Κοροναϊός: Κόκκινος συναγερμός για το ποσοστό θετικότητας στις τουριστικές περιοχές

Τις τελευταίες ημέρες οι ειδικοί βλέποντας να αυξάνονται τα κρούσματα, καθώς και οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, ζητούν να επιστρέψει η μάσκα σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός

Προβληματισμένοι για την εξέλιξη της πανδημίας και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, εμφανίζονται οι ειδικοί οι οποίοι χτυπούν καμπανάκι για το επόμενο διάστημα όπου αναμένεται η κορύφωση του 6ου κύματος, με τις προβλέψεις να μιλούν ακόμη και για 25.000 κρούσματα ημερησίως.

Τις τελευταίες ημέρες οι ειδικοί βλέποντας να αυξάνονται τα κρούσματα, καθώς και οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, ζητούν να επιστρέψει η μάσκα σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός ώστε να ανακοπεί η ορμητική πορεία του 6ου κύματος.

Οι τουριστικές περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο

Μιλώντας χθες,  κατά την έκτακτη ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊού ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, και οι αντιπρόεδροι του οργανισμού, Δημήτρης Παρασκευής και Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, αναφέρθηκαν στις περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.

Αυτές είναι οι εξής:

  • Ιόνιο
  • Νότιο Αιγαίο
  • Κρήτη
  • Αττική

Οι περιοχές με ενεργή τουριστική δραστηριότητα παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση, σημείωσαν οι καθηγητές.

Αυτό όμως που δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης σε ορισμένες περιοχές, είναι τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας που δείχνουν το ποσοστό θετικότητας σε δημοφιλή νησιά, όπου σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 50%.

Την εβδομάδα 20 έως 26 Ιουνίου, οι υψηλότερες θετικότητες καταγράφηκαν στη Μύκονο (53,53%) και στη Μήλο, όπου η θετικότητα ανήλθε στο 52,45%, από 32,31% την εβδομάδα 13 έως 19 Ιουνίου (αύξηση 62,3%).

Πολύ υψηλές θετικότητες παρατηρήθηκαν στη Σαντορίνη (39,51%), την Πάρο (31,77%),στην Τήνο (25,6%), την Κάρπαθο (24,51%), την Κω (24,38%), την Ιθάκη (23,74%) και τη Νάξο (21,7%), ενώ πλησίασαν το 20% στη Ζάκυνθο (19,93%), τα Νησιά Αργοσαρωνικού (18,64%), τη Σύρο (18,58%) και τη Ρόδο (18,54%).

Πλησιάζει η κορύφωση του 6ου κύματος – Οι προβλέψεις

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με το 6ο κύμα της πανδημίας, το οποίο , σύμφωνα με τον καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναμένεται να κορυφωθεί στις 16-17 Ιουλίου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε (ΣΚΑΪ), τα ημερήσια κρούσματα αναμένεται να φτάσουν τις 24.000, ενώ εξήγησε ότι θα υπάρχει αύξηση και στους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας. «Θα φτάσουμε λίγο πάνω από τους 200 διασωληνωμένους, αργότερα στο τέλος του Ιουλίου. Αντίστοιχα οι θάνατοι περιμένουμε να αυξηθούν κι αυτοί φτάνοντας τους 27-28 μεσοσταθμικά, γύρω στις αρχές Αυγούστου» σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Εκτίμησε ακόμη πως θα μπορεί να ακολουθήσει μια φάση αποκλιμάκωσης, τονίζοντας ότι αν καταστεί δυνατό να «δαμαστεί» μέσα στον Αύγουστο η πανδημία, τότε ο Σεπτέμβριος θα είναι καλύτερος.

Καμπανάκι από Καπραβέλο

Σύμφωνα με τον διευθυντή Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκο Καπραβέλο, τα αυξημένα κρούσματα αποτυπώνουν ένα μικρό μέρος της κατάστασης. Ο ίδιος εκτιμά, δε, πως η διασπορά του ιού είναι μεγάλη και αυτό αποτυπώνεται στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή τους διασωληνωμένους, οι οποίοι μάλιστα ξεπέρασαν τους 100.

«Πληρώνουμε τη μεγάλη χαλάρωση των μέτρων τη στιγμή που η πανδημία και ο ιός δείχνει τη δυναμική του με μία παραλλαγή, την Ο5, που χτυπάει και το κατώτερο αναπνευστικό» είπε ο Νίκος Καπραβέλος στο MEGA.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, ήταν μεγάλο λάθος που σταμάτησε η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ έκανε έκκληση «να μην πληρώσουμε σε ζωές την καλή πορεία του τουρισμού».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.in.gr/, 5/7/2022}