Παραχωρούνται τα ιστορικά κτίρια του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο Υπερταμείο;

«Δεν πουλάμε ιστορικά κτήρια στο Υπερταμείο». Αυτό μεταξύ άλλων δηλώνει ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου Γιώργος Καΐσας στο e-evros.gr, στον απόηχο της απόφασης του Υπουργείο Οικονομικών για «μεταβίβαση» 10.119 δημόσιων κτηρίων στον Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων προς αξιοποίηση.

«Τα κτήρια αυτά δεν μπορούν να παραχωρηθούν αφού δεν είναι δηλωμένα στο Κτηματολόγιο. Θα πρέπει να γίνει πρώτα επικαιροποίηση στοιχείων», δηλώνει ο Γ. Καΐσας.

Ωστόσο και μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων κτήρια που έχουν χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικοί χώροι, Natura, αλλά και ως ιστορικά κτήρια δεν θα μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Στο Υπερταμείο ουσιαστικά δεν θα γίνει πώληση, αλλά παραχώρηση χρήσης για τα επόμενα 99 χρόνια. Όσα χαρακτηριστούν αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές Natura και ιστορικά κτήρια δεν μπορούν να δοθούν, αυτό αναφέρεται και στο Νόμο 4389/16 στο άρθρο 196 παράγραφο 4, το Νόμο Ίδρυσης του Υπερταμείου», επισημαίνει ο Βουλευτής.

Στην παράγραφο 4 του άρθρου 196 αναφέρεται ότι μεταβιβάζονται η κυριότητα και νομή όλων των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου στην ΕΤΑΔ, με την εξαίρεση αιγιαλών, παραλιών, παρόχθιων εκτάσεων, υδρότοπων, περιοχών Ramsar και Natura, αρχαιολογικών χώρων, αμιγώς δασικών εκτάσεων κ.λπ.

Στην επόμενη παράγραφο του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι ακόμη και τα ακίνητα που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση, παραμένουν μεν στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου, τελούν υπό τον έλεγχο του υπερταμείου, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διαχείρισή τους.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γ.Σταθάκης υποστήριξε ότι «προβλέπεται ρητά η επιστροφή των ακινήτων που έχουν ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον».

Η δυνατότητα επιστροφής ακινήτων στο ελληνικό Δημόσιο πράγματι προβλέπεται στον νόμο του υπερταμείου, ύστερα και από τη σύμφωνη γνώμη του Εποπτικού Συμβουλίου.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, της Μαρίνας Κριτού, 21/9/2018}