Νέα Τμήματα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Κτηνιατρική και Διατροφολογία στον Έβρο, Εργοθεραπεία και Ψυχολογία στην Κομοτηνή, Τοπογράφων-Μηχανικών στην Ξάνθη -Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για αγρότες-κτηνοτρόφους στην Ορεστιάδα, Αρωματικών και Σηροτροφίας στο Σουφλί, Γαλακτοκομίας, Τυροκομίας και Μελισσοκομίας στην Κομοτηνή

Θετικές, κατά κύριο λόγο, αντιδράσεις προκάλεσε η επίσημη ανακοίνωση του πρυτανεύοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Σταύρου Τουλουπίδη, για την ίδρυση νέων τμημάτων, μετά την αποδοχή από την πλευρά του υπουργού, Κώστα Γαβρόγλου, των προτάσεων του πανεπιστημίου.

Πρόκειται για τα τμήματα Κτηνιατρικής και Διατροφολογίας στον Έβρο, την αναβάθμιση της Νοσηλευτικής Διδυμότειχου από ΤΕΙ σε πανεπιστημιακή, τα Τμήματα Εργοθεραπείας και Ψυχολογίας στην Κομοτηνή και, τέλος, Τοπογράφων-Μηχανικών στην Ξάνθη. «Επίσης, ιδρύεται ένα Κέντρο Ερευνών ως “ομπρέλα” υπό την οποία θα στεγαστούν – ιδρυθούν τέσσερα ερευνητικά ινστιτούτα. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει το Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής και ο Κόμβος Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας στο Πολυτεχνείο Ξάνθης» περιέγραψε ο κ. Τουλουπίδης σε συνέντευξη τύπου.

Αναφερόμενος στους διαδόχους των ΙΕΚ, τις νέες δομές διετούς Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των ΑΕΙ, ο κ. Τουλουπίδης δήλωσε ότι προτάθηκε η ίδρυση δύο Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για Αγρότες-Κτηνοτρόφους στην Ορεστιάδα, Αρωματικών Φυτών και Σηροτροφίας στο Σουφλί. Το ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων της Αλεξανδρούπολης θα αναβαθμιστεί σε πανεπιστημιακό. Στη δε Κομοτηνή θα λειτουργήσουν ΚΕΕ Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας και Μελισσοκομίας και στην Ξάνθη το Πολυτεχνείο θα στηρίξει ένα ΚΕΕ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Για τις 25 Απριλίου προσδιορίστηκε το επόμενο ραντεβού με τον υπουργό Παιδείας, ώστε να εξειδικευτούν οι προτάσεις, να νομοθετήσει τον Ιούνιο και να οριστεί η ημερομηνία έναρξης του κάθε τμήματος. Στόχος των προτάσεων του ΔΠΘ είναι να διατηρηθεί η ανεξάρτητη πορεία του πανεπιστημίου και να εξασφαλιστούν η εξυπηρέτηση των αναγκών του και η προοπτική ανάπτυξης της Θράκης.

Διεκδικήσεις

Να σημειωθεί ότι το Τμήμα Ιατρικής, με εισήγησή του στη Σύγκλητο πριν από έναν χρόνο, κατέθεσε πρόταση ίδρυσης Τμήματος Κτηνιατρικής, την οποία η Σύγκλητος υιοθέτησε, αποφασίζοντας την σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας για ίδρυση Τμήματος με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Τότε, ο καθηγητής Χειρουργικής, Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, δήλωνε στην «ΥΧ»: «Με τα Τμήματα Ιατρικής, Μοριακής Βιολογίας και μελλοντικά Κτηνιατρικής στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα, θα δημιουργηθεί ένας σοβαρός μοχλός αγροτικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης που θα θωρακίσει την πύλη εισόδου ζωονόσων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας Ορεστιάδας, Σπύρο Κουτρούμπα, έχει συζητηθεί η δημιουργία Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. «Στην Ορεστιάδα, μέσα από την εμπειρία των συγκεκριμένων Τμημάτων, που λειτουργούν καλά, μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα νέο Τμήμα και μάλιστα τη συγκεκριμένη περίοδο που συζητιέται η νέα στρατηγική ανάπτυξης του ΔΠΘ». Ελπίζει η μπίλια στην επιλογή έδρας του Τμήματος Διατροφολογίας να σταματήσει στην Ορεστιάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση της «ΥΧ» για το αν κλείδωσαν οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν τα νέα Τμήματα Κτηνιατρικής και Διατροφολογίας, ο κ. Τουλουπίδης διευκρίνισε ότι έκανε λόγο για τον Νομό Έβρου. «Την απόφαση θα λάβει η Σύγκλητος, κατόπιν τεκμηριωμένης εισήγησης των επιτροπών που θα συγκροτήσουμε, μετά το Πάσχα. Όχι μόνο τον τόπο, αλλά και σε ποια σχολή θα ενταχθεί το κάθε τμήμα». Ως προς την κτηνιατρική, ανέφερε πως «ο σχεδιασμός σε επίπεδο τοπικών αρχόντων ήταν το κτηνιατρικό αγρόκτημα, τα εργαστήρια και οι κλινικές να πάνε στις Φέρες. Σημειωτέον, η Ιατρική και η Μοριακή Βιολογία θα είναι δίπλα». Πρόσθεσε πώς κύριο μέλημά τους είναι η στήριξη των δύο υπαρχόντων Τμημάτων στην Ορεστιάδα, σε μέλη ΔΕΠ και υποδομές.

Στέγαση

Το Δημοκρίτειο είχε δεσμευτεί απέναντι στον υπουργό Παιδείας να υλοποιήσει μελέτη για το κτήριο εστιών και εστιατορίων σε Κομοτηνή και Ξάνθη. Για την Ξάνθη κατατίθεται στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ώστε να δώσει την απαραίτητη χρηματοδότηση, ενώ για την Κομοτηνή θα είναι έτοιμη εντός διμήνου.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.evros24.gr/, 31/3/2018}