Έντονη επενδυτική κινητικότητα στην περιοχή της Θράκης

Αμερικανικό ενδιαφέρον για ναυτική βάση σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις - Το θερμόμετρο του ενδιαφέροντος -πολιτικού αλλά και επενδυτικού- για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αλλά και την ευρύτερη περιοχή έχει ανεβεί κατακόρυφα

Αυξάνεται και επεκτείνεται η επενδυτική κινητικότητα στην περιοχή της Θράκης, που με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση -σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα υπό τη μορφή της πώλησης και όχι των «υποπαραχωρήσεων»- του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και τα γνωστά ενεργειακά projects και επενδύσεις στην περιοχή (αγωγοί TAP και IGB, ο προωθούμενος από τον όμιλο Κοπελούζου πλωτός σταθμός LNG) αλλά και με την πρόσφατη επικαιροποίηση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ που προβλέπει τη χρήση τμήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ ως ναυτική βάση (μερική χρήση των ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης), το θερμόμετρο του ενδιαφέροντος -πολιτικού αλλά και επενδυτικού- για την περιοχή ανεβαίνει κατακόρυφα.

Κάθε άλλο παρά τυχαία, στο πλαίσιο αυτό, είναι και η επίσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα στη Θράκη της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ και οι δηλώσεις της περί επιθυμίας και ετοιμότητας της τράπεζας να χρηματοδοτήσει επενδύσεις στην περιοχή.

Pharmaten και Sunlight

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ως γνωστόν, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τέλεσε τα εγκαίνια της νέας μονάδας ενέσιμων βραδείας αποδέσμευσης της Pharmaten στις Σάπες Ροδόπης, μια επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ, που εντάσσεται στο ευρύτερο μεγάλο επενδυτικό πλάνο 250 εκατ. ευρώ της εταιρείας για την επόμενη πενταετία.

Επίσης, η Sunlight μετά την ολική επαναφορά του εργοστασίου της στο Όλβιο Ξάνθης από τις ζημιές που υπέστη από πυρκαγιά και παράλληλα με την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος για την αύξηση της παραγωγικής του δυναμικότητας κατά 25%, έχει προχωρήσει στη δημιουργία 200 νέων θέσεων εργασίας, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσε προ μερικών ημερών ότι αυξάνει τους απασχολούμενους στην παραγωγική μονάδα της Ξάνθης κατά 29% (190 νέες θέσεις εργασίας) και στη μονάδα ανακύκλωσης συσσωρευτών στην Κομοτηνή κατά 7% (πέντε νέες θέσεις εργασίας). Νέες προσλήψεις έχουν γίνει και στα κεντρικά γραφεία της, με το συνολικό ανθρώπινο δυναμικό της να ξεπερνά πλέον τους 1.020 εργαζομένους συνολικά και η εταιρεία να αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και απασχόλησης στη Θράκη.

Κορωνάκης ΑΒΕΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η γνωστή εταιρεία κατασκευής σχοινιών, συρματόσχοινων και κάβων Κορωνάκης Δ. ΑΒΕΕ (εδρεύει στη Θήβα) αγόρασε και θα ξαναθέσει σε λειτουργία το εργοστάσιο της «Καλώδια Ξάνθης Α.Ε.» στα Κιμέρια Ξάνθης, το οποίο ήταν ανενεργό. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στη μονάδα θα απασχοληθούν αρχικά 50-60 άτομα, με προοπτική αύξησής τους σε 100.

Νέα αιολικά πάρκα

Στη φάση της υλοποίησης έχουν περάσει, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες και όπως προκύπτει από σχετικό μηχανολογικό εξοπλισμό που μεταφέρεται μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης τα αιολικά πάρκα της Ρόκας ΑΒΕΕ στα «Σαρακατσανέικα» της Ροδόπης και της «Μάρμαρα Παυλίδης Α.Ε.» στο «Μαυροπαίδι» της Ξάνθης.

Εξόρυξη

Στο μεταξύ, αίτημα για εξόρυξη μεταλλευμάτων έχει υποβάλει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης της περιοχής, ο Άκτωρ, ο οποίος έχει αναλάβει το τμήμα Δημάριο – Μελίβοια του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού στην Ξάνθη.

Όσον αφορά, πάντως, την προοπτική της υλοποίησης νέας επένδυσης χρυσού στη Θράκη από την Eldorado Gold, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, ανακοίνωσε από τη φετινή ΔΕΘ ότι συζητείται με την εταιρεία, θέτοντας ως προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, πρέπει να σημειωθεί ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε προ ολίγων μόνο ημερών έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος κατά του ενδεχόμενου εγκατάστασης στην περιοχή εταιρειών για εξόρυξη και απόληψη χρυσού. Το «Όχι» μάλιστα προέρχεται τόσο από παρατάξεις της αντιπολίτευσης όσο και από τον προερχόμενο από το κυβερνητικό κόμμα (Ν.Δ.) περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο.

Δύο οι «μνηστήρες» για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι έκδηλο και γνωστό, τόσο μέσω της πρόσφατης επικαιροποίησης της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ελλάδας όσο και ως επενδυτικός στόχος αμερικανικών κεφαλαίων με την εξαγγελθείσα από καιρό ιδιωτικοποίησή του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», οι νέες μελέτες βιωσιμότητας που έχουν ανατεθεί από τη νέα κυβέρνηση για την αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμανιών της χώρας αναμένεται να παραδοθούν στα τέλη Οκτωβρίου. Μετά θα εξεταστούν φυσικά από τα αρμόδια υπουργεία και θα ακολουθήσει η αναγκαία νομική διαδικασία -θέσπιση νέου νόμου- εφόσον, όπως διαφαίνεται, επιλεγεί ως τρόπος αξιοποίησης για κάποια εξ αυτών ή ενδεχομένως και για όλα η πώληση πλειοψηφικών ή μειοψηφικών πακέτων των λιμανιών και όχι μόνο υποπαραχωρήσεις, όπως ήθελε η προηγούμενη κυβέρνηση. Το διαδικαστικό αυτό μέρος εύλογα θα «πιάσει» τα τέλη του έτους -στην καλύτερη περίπτωση- κατά συνέπεια διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών είναι δύσκολο να προλάβουν να προκηρυχθούν εντός του 2019 και πιθανότερο θεωρείται να γίνουν στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, υπάρχει ενδιαφέρον από τουλάχιστον δύο επενδυτές, άμεσα ή έμμεσα σχετιζόμενους με τις ΗΠΑ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και μένει να φανεί καταρχάς με δεδομένη την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, τι μορφή ιδιωτικοποίησης θα επιλεγεί και για ποιον σκοπό, όπως και εάν θα επιβεβαιώσουν το αρχικό ενδιαφέρον που είχαν εκφράσει παλαιότερα αραβικές και κινεζικές εταιρείες εφόσον όντως ιδιωτικοποιηθεί για χρήση ως εμπορικός λιμένας.

Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα και στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώθηκε η αλλαγή της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Νέος πρόεδρος του λιμανιού αναλαμβάνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, και διευθύνων σύμβουλος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων της Θράκης, Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου.

Ξεμπλόκαρε και το KPC στην Καβάλα

Προ μερικών ημερών άλλαξε η διοίκηση του λιμανιού της Καβάλας, για το οποίο υπάρχει επίσης εκφρασμένο αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Νέος πρόεδρος είναι ο πρώην αντιδήμαρχος Καβάλας, Γιώργος Φιλόσογλου, και διευθύνουσα σύμβουλος η καθηγήτρια Άννα Θυσιάδου. Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Καβάλας αναμένεται να πυροδοτήσει επίσης επιχειρηματικό και επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή.

Στο μεταξύ, έπειτα από επτά χρόνια γραφειοκρατικής… φαγούρας, επιτέλους, όπως πληροφορήθηκε η «Ν», ξεμπλόκαρε το εμπορικό κέντρο «Kavala Port Center» (KPC), στην περιοχή του λιμανιού, μια επένδυση 3 εκατ. ευρώ από την εμπορική και τουριστική εταιρεία Γεωργούλιας Α.Ε.

Η εταιρεία, συγκεκριμένα, έχει πλέον στα χέρια της την άδεια δόμησης από την αρμόδια πολεοδομία και σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της επένδυσης -καταβάλλεται προσπάθεια να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους- αφού πρώτα επικαιροποιηθούν κάποιες επιμέρους μελέτες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Kavala Port Center θα είναι ένα εμπορικό κέντρο, ενώ θα περιλαμβάνει επίσης και τέρμιναλ κρουαζιέρας, τέρμιναλ υδροπλάνων και περιβάλλοντες χώρους αναψυχής, εστίασης, παιδική χαρά, χώρους για συναυλίες εντός και εκτός του κτηρίου, κιόσκια για υπαίθριες δραστηριότητες κοκ.

Η επένδυση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υλοποιηθεί από την εταιρεία Γεωργούλιας Α.Ε., που είναι παραχωρησιούχος της συγκεκριμένης έκτασης για 30 χρόνια, σε συνεργασία με ευρωπαϊκό fund.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.naftemporiki.gr/, της Βάσως Βεγίρη, από την έντυπη έκδοση, 15/10/2019}