Αεροψεκασμοί για τα κουνούπια στη Ροδόπη

Εάν δεν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες οι ψεκασμοί θα γίνουν τις επόμενες ημέρες

Στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών που εφαρμόζει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονία –Θράκης, την Παρασκευή 27/05 προγραμματίζεται η διενέργεια αεροψεκασμού προνυμφοκτονίας στα φυσικά υγροτοπικά συστήματα της ΠΕ Ροδόπης.

Πεδίο Εφαρμογής-περιοχές: Φυσικό οικοσύστημα της Ροδόπης (ευρύτερες περιοχές πέριξ Βιστωνίδας, Ισμαρίδας-Ιμέρου). Ώρες διενέργειας αεροψεκασμών: 06:00 – 14:00.

Προφυλάξεις: Να μην κυκλοφορούν στο φυσικό περιβάλλον των παραπάνω περιοχών, άνθρωποι και ζώα κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης του ψεκασμού για λόγους καθαρά προληπτικούς.

Η εφαρμογή δεν θα γίνει σε κατοικημένες περιοχές, ωστόσο κατά την εκτέλεση της πτήσης από και προς τις περιοχές εφαρμογής ενδέχεται το ελικόπτερο να διέλθει κοντά από κατοικημένες περιοχές, χωρίς αυτό να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Η εφαρμογή θα γίνει: 

  • με ευθύνη του ανάδοχου φορέα (ASNF Αεροεφαρμογές ΙΚΕ). 
  • με χρήση ελικοπτέρου που φέρει ειδικό και κατάλληλο εξοπλισμό.
  • με συνεχή επίβλεψη από ειδικούς επιστήμονες υπαλλήλους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  • Με εγκεκριμένα για το σκοπό σκευάσματα σύμφωνα με το υπ’ αριθ. πρωτ. 74/3015/19-01-2022 έγγραφο της Δ/νσης Προστασία Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε περίπτωση που δεν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, ο αεροψεκασμός θα διενεργηθεί εντός των επομένων ημερών.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 26/5/2022}