Αλεξανδρούπολη: Σε 20 ημέρες η απάντηση στο ερώτημα: ‘Ποιος θα διοικήσει το Δήμο’

Εντός 20 ημερών θα ανακοινώσει την απόφασή του το Δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο δέχθηκε σήμερα (01/08) την ένσταση που υπέβαλλε ο νυν δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης κατά της εκλογής του Γιαννη Ζαμπούκη και του συνδυασμού του

Εδώ και περίπου έναν μήνα στην τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης είναι γνωστό ότι ο Βαγγέλης Λαμπάκης προτίθετο να προσβάλλει το εκλογικό αποτέλεσμα της 2ας Ιουνίου (δηλαδή του επαναληπτικού γύρου των εκλογών), υποστηρίζοντας ότι ο Γιάννης Ζαμπούκης είχε κώλυμα εκλογιμότητας, αφού δεν παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης και συμμετείχε στις Εκλογές φέροντας και αυτή την ιδιότητα.

Αυτά υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου η συνήγορος του κου Λαμπάκη και δικηγόρος Αθηνών Ελένη Καημενάκη, συνεπικουρούμενη από τη δικηγόρο Αλεξανδρούπολης Βασιλική Μιχαλακάκου.

Η κα Καημενάκη, επικαλούμενη συγκεκριμενες διατάξεις του Ποινικού Κωδικα, του νόμου περί «Καλλικράτη» και παλαιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, εξήγησε ότι η ένσταση έχει δύο σκέλη με πρώτο την ακύρωση της εκλογής του κου Ζαμπούκη και δεύτερο την ακύρωση της εκλογής όλης της παράταξης της οποίας ηγείται, δεδομένου ότι αν ο ίδιος δεν συμμετείχε φέροντας την προεδρική ιδιότητα, το αποτέλεσμα των εκλογών και δη αυτό του β’ γύρου, ο οποίος είναι απολύτως προσωποκεντρικός, θα ήταν εντελώς διαφορετικό.

Γιάννης Ζαμπούκης: «Είναι κακό να μην ξέρουν κάποιοι πως να χάνουν»

Εξερχόμενος του Δικαστηρίου ο επικεφαλής της παράταξης «Δήμος για όλους πρώτα εσύ!» σχολίασε λακωνικά: «Είναι καλό για κάποιους να θέλουν να κερδίζουν, είναι όμως κακό οι ίδιοι να μην ξέρουν να χάνουν». 

Λίγο νωρίτερα, οι δικηγόροι του κου Ζαμπούκη, Πολυχρόνης Θωμόπουλος και Λάμπρος Πάσχου -κυρίως δε ο δεύτερος- είχαν υποστηρίξει ενώπιον του δικαστηρίου ότι οι ισχυρισμοί της πλευράς Λαμπάκη δεν ευσταθούν. Σε δηλώσεις του, ο κος Λάμπρου χαρακτήρισε τη διαδικασία «τυπική», όπως επίσης σημείωσε ότι υπάρχει διάταξη νόμου (σ.σ. την οποία μοίραζε έξω από το δικαστήριο ο κος Απόστολος Φωτιάδης), σύμφωνα με την οποία -και κατά τα λεγόμενα του κου Πάσχου- η ιδιότητα του Προέδρου ενός Δικηγορικού Συλλόγου, εξαιρείται από τα κωλύματα εκλογιμότητας.

Ο κος Πάσχος είχε πει ακόμη, εντός της δικαστικής αίθουσας ότι η πλευρά Λαμπάκη «ζητά από το δικαστήριο να εφεύρει έναν νέο νόμο», ενώ στις δηλώσεις του εκτίμησε ότι από 1η Σεπτεμβρίου ο Γιάννης Ζαμπούκης θα είναι δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

Μέσα στον Αύγουστο η απόφαση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δικηγόρων, η απόφαση του Δικαστηρίου θα γίνει γνωστή μέσα στον Αύγουστο. Πλην όμως η απόφαση αυτή, όποια κι αν είναι θα απαντήσει μερικώς στο ερώτημα «Ποιος θα είναι δήμαρχος Αλεξανδρούπολης», καθώς η ανακοίνωσή της και ανάλογα με το περιεχόμενο της, θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα μιας διαδικασίας η οποία είναι άμεσα συνηρτημένη σε αυτό.

Στο δικαστήριο παρέστησαν και πολλά μέλη αμφότερων των παρατάξεων (Λαμπάκη και Ζαμπούκη) καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι και πρώην υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι άλλων παρατάξεων.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 1/8/2019}