Ξάνθη: Τέθηκε υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο της Sunlight

Πάρα πολύ σύντομα θα αναγεννηθεί από τις στάχτες της, η μονάδα παραγωγής της Sunlight στην Ξάνθη, που καταστράφηκε από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο εργοστάσιο το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς.

Όπως μετέδωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέσω Twitter, η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι, στην κεντρική μονάδα παραγωγής του εργοστασίου και από την αρχή στο σημείο έσπευσε ισχυρή δύναμη (39 ατόμων και 11 οχημάτων – στη διάρκεια της επιχείρησης οι πυροσβέστες έφτασαν και τους 70 στον αριθμό).

Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των εύφλεκτων υλικών της μονάδας (πρόκειται για εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών) και όπως είπε ο εκπρόσωπος της εταιρίας «μέσα σε 2.5 ώρες κατέστρεψε προσπάθεια 25 ετών». Παρόλα αυτά η εταιρία διευκρίνισε ότι δεν διακυβεύεται καμία θέση εργασίας και ότι από αύριο, όλοι οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται κανονικά στις θέσεις τους.

Έκτακτη σύσκεψη υπό το φόβο εναέριας μόλυνσης

Λόγω της φωτιάς, που το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν ο πυκνός καπνός που ήταν ορατός σε μεγάλη ακτίνα από τον οικισμό του Όλβιου, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο, έγινε έκτακτη σύσκεψη στην Π.Ε. Ξάνθης προεδρεύοντος του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστου Μέτιου.

Κύριο αντικείμενο της σύσκεψης η πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τον καπνό, αν και η εταιρία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή»

Όπως αναφέρει ο Καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αντίστοιχα με αυτά που είχαν ληφθεί κατά την πυρκαγιά της Alpha Beta Roto. Τα λάστιχα και τα πλαστικά είναι πιο επιβλαβή για τον άνθρωπο από τα βαρέα μέταλλα και οι σχετικές εκθέσεις βρίσκονται στη διάθεση της περιφέρειας.

Τα προληπτικά μέτρα μετά τη φωτιά

Προληπτικά μέτρα προστασίας των κατοίκων θα τεθούν σε ισχύ τις επόμενες 48 ώρες σε περιοχές κοντά στο εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών της εταιρείας Sunlight στο Όλβιο Ξάνθης, όπου εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά το μεσημέρι της Τρίτης, με τις τοπικές αρχές πάντως να σημειώνουν ότι οι αρχικές εκτιμήσεις είναι καθησυχαστικές σχετικά με το ενδεχόμενο ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Όπως αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στον Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης -με τη συμμέτοχη του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστου Μέτιου, εκπροσώπων της εταιρείας, του καθηγητή του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Σπύρου Ραψομανίκη και όλων των εμπλεκόμενων φορέων- η περιφέρεια σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του  Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης θα διεξάγει εντατικές μετρήσεις, τα πρώτα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν το απόγευμα της Παρασκευής.

Μέχρι την ανακοίνωση των πρώτων μετρήσεων, για καθαρά προληπτικούς λόγους, συστήνεται από τις τοπικές αρχές η μη επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον στις περιοχές βορειοανατολικά του εργοστασίου στο Όλβιο, δηλαδή στις περιοχές:

 • Ν. Όλβιο,
 • Κρεμαστή,
 • Θαλασσιά,
 • Αγ. Αθανάσιος,
 • Τοξότες, Τύμπανο,
 • Πετροχώρι,
 • Εύμοιρο,
 • Εξοχή,
 • οι λοιπές ενδιάμεσες περιοχές.

Παράλληλα, τα σχολεία των περιοχών αυτών θα παραμείνουν κλειστά για δύο ημέρες.

Τα μέτρα, τα οποία όπως υπογραμμίζει η περιφέρεια προτείνονται μόνο για προληπτικούς λόγους και για 48 ώρες είναι:

 1. Πλύσιμο του  περιβάλλοντος χώρου και του εξωτερικού των σπιτιών με άφθονο νερό.
 2. Το εσωτερικό των σπιτιών να μείνει όσο το δυνατόν απομονωμένο από το εξωτερικό περιβάλλον (πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά).
 3. Ο κόσμος και τα  παιδιά να παραμένουν, ει δυνατόν τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικό χώρο.
 4. Όχι αγροτικές  (βόσκηση και συγκομιδή κηπευτικών, κ.λ.π.) και λοιπές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.

Η μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε υπό αδιευκρίνιστα αίτια λίγο πριν από τη 1 μ.μ. της Τρίτης στη μονάδα κατασκευής μπαταριών όλων των τύπων και κατέστρεψε μεγάλο μέρος των κεντρικών κτηριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας.

Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο νωρίς το απόγευμα και έσβησε λίγο αργότερα. Ωστόσο, το έργο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης ήταν δύσκολο λόγω των ιδιαίτερα εύφλεκτων υλικών που καίγονταν για αρκετές ώρες, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα τεράστιο σύννεφο μαύρου καπνού, ορατό από πολλά χιλιόμετρα μακριά.

Η εταιρεία Sunlight σε ανακοίνωσή της διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή. Εξάλλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει ζήτημα με το νερό.

Παράλληλα, είπε ότι μεταφέρθηκε ένας εργαζόμενος του εργοστασίου στο νοσοκομείο καθώς ζαλίστηκε από τις αναθυμιάσεις, ωστόσο είναι καλά στην υγεία του. Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο:

{Πηγές δημοσίευσης: https://reportal.gr/, http://www.naftemporiki.gr, από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 1/5/2018}