Χωρίς καράβι η Σαμοθράκη – Από τώρα και για πόσο;

Ισχυρότατο πλήγμα στην τουριστική της σεζόν υφίσταται αυτές τις ημέρες η Σαμοθράκη, αφού το πρόβλημα με τη συγκοινωνία της μοιάζει αν οχι άλυτο, τουλάχιστον δυσεπίλυτο. Και τα δύο οχηματοαγωγά πλοία της εταιρίας SAOS Ferries έχουν τεθεί εκτός γραμμής καθώς έχουν παρουσιάσει σημαντικές βλάβες. Ο ίδιος ο πλοιοκτήτης, Φώτης Μανούσης σε ηλεκτρονική του ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης χαρακτήριζει την κατάσταση ως «υπέρτατη ατυχία» και περιγράφοντας τις βλάβες αναφέρει ότι ήταν «απρόβλεπτες και αναπότρεπτες» σημειώνοντας ακόμη πως ειδικά αυτή του ΣΑΟΣ ΙΙ ήταν και «πρωτόγνωρη για τα ναυτιλιακά χρονικά». Στην ίδια ανάρτηση δε, ο εφοπλιστής παραδέχεται ότι όλα αυτά συνέβησαν «στον πιο κρίσιμο μήνα του έτους».

Με το ΣΑΟΣ ΙΙ και το ΣΑΟΝΗΣΟΣ δεμένα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και εν αναμονή επισκευών, που όμως δεν θα γίνουν «από τη μια στιγμή στην άλλη», η Σαμοθράκη συνδέεται πια με την ηπειρωτική Ελλάδα μόνο με το ταχύπλοο ‘Ζεφυρος’, το οποίο είναι και το τρίτο σκάφος της εφοπλιστικής εταιρίας του κου Μανούση.

Η βλάβη του ΣΑΟΣ ΙΙ προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο νησί (το ΣΑΟΝΗΣΟΣ είχε τεθεί εκτός γραμμής αρκετές μέρες πριν) μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, καθώς πολλοί επισκέπτες του έμειναν «με το εισιτήριο στο χέρι» μη μπορώντας είτε να πάνε στο νησί, είτε να φύγουν από αυτό. Στο γραφείο της εταιρίας στην Καμαριώτισσα, αλλά και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, διαδραματίστηκαν σκηνές απείρου κάλλους, με ταξιδιώτες που έδιναν μάχες για ένα εισιτήριο.

Την κατάσταση εκτόνωσε μερικώς το επιβατηγό ‘Ζέφυρος’ και το οχηματαγωγό ΑΝΑΞ, το οποίο παρέλαβε αυτοκίνητα από νησί (χωρίς τους οδηγούς τους), όμως η παρουσία του ΑΝΑΚΤΑ ήταν προσωρινή, όπως προκύπτει και από την πιο πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρίας που λέει ότι: «Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει εξευρεθεί λύση για την μεταφορά των οχημάτων από την Παρασκευή 9/8/2019 και μετά». 

Η ίδια ανακοίνωση ενημερώνει ότι  «η SAOS FERRIES από τις 9/8/2019 μπορεί να εξασφαλίσει ΜΟΝΟ την μεταφορά επιβατών με το ΕΓ-ΔΡ ΖΕΦΥΡΟΣ που θα εκτελεί συνεχόμενα δρομολόγια προς και από Σαμοθράκη εφόσον επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Δίνεται προτεραιότητα στους επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια ενώ οι υπόλοιποι θα εξυπηρετηθούν με λίστα αναμονής. Ειδικές κατηγορίες επιβατών (ΑΜΕΑ, ασθενείς κλπ) θα εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα». 

Φώτης Μανούσης: «Φεύγω» από το νησί 

Η κατάσταση που επικρατεί έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις με τους βουλευτές του Έβρου να έχουν κάνει παρεμβάσεις στη Βουλή, το δημοτικό συμβούλιο να συζητάει επί του θέματος και τον ίδιο τον πλοιοκτήτη να ζητάει πολιτική παρέμβαση για το ζήτημα καθώς «πραγματοποιείται ήδη σύσκεψη στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προκειμένου να αποκατασταθεί η συγκοινωνία της Σαμοθράκης μέχρι την επαναδρομολόγηση των πλοίων μας ΣΑΟΣ ΙΙ & ΣΑΟΝΗΣΟΣ».

Ο ίδιος ο πλοιοκτήτης από την πλευρά του ανακοινώνει ότι αποχωρεί από το νησί και προσωπικά και επιχειρηματικά. Η ανακοίνωση του είναι η εξής αν και πρέπει να σημειωθεί ότι ο κος Μανούσης έχει ξαναπεί παρόμοια και στο παρελθόν:

«ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΝΟΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ»

Στα 70 χρόνια της ζωής μου γνώρισα και αντιμετώπισα – ευτυχώς με επιτυχία- πολλές αντιξοότητες. 

Από την αγάπη μου για το νησί μας, αγωνίστηκα για να βγεί αυτό από την απομόνωση και ο ίδιος επένδυσα σχεδόν όλους τους οικογενειακούς μου πόρους, για να το εξασφαλίσω με τρία πλοία, ώστε να μην μείνει ποτέ αποκομμένο από την ηπειρωτική Ελλάδα. 

Δυστυχώς, έτυχε να ζήσω αυτές τις μέρες και την υπέρτατη ατυχία, αυτή του να υποστούν σοβαρές απρόβλεπτες και αναπότρεπτες βλάβες τα δύο από τα τρία αυτά πλοία, ΣΑΟΣ ΙΙ και ΣΑΟΝΗΣΟΣ, ταυτόχρονα και μάλιστα στον πιο κρίσιμο μήνα του έτους. 

Μάλιστα, το πρώτο υπέστη, σύμφωνα με τα λεγόμενα των μηχανικών, πρωτόγνωρη βλάβη για τα ναυτιλιακά χρονικά. Από την πρώτη στιγμή, έσπευσα να αντιμετωπίσω το πρόβλημα με όλες τις δικές μου και ξένες ακόμα δυνάμεις… Δυστυχώς, όμως, τέτοια προβλήματα δεν ξεπερνιώνται από τη μια στιγμή στην άλλη. 

Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα κακοτυχιών, η σταθερά όλα αυτά τα χρόνια μοχθηρή μειοψηφία ηττημένων έσπευσε να ρίξει το φαρμάκι της. 

Έφτασαν στο σημείο να εύχονται το ναυάγιο των πλοίων και την ατομική μου εξόντωση “με εγκεφαλικό”! 

Είναι οι ίδιοι οι οποίοι τους τελευταίους μήνες και ειδικά κατα την προεκλογική περίοδο του Ιουνίου με εξύβριζαν χυδαία και με συκοφαντούσαν ως “εκβιαστή”. 

Οι ίδιοι που τόσα χρόνια, σε όσες προσπάθειες και αν έκανα κατα καιρούς για το νησί, αφού δεν εύρισκαν, επινοούσαν, οπως και τώρα, κακές προθέσεις και σκοπιμότητες. Οι ίδιοι που ενώ είχαν ευεργετηθεί διαχρονικά απο εμένα με χαρακτήριζαν ως «εκμεταλλευτή» του νησιού. 

Οι ίδιοι που λησμονούν ότι πριν 20 χρόνια, οταν μου ζητήθηκε να σώσω την ναυτιλιακή συγκοινωνία του νησίου, καθώς και τις ακίνητες περιουσίες όλων όσων είχαν μέχρι τότε εγγυηθεί ατομικά για τα δάνεια των σαμοθρακίτικων πλοίων, έσπευσα να υποθηκεύσω την οικογενειακή μου περιουσία, και να βουτήξω σε απάτητα νερά, χωρίς να έχω υπάρξει εφοπλιστής και χωρίς καν προϋπηρεσία στην ναυτιλία. 

Επιτυχές αποτέλεσμα των 20 ετών αυτών, οι εταιρία μας να συγκοινωνεί με την ηπειρωτική χώρα με 3 πλοία…

Μετά από όλα αυτά, δεν αξίζει στα χρόνια μου τέτοια αντιμετώπιση από τους επαγγελματίες κακεντρεχείς! 

Φτάνει, πια, λοιπόν, η αυλαία πέφτει για μένα και τη Σαμοθράκη, που δεν αξίζει να σπιλώνεται από τέτοιους ανθρώπους, που εύχονται και απεργάζονται το κακό της ! 

Κανένας άνθρωπος δεν αξίζει, ειδικά στην ηλικία μου, να ζει με την παράλογη έχθρα μισανθρώπων εναντίον του. 

Γι’ αυτό, εξαντλημένος από το πάθος τους για εξόντωση, αποχωρώ από το νησί, τόσο προσωπικά όσο και επιχειρηματικά.

Ευχαριστώ δημόσια και μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου τους ναυτικούς των πλοίων μας και τους διοικητικούς υπαλλήλους, που αγωνιστήκαμε μαζί ανιδιοτελώς για το καλύτερο για το νησί μας. Αυτοί γνωρίζουν την αλήθεια και μπορούν να την περιγράψουν με κάθε λεπτομέρεια. Μόνη μου εκκρεμότητα η συνέχιση της προσπάθειάς μου αυτών των ημερών, ώστε να ομαλοποιηθεί όσο γίνεται γρηγορότερα η συγκοινωνία.

Μετά από όλα αυτά, μένει μόνο η αγάπη των ευτυχώς πολλών Σαμοθρακιτών, που με τίμησαν με την φιλία τους. Τα πλοία και οι επιχειρήσεις θα δραστηριοποιηθούν αλλού στην Ελλάδα, όμως η αγάπη και η φιλία ζει και θα ζει για πάντα στη Σαμοθράκη μας»

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 8/8/2019}