Απάντηση Αθήνας σε Τσαβούσογλου για τη μειονότητα: Η Τουρκία να σεβαστεί τη Συνθήκη της Λοζάνης

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί τη Συνθήκη της Λοζάνης έστειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Απαντώντας στις σημερινές αναφορές Τσαβούσογλου περί τουρκικής μειονότητας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου τονίζει ότι «Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.»
Ολόκληρη η δήλωση του Α. Παπαϊωάννου
«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λοζάνης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.
Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.
Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λοζάνης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 30/5/2021}