«11314»: 24ωρη υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων περιστατικών από το ΔΠΘ

Από τις 2 Απριλίου «στον αέρα» η πενταψήφια γραμμή έκτακτης ανάγκης για τις πανεπιστημιουπόλεις της Θράκης

Ένα ακόμα εργαλείο στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της καθημερινότητας αλλά και της ασφάλειας των μελών της πανεπιστημιακής του κοινότητας θέτει σε λειτουργία στις 2 Απριλίου το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ο λόγος για την νέα γραμμή έκτακτης ανάγκης, 11314, στην οποία φοιτητές, καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό θα μπορούν να καλούν καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρού από οποιοδήποτε τηλέφωνο ούτως ώστε να αναφέρουν περιστατικά εκτάκτου ανάγκης που λαμβάνουν χώρα εντός των χώρων των πανεπιστημιουπόλεων της Θράκης και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Κάθε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΔΠΘ θα μπορεί να καλεί από οποιαδήποτε σταθερό ή κινητό τηλέφωνο στην γραμμή, για να αναφέρει – καταγγέλλει επωνύμως περιστατικά έκτακτης ανάγκης.

Ανάλογα με τη γεωγραφική θέση αυτού που καλεί θα ενεργοποιείται ο αντίστοιχος λήπτης της γραμμής. Έτσι για όσους καλούν από την περιοχή της Ξάνθης, θα ανταποκρίνεται ο υπεύθυνος της γραμμής στην Ξάνθη, ήτοι ο φύλακας του Κεντρικού Φυλακίου (κτήρια ΠΡΟΚΑΤ) στην πόλη της Ξάνθης, για όσους καλούν από Κομοτηνή, ο υπεύθυνος της γραμμής της Κομοτηνής, ήτοι ο φύλακας του Κεντρικού Φυλακίου που βρίσκεται στην Πύλη Α΄(Πρυτανεία) και για όσους καλούν από την περιοχή του Έβρου (Ορεστιάδα – Αλεξανδρούπολη) θα ανταποκρίνεται ο υπεύθυνος της Γραμμής στην Αλεξανδρούπολη, ήτοι ο φύλακας του Κεντρικού Φυλακίου της Ιατρικής Σχολής.

Φώτης Μάρης: «Στόχος μας να μειώσουμε τον χρόνο ανταπόκρισης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εντός των πανεπιστημιουπόλεών μας»

Ο λήπτης του αιτήματος – καταγγελίας, που όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» ο αντιπρύτανης Οικονομικών κ. Φώτης Μάρης, θα είναι η  αρμόδια υπηρεσία φύλαξης που υπάρχει στις εγκαταστάσεις του ΔΠΘ, θα παρεμβαίνει άμεσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ θα ενημερώνει άμεσα τους αρμόδιους υπαλλήλους του Δ.Π.Θ. ή άλλον αρμόδιο, εφόσον αδυνατεί να επιλύσει μόνος του το συγκεκριμένο περιστατικό.

«Όπως γνωρίζεται το ΔΠΘ είναι ένα πανεπιστήμιο τεσσάρων πόλεων και 8 διαφορετικών campus, που διαθέτουν υπηρεσία 24ωρης φύλαξης σε αρκετά σημεία. Το σύνολο των ανθρώπων του ΔΠΘ, είτε είναι φοιτητές είτε προσωπικό,  δραστηριοποιούνται σε ένα πολύ μεγάλο εύρος χωρικά αλλά και χρονικά σε 18 περίπου ώρες το 24ωρο. Στην βάση αυτή θέλαμε να δώσουμε την δυνατότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, να μπορούν να καλούν κάπου εύκολα και γρήγορα, να καταγγέλλουν το περιστατικό το οποίο θα καταγράφεται και να παρεμβαίνουν άμεσα, ούτως ώστε να μειώσουμε τον χρόνο ανταπόκρισης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» δήλωσε ο κ. Μάρης, ερωτηθείς για την αναγκαιότητα της νέας αυτής υπηρεσίας.

Ο ίδιος τόνισε πως η υπηρεσία αυτή αφορά μόνο σε  περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης λόγω του έκτακτού χαρακτήρα τους και δεν απευθύνονται σε άλλες υπηρεσίες, χαρακτηριστικά παραδείγματα των οποίων είναι ένα περιστατικό που χρήζει άμεσης ιατρικής περίθαλψης, ένα τροχαίο ατύχημα σε χώρο πανεπιστημιούπολης, ένα περιστατικό επίθεσης ζώου, ένα έκτακτο καιρικό φαινόμενο ή μία τοπική πυρκαγιά, ή ακόμα και ένα περιστατικό εγκλωβισμού κάποιου.

Βάση δεδομένων για την βελτίωση των υπηρεσιών φύλαξης και της γενικότερης ασφάλειας της πανεπιστημιακής κοινότητας

«Η υπηρεσία αυτή θα  μας δώσει τη δυνατότητα να αντιδράσουμε άμεσα σε πρώτο βαθμό, σύμφωνα πάντα με τον νόμο και να καταγράφουμε στο σύνολο τους τα φαινόμενα ώστε να βλέπουμε και πού εστιάζεται το πρόβλημα» σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας πως η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί, σε ό,τι αφορά τα γεγονότα αυτά, θα χρησιμοποιηθεί και προς την κατεύθυνση της βελτίωσης τόσο των υπηρεσιών φύλαξης όσο και της γενικότερης ασφάλειας ή τουλάχιστον του αισθήματος ασφάλειας όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η υπηρεσία της γραμμής έκτακτης ανάγκης αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις 2 Απριλίου, ούτως ώστε το χρονικό διάστημα απουσίας των φοιτητών λόγω του Πάσχα να χρησιμοποιηθεί ως μία περίοδος προσαρμογής του συστήματος.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.paratiritis-news.gr/, της Νατάσσας Βαφειάδου, 31/3/2018}