Ζητείται τρόπος για κοινό εορτασμό των 100 χρόνων ελεύθερης Θράκης

Η Κομοτηνή πάντως δηλώνει καθ’ όλα έτοιμη για τον σχεδιασμό της

Πολύ εντατικά κινούνται οι προετοιμασίες για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό στον Δήμο Κομοτηνής, υπό τη «μπαγκέτα» της Σοφίας Μενεσελίδου, η οποία προεδρεύει της αντίστοιχης επιτροπής που έχει συσταθεί στον δήμο.

Σε αυτή τη φάση, όπως είπε η κα Μενεσελίδου στο ράδιο Χρόνος 87,5fm υπάρχουν πολλές προτάσεις, με τις περισσότερες εξ αυτών να είναι πλήρεις και με το απαραίτητο δυναμικό ανθρώπων που απαιτεί η υλοποίησή τους, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι «πολύ θεωρητικές». Η κατεύθυνση που έχει επιλέξει ο Δήμος Κομοτηνής είναι οι δράσεις να αφήσουν το αποτύπωμά τους σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και να μην περιοριστούν στο διάστημα των Ελευθερίων που γιορτάζονται τον Μάιο.

Θα μπορέσουν όλες οι πόλεις μαζί να συν-εορτάσουν;

Το μείζον ερώτημα εν τούτοις είναι αν θα καταφέρουν ο Έβρος με τη Ροδόπη να γιορτάσουν από κοινού ή έστω να διοργανώσουν κάποιες κοινές δράσεις. Για αν γίνει αυτό «βασική προϋπόθεση είναι να κάνουν οι τέσσερις Δήμοι (Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Σουφλίου και Διδυμοτείχου) οργανωτικές επιτροπές» λέει η κα Μενεσελίδου, αλλά δηλώνει ότι δεν έχει ενημέρωση για το αν έχουν συσταθεί επιτροπές πέραν της Κομοτηνής.

Πάντως κατά την εκτίμησή της, όχι μόνο πρέπει να γίνουν οι Επιτροπές, αλλά να γίνουν το πολύ έως το τέλος του χρόνου «ώστε να μπορέσει και η Περιφέρεια να συντονίσει τις κοινές δράσεις», σημειώνει. 

Η κα Μενεσελίδου θεωρεί ιδανικό στην έναρξη του επόμενου μήνα να έχουν συσταθεί οι Επιτροπές των δήμων, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το δείξει ο χρόνος και εξαρτάται τόσο από την πρόθεση των δημάρχων, αλλά υπάρχει «και μία δυστοκία θεσμική γιατί ακόμα δεν λύθηκαν από το υπουργείο τα ζητήματα που αφορούν τη συγκρότηση των (εν. δημοτικών) επιχειρήσεων, άρα η κατανομή των πολιτιστικών σε κάποιους δήμους δεν έχει γίνει ακόμη, άρα θα φάμε και τον Οκτώβριο με τις δημοτικές επιχειρήσεις» καταλήγει. 

Ακούστε ολόκληρη το συνέντευξη της κα.Μενεσελίδου, στο Δήμο Μπακιρτζάκη εδώ

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 15/10/2019}