Το ΔΠΘ συμμετέχει στην κατασκευή του πρώτου ελληνικού drone

Το οποίο θα κατασκευαστεί μόνο από φορείς του ευρύτερου δημοσίου

Σε εκδήλωση στο Υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, υπογράφηκε την Παρασκευή 27/08 μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την έρευνα και ανάπτυξη και εν συνεχεία τη βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν η διοίκηση της ΕΑΒ και οι πρυτανικές αρχές των τριών Πανεπιστημίων. Εκ μέρους του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης το μνημόνιο υπέγραψε η Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου.Η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο φέρει την ονομασία «Αρχύτας» –από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, πολιτικό, στρατηγό, μαθηματικό και μηχανικό που επινόησε την πρώτη αυτόνομη πτητική μηχανή– ξεκινά την 1ηΣεπτεμβρίου.

Το Υπουργείο Οικονομικών, ως κύριος μέτοχος της ΕΑΒ, χρηματοδοτεί το πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς, στην ελληνική οικονομία, και συνολικά στη χώρα, καθώς πλέον θα την εντάξει ως παραγωγό, σε συστήματα υψηλής τεχνολογίας. Ο κος Σταϊκούρας, στην τοποθέτησή του για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ευχαρίστησε τα συνεργαζόμενα μέρη και πληροφόρησε πως στόχος της συνεργασίας είναι «η έρευνα και ανάπτυξη, και στη συνέχεια η βιομηχανική παραγωγή του πρώτου αυτόνομου εναέριου οχήματος πολλαπλών χρήσεων, από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα»

Η αντιπρύτανης του ΔΠΘ Μαρία Μιχαλοπούλου ευχαρίστησε το Υπουργείο και τα άλλα δύο Πανεπιστήμια για τη συνεργασία και δήλωσε: «Στόχος όλων μας είναι η προσπάθεια αυτή να προχωρήσει γρήγορα. Όλοι δεσμευτήκαμε ότι θα τρέξει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Επιπλέον, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να προβληθεί η συνεργασία αυτή σε όλες τις φάσεις της, ώστε να αποτελέσει κίνητρο και για άλλους νέους ερευνητές να συμμετάσχουν, να έρθουν σε συνεργασία τόσο με τη Βιομηχανία όσο και με το Υπουργείο, για παρόμοιες τέτοιες προσπάθειες».

Στην εκδήλωση υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας συμμετείχαν επίσης οι υπεύθυνοι για το έργο, ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Αντώνης Γαστεράτος, ο αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος ΗΜΜΥ Νίκος Παπανικολάου κι ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος ΗΜΜΥ Νίκος Ρηγογιάννης.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 28/8/2021}