Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, άφησε εκ νέου αιχμές για την αποκρατικοποίηση του λιμανιού της πόλης, ενώ προσέθεσε με νόημα πως οι μελλοντικοί διαγωνισμοί για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας προσφέρουν νέες ευκαιρίες για βιομηχανική και αγροτική ανάπτυξη της βόρειας Ελλάδας.

Ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα έχουν εκδηλώσει αμερικανικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και αφήνοντας να εννοηθεί πως θα παρακολουθηθεί με προσοχή και ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Καβάλας.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πάιτ άφησε εκ νέου αιχμές για την αποκρατικοποίηση του λιμανιού της πόλης, σημειώνοντας πως εγγυητική επιστολή που χρησιμοποιήθηκε για την αγοραπωλησία μετοχών του ΟΛΘ είχε εκδοθεί από ρωσική τράπεζα που έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Επισήμανε πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν σαφώς υψηλότερα στάνταρ διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης και αναζητούν παρόμοιες αρετές στους έλληνες εταίρους τους.

Η Αλεξανδρούπολη άλλωστε ενδιαφέρει την Ουάσιγκτον και στο μέτωπο της ενέργειας, λόγω των σχεδίων για την κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ανοιχτά της πόλης.

Ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ελπίδα πως η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και σύντομα θα αρχίσει να εισάγει αμερικανικό LNG.Υπογράμμισε δε πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ούσα μέρος των διαδρόμων για την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή – διάδρομοι που συνεισφέρουν στην απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ρωσική ενέργεια.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, 29/4/2018}