Αναβίωσαν και φέτος τα Καλογιάννια στον οικισμό Σαρακατσάνων

Το έθιμο κρατιέται ζωντανό

Οι Σαρακατσάνοι κρατούν τα Καλογιάννια ζωντανά, καθώς για ακόμα μια χρονιά τίμησαν το έθιμο. Στον παραδοσιακό Σαρακατσάνικο οικισμό στο Γλυκονέρι Ροδόπης στην διασταύρωση Φαναρίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου (09/07) η αναβίωση του εθίμου, αφού πρώτα τελέστηκε εσπερινός στο εκκλησάκι του παραδοσιακού οικισμού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος πέραν των πολιτικών και των αυτοδιοικητικών, παρόντες ήταν και Πολιτιστικοί Σύλλογοι Σαρακατσαναίων από τη γειτονική Βουλγαρία, ενώ υπήρχαν και κάποιοι Βούλγαροι τουρίστες που ήρθαν να παρακολουθήσουν την αναβίωση του εθίμου.

Λίγο μετά τον εσπερινό πραγματοποιήθηκε η αναβίωση με τον κόσμο να χειροκροτεί, καθώς η εκτέλεση του ήταν άψογη. Το έθιμο έχει συνδυαστεί με τη γιορτή της γέννησης του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, στις 24 Ιουνίου, και έχει τις ρίζες του σε προχριστιανικά έθιμα. Κατά το έθιμο συγκεντρώνονταν ανύπαντρα κορίτσια γυναίκες και όριζαν μια γυναίκα στην οποία καθεμιά πήγαινε ένα προσωπικό της αντικείμενο δεμένο σε ένα μπουκέτο «Καλογιάννια». Φέτος η αναβίωση μετατέθηκε χρονικά.

Παρόντες οι Στυλιανίδης και Χαρίτου

Στον παραδοσιακό οικισμό παρών ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης που παρουσίασε τη συνεργασία με το Σύλλογο και την προσπάθεια που γίνεται για την προβολή των Σαρακατσάνων με την πρόσφατη παρουσία τους στη Βουλή. Μετέφερε το χαιρετισμό του Σαρακατσάνου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά και «τη διαβεβαίωση του ότι θα στηρίξει την αναβάθμιση του οικισμού» δήλωσε ο κος Στυλιανίδης.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου που σημείωσε ότι «τα έθιμα, οι παραδόσεις, η πολιτιστική μας κληρονομιά, μας συνδέουν με τις ρίζες μας, μας θυμίζουν από πού ξεκινήσαμε και πού φτάσαμε. Κυρίως όμως μας οπλίζουν με δύναμη για να αναζητήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τη ζωή μας. Είναι πράγματι σήμερα πολύ δύσκολη η κατάσταση για την πλειοψηφία της κοινωνίας μας. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, υπάρχει ελπίδα, αρκεί να το πιστέψουμε».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ιάσμου, όπως και ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Κυριαζής που εκπροσώπησε τον Δήμο Κομοτηνής μεταξύ άλλων.

Το έθιμο

Το έθιμο παλαιότερα πραγματοποιούνταν σε πολλά χωριά με διαφορετικές παραλλαγές. Συνηθίζεται μάλιστα αυτή τη μέρα στα σταυροδρόμια να ανάβουν φωτιές και να πηδούν πάνω από αυτές μικροί και μεγάλοι τόσο στα χωριά όσο και στις πόλεις της Θράκης.

Στους Σαρακατσάνους που αναπαριστούν το έθιμο τους κάθε χρόνο υπάρχει ένα τελετουργικό μαντείας. Αφορά στα ανύπαντρα κορίτσια που αφού μαζέψουν λουλούδια και δέσουν σε αυτά το δαχτυλίδι τους, τα τοποθετούν μέσα σε ένα μπακιρένιο σκεύος. Τραγουδώντας το τραγούδι του Αϊ Γιάννη γεμίζουν στη βρύση το σκεύος με νερό και σε κάθε γέμισμα κλωτσούσαν τρεις φορές το σκεύος και το γέμιζαν ξανά. Όταν επέστρεφαν στις καλύβες μαζεύονταν γύρω από την μπακιρένια κούπα, και έβγαζαν από το νερό το πρώτο λουλούδι. Το κορίτσι στο οποίο αντιστοιχούσε το λουλούδι σύντομα θα παντρευόταν. Στη συνέχεια χόρευαν, τραγουδούσαν και προσέφεραν κεράσματα στους παρευρισκόμενους.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 12/7/2022}