Ο LNG Αλεξανδρούπολης αποκτά «σάρκα & οστά» – επίσημες υπογραφές στο πλαίσιο της ΔΕΘ

Στο επίκεντρο της Διεθνούς Έναρξης Θεσσαλονίκης βρέθηκε η Αλεξανδρούπολη και το λιμάνι της, μια ημέρα πριν την επίσημη έναρξη της 83ης ΔΕΘ

Συγκεκριμένα, τo μεσημέρι της Παρασκευής 7 Σεπτεμβρίου και στο πλαίσιο του Southeast Europe Energy Forum που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο η Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Δημήτρης Τζώρτζης και ο πρόεδρος της GASTRADE, Ιωάννης Αράπογλου υπέγραψαν τη συμφωνία για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ ως μετόχου στο πρόγραμμα υποδομών FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Χρήστος Δούκας, και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Θράκης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ.

Το έργο αναμένεται να διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διεύρυνση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και στην ενεργειακή ασφάλεια.

Όπως ανέφερε ο κ. Αράπογλου, πρόεδρος της Gastrade, «αυτή τη στιγμή υπογράψαμε τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας». Ο κ. Τζώρτζης, πρόεδρος της ΔΕΠΑ, σημείωσε από την πλευρά του «ότι χρειάστηκε χρόνος για να ολοκληρωθεί η συμφωνία η οποία υπεγράφη. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε από εδώ και πέρα, συγχαρητήρια στους διοργανωτές του φόρουμ».

Όσον αφορά στην πορεία του έργου, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί το market test ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του χρόνου και στο β’ μισό του 2020 θα είναι πλήρως λειτουργικό.

Το εν λόγω ενεργειακό έργο υποστηρίζεται κατά πολύ από την αμερικανική πλευρά, αφού η υλοποίησή του θα σημάνει την «απεξάρτηση» της ευρωπαϊκής αγοράς από τη ρωσική τροφοδοσία, και σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός πως στην Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, συμμετέχει με μερίδιο 20% και η αμερικανική GasLog.

Υπάρχουν σκέψεις και ενδιαφέρον για την εισαγωγή ως μετόχου στην κοινοπραξία και βουλγαρικής εταιρείας ενεργειακών συμμετοχών BEH, χωρίς όμως τίποτα να έχει επισήμως ανακοινωθεί.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και προσωπικά ο επικεφαλής του Βαγγέλης Λαμπάκης, στηρίζει απόλυτα την υλοποίηση του έργου, για τη σημασία του οποίου σε επίπεδο ενίσχυσης της θέσης της πόλης, αλλά και της τοπικής οικονομίας, έχει πολλάκις κάνει λόγο.

Το σίγουρο είναι ότι η Αλεξανδρούπολη έχει πλέον μπει για τα καλά στον ενεργειακό παγκόσμιο χάρτη, αφού αποτελεί πρωτοπόρο Δήμο στο κομμάτι της ενέργειας, τραβώντας ευρωπαϊκά αλλά και παγκόσμια βλέμματα.

Η ώρα των υπογραφών παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, της Μαρίνας Κριτού, 8/9/2018}