ΝΔ: 10, όχι μηδέν, οι πρωτοετείς στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης

Για fake news κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το κυβερνόν κόμμα

Για fake news κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της, αναφορικά με τους μηδέν εισακτέους στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης. Η ΝΔ σημειώνει πως στη Σχολή πέρασαν μέσω Πανελληνίων 10 πρωτοετείς, αποκρύπτει όμως πως μέσω Ημερήσιων Γενικών Λυκείων πράγματι δεν πέρασε κανένας, όπως και μεταδόθηκε ορθά από τον «Χ».

Πράγματι, όμως, ευθύνες βαρύνουν και τους ανθρώπους της Αρχιτεκτονικής, που έβαλαν την υψηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στο σχέδιο (ελεύθερο 15,43 και γραμμικό 17,08), σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Αρχιτεκτονικές της χώρας, που «γέμισαν» πρωτοετείς.

Η ανακοίνωση της ΝΔ:

  1. Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Ξάνθης δεν είχε κανέναν εισακτέο

Αλήθεια: Η εν λόγω Σχολή είχε 10 εισακτέους, από διάφορες κατηγορίες υποψηφίων.

  1. Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Ξάνθης ήταν «θύμα» του νέου συστήματος Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Αλήθεια: Η εν λόγω Σχολή επέλεξε, όπως όλες οι Σχολές και τα Τμήματα ΑΕΙ της χώρας, το συντελεστή της ΕΒΕ που επιθυμούσε, ώστε να διαμορφώσει την ακαδημαϊκή της φυσιογνωμία.

  1. Όλες οι Σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών είχαν πτώση στον αριθμό εισαχθέντων τους

Αλήθεια: Οι Αρχιτεκτονικές Σχολές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Βόλο, Χανιά έχουν σχεδόν 100% πληρότητα των προσφερόμενων θέσεών τους.

  1. Οι Αρχιτεκτονικές που δεν είχαν φέτος πολλούς επιτυχόντες θα συρρικνωθούν

Αλήθεια: Όλα τα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουν και επανακαθορίσουν τους συντελεστές της ΕΒΕ τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021. Η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη θα εξαρτηθεί και από τις εισηγήσεις των Πανεπιστημίων και της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 30/8/2021}