Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης έκανε πρεμιέρα με αγάλματα-πρόσφυγες

Για ένα χρόνο θα φιλοξενεί την περιοδική έκθεση «Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη | Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς»

Βλέποντας κανείς τη συλλογή που φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί αν είναι η συλλογή είναι πιο σημαντική από την ιστορία της ή το αντίστροφο.

Η περιοδική έκθεση «Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη | Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς» έφτασε από τη Θεσσαλονίκη και το ΑΜΘ και θα εκτίθεται πλέον για έναν χρόνο στην Αλεξανδρούπολη. Η συλλογή αυτή εγκαινιάζει επί της ουσίας την λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα έχει πάρει την τελική του μορφή το 2020.

Η έκθεση περιλαμβάνει μία σειρά από αρχαιότητες που χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ. και προσδιόριζονται γεωγραφικά, ως «καταγόμενα» από την περιοχή της βόρειας Προποντίδας. Όμως, πρόκειται για αγάλματα – πρόσφυγες, που έφτασαν στην Ελλάδα ως μέρος των αποσκευών των ανταλλάξιμων πληθυσμών του 1922.

Η συλλογή των αρχαιοτήτων είχε γίνει από τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Ραιδεστού (σήμερα Tekirdag) που είχε ιδρυθεί το έτος 1871 και τα μέλη του είχαν καταφέρει να τις συγκεντρώσουν είτε μέσω αγορών, είτε μέσω δωρεών.

Αμά τη αφίξη τους στη Θεσσαλονίκη, τις είχαν παραδώσει στο τότε Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης και  λίγο μετά το 2010 έγιναν η συγκεκριμένη περιοδική έκθεση, κατόπιν συντήρησης και ολων των απαραίτητων διαδικασιών.

«Αρχαία ευαγγέλια» χαρακτήρισε τις αρχαιότητες η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου που βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη για να εγκαινιάσει την έκθεση, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εξάρει την σημασία που έδιναν οι πρόσφυγες του ’22 σε αυτά, αφού τα είχαν συμπεριλάβει στα απολύτως αναγκαία υπάρχοντα τους κατά τη μεταφορά τους στη νέα πατρίδα.

Πέραν του συναισθηματικού φορτίου που φέρνουν μαζί τους οι αρχαιότητες αυτές, παρουσιάζουν και σημαντικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον, είπαν στην τελετή των εγκαινίων οι ειδήμονες, ενώ από ορισμένους εκφράστηκε η άποψη ότι η συλλογή αυτή πρέπει να μείνει μόνιμα πια στην Αλεξανδρούπολη, αφού έτσι οι αρχαιότητες βρίσκονται το δυνατόν εγγύτερα στον τόπο καταγωγής τους.

Η επίσκεψη στην έκθεση καθόλη τη διάρκεια της, που είναι ένας χρόνος θα είναι δωρεάν.