Π. Χαρέλας: Μεγάλη ετοιμότητα, δεν ξαναέρχονται Καστανιές

Δύο χρόνια η κυβέρνηση υπόσχεται 100 προσλήψεις συνοριοφυλάκων στη Ροδόπη. «Τεράστια στασιμότητα για να μην πω ακύρωση» καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ – Η ΕΕ καταδικάζει τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών κοντά στην Αλεξανδρούπολη

Η ελληνική πολιτεία κι η συνοριοφυλακή είναι πιο έτοιμες και προετοιμασμένες σε σχέση με το 2020 για την αποτροπή μη νόμιμων μεταναστευτικών ροών μέσω του ποταμού Έβρου, υποστήριξε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) Παναγιώτης Χαρέλας. Παράλληλα όμως, ξεκαθάρισε πως η χώρα μας, αν κι έχει κάνει βήματα στη συνοριοφυλακή της, χρειάζεται ακόμη… άλματα, ένα εκ των οποίων η υλοποίηση της από το 2020 κυβερνητικής υπόσχεσης πρόληψης 100 μόνιμων συνοριακών φυλάκων στη Ροδόπη. Για το συγκεκριμένο ζήτημα άφησε μάλιστα υπόνοιες ότι ενδέχεται να μην προχωρήσει ποτέ.

«Αυτό το καλοκαίρι θα πάρει περισσότερη δημοσιότητα» το μεταναστευτικό στη Θράκη, δήλωσε, επειδή το βλέμμα είναι στα σύνορα λόγω των τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Έχουμε μία αύξηση μεγαλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν είναι κάτι να πούμε ότι… ξαναέρχονται οι Καστανιές», υποσχέθηκε αλλά δεν έκρυψε την κατάσταση στα σύνορα: «θέλω να είμαι συγκεκριμένος, οι πιέσεις που δεχόμαστε είναι πολλές κι αυτό μας βάζει σε εγρήγορση προκειμένου να μπορούμε ν’ ανταποκριθούμε και ν’ αποτρέπουμε τα κυκλώματα με τους παράνομους μετανάστες να εισέρχονται στη χώρα είτε είναι από τον Έβρο και τα χερσαία σύνορα είτε από τα θαλάσσια σύνορα. Εξυπακούεται ότι είμαστε σε επιφυλακή.

Αν μιλήσουμε για τον βαθμό ετοιμότητάς μας σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 θα σας έλεγα ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση και σε πολύ μεγαλύτερη ετοιμότητα. Έχουμε ενισχυθεί με νέο προσωπικό σε νησιά και Έβρο, επίσης έχουμε (καλύτερο) υλικοτεχνικό εξοπλισμό (εν. και την επέκταση του φράχτη), υπάρχει το σύστημα καμερών όπου κοιτάμε νύχτα μέρα τι γίνεται στα σύνορα και κάνει πολύ μεγάλη δουλειά. Κάναμε βήματα αλλά πρέπει να κάνουμε άλματα. Πρέπει η πολιτεία να στραφεί σε αυτά. Περιμέναμε περισσότερα πράγματα».

Θα προσληφθούν ποτέ συνοριοφύλακες στη Ροδόπη;

Από τον Νοέμβριο του 2020 καταγράφεται η κυβερνητική «δέσμευση» περί πρόσληψης 100 συνοριακών φυλάκων για τη μόνιμη στελέχωση των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου και Σαπών. Δύο χρόνια μετά, τίποτα επί της ουσίας δεν έχει προχωρήσει.

«Υπάρχει τεράστια στασιμότητα για να μην πω ακύρωση», κατήγγειλε ο κος Χαρέλας και μετέφερε την εκτίμησή του: «έχω αρκετές αμφιβολίες όσον αφορά τις προσλήψεις που εξαγγέλθηκαν για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Πρέπει ξεκάθαρα το Υπουργείο να πάρει θέση, γιατί βλέπουμε πως τα κυκλώματα δεν σταματούν. Οι συνάδελφοί μου σε Κομοτηνή, Καβάλα κι αλλού τρέχουν και δεν φτάνουν. Τα κυκλώματα έχουν πολλαπλασιαστεί, με όλο τον βαθμό επικινδυνότητας που υπάρχει στο δρόμο. Χρειαζόμαστε δύναμη με εξειδικευμένο προσωπικό».

Μάλιστα άφησε υπόνοιες ότι συγκεκριμένοι κύκλοι -χωρίς να τους κατονομάζει- δεν θέλουν ενίσχυση της Ροδόπης με μόνιμους συνοριοφύλακες. «Αυτοί που δεν θέλουν τις προσλήψεις να μας πουν γιατί», ζήτησε χαρακτηριστικά, επιφυλασσόμενος πως εάν οι προσλήψεις δεν προχωρήσουν ούτε αυτό το διάστημα, με εντεινόμενη τη δράση παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης με ροές και μέσω των ελληνοβουλγαρικών συνόρων και του ορεινού όγκου της Ροδόπης, θα προβεί σε νέες καταγγελίες επί του θέματος.

Η ΕΕ καταδικάζει τις τουρκικές υπερπτήσεις

Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να αποφύγει πράξεις που υπονομεύουν την ενότητα και τη συνοχή μεταξύ συμμάχων, κάλεσε την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε σε ανάρτησή του στο twitter ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, δηλαδή της διπλωματικής υπηρεσίας δηλαδή, Στέφανο Σανίνο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιταλός διπλωμάτης έκανε γνωστό πως μετέφερε στον πρέσβη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, δηλαδή τον επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στην ΕΕ, τις σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ για τις πρόσφατες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών κοντά στην Αλεξανδρούπολη. Ο ίδιος συνέχισε υπογραμμίζοντας πως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η αποφυγή πράξεων που υπονομεύουν τη συνοχή μεταξύ συμμάχων είναι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία στοιχεία πιο σημαντικά από ποτέ άλλοτε.

Την ίδια ώρα, μήνυμα στην ηγεσία της Τουρκίας στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν («ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει πια για μένα») εξέπεμψε από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και τη συζήτηση του με τον πρόεδρο του Φόρουμ, Borge Brende, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν είναι αυτή που κόβει τους διαύλους επικοινωνίας κι αναλυτικά δήλωσε: «με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας. 

Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα “διεθνοποιήσω” ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απαράδεκτη πρακτική, κληθείς να σχολιάσει τον άνευ προηγουμένου μεγάλο αριθμό υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά. «Θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο  Κυριάκος Μητσοτάκης.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 26/5/2022}