρασιώπησης ενός εγκλήματος. Ένα ίδρυμα δεν μπορεί να λέγεται ακαδημαϊκό, όσο διακεκριμένους καθηγητές και να έχει, εφόσον επιτρέπει τέτοιες μεθοδεύσεις, εφόσον ανέχεται την συκοφάντηση των μελών του.

Η σημερινή διοίκηση είναι αντιμέτωπη με μια αμείλικτη πραγματικότητα:

  1. Τα ψηφίσματα της Συγκλήτου τα οποία διακινήθηκαν στον τύπο και τις δικαστικές αρχές αλλά και τις αποφάσεις διακοπής των ερευνητικών έργων του ΔΠΘ τα συνυπέγραψαν ο σημερινός Πρύτανης κ. Α. Πολυχρονίδης ως μέλος τότε της Συγκλήτου και οι δύο Αντιπρυτάνεις κα Γαβριηλίδου και κα Μιχαλοπούλου ως μέλη τότε της Επιτροπής Ερευνών και της Συγκλήτου. Οι εκπρόσωποι του ΔΠΘ οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων – να ενημερώσουν τα μέλη ΔΕΠ, τους αποδέκτες των ψηφισμάτων τους και τους 25 φορείς στους οποίους απευθύνθηκαν με 47 ανυπόστατες και συκοφαντικές επιστολές.
  2.  Η διοίκηση θα πρέπει να αναλάβει θαρραλέα το κόστος των αποφάσεών της για το παρελθόν και να πάρει αποφάσεις για το μέλλον με κριτήριο αυτό που πάντα μια διοίκηση επικαλείται αλλά σπάνια το εννοεί: να προστατέψει το συμφέρον του Πανεπιστημίου μας. Σε αυτή την συγκυρία, η πειθαρχική διαδικασία, η αρχή της αμεροληψίας και η αντικειμενικότητα δεν επαφίενται στην διακριτική ευχέρεια ενός Πρύτανη αλλά επιβάλλονται από τον νόμο. Τα μηνύματα της δικαιοσύνης είναι σαφή: το κύρος του Ιδρύματος έχει τρωθεί και πρέπει να αποκατασταθεί χωρίς εκπτώσεις και χρονοτριβή.

Αγαπητοί συνάδελφοι της Συγκλήτου,

Η ειλικρίνεια και η εντιμότητα είναι απαραίτητες ακαδημαϊκές αρετές. Εφόσον δεν αποδείξει το Δημοκρίτειο ότι υπερασπίζεται αυτές τις αρετές με κάθε κόστος, δεν θα μπορεί αξιόπιστα να υπερασπιστεί ούτε το κύρος των δημοσιεύσεών του, των διατριβών του, των ακαδημαϊκών δασκάλων του και των φοιτητών του.

Με ιδιαίτερη τιμή, Βασίλειος Τσαουσίδης, Καθηγητής ΗΜ&ΜΥ ΔΠΘ.

[Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ]

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 11/2/2019}