Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση η Σαμοθράκη – Σε απόγνωση κάτοικοι και τουρίστες

Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σαμοθράκης, έπειτα από την αποτυχία του πλοίου «Αζόρες» να προσεγγίσει το λιμάνι της. Το νησί έχει αποκλειστεί και άλλες φορές είτε λόγω βλαβών των πλοίων είτε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

«Ναυμαχία» για το πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης και την ίδια στιγμή να ταλαιπωρούνται επιβάτες και επισκέπτες του νησιού που για πλοίο ακούν και πλοίο δεν βλέπουν μετά τις βλάβες που έχουν υποστεί τα καράβια της εταιρίας SAOS Ferries.

Την Παρασκευή το απόγευμα το υπουργείο Ναυτιλίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονταν ότι: «Με άμεσες πρωτοβουλίες του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη, δόθηκε λύση στο μείζον πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης με την δρομολόγηση του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίο «AZORES EXPRESS». Ήδη το εν λόγω πλοίο ταξιδεύει προς την Αλεξανδρούπολη προκειμένου να ενταχθεί άμεσα στα δρομολόγια.»

Υπογραμμίζονταν ακόμη πως: «Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κινητοποιήθηκε άμεσα μετά την διαπίστωση της ελλιπούς κάλυψης των συγκοινωνιακών αναγκών της εν λόγω ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ενώ ο κ. Πλακιωτάκης έδωσε εντολή να εξευρεθεί άμεσα λύση, παρακολουθώντας από την πρώτη στιγμή στενά το όλο θέμα. Το AZORES EXPRESS είναι χωρητικότητας 3.163 κόρων, αναπτύσσει ταχύτητα 19 ναυτικών μιλίων την ώρα και μπορεί να μεταφέρει 655 επιβάτες και 260 ιδιωτικής χρήσης οχήματα.»

Και ενώ όλοι περίμεναν πως θα αποκατασταθεί το πρόβλημα το πλοίο δεν κατάφερε να «δέσει» αργά το βράδυ της Κυριακής στο λιμάνι. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα αναφέρθηκε «αδυναμία προσέγγισης του Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΖΟRES EXPRESS» στο λιμένα Καμαριώτισσας Σαμοθράκης λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Επιστρέφει στο λιμένα Αλεξανδρούπολης με 654 επιβάτες, 142 ΙΧ αυτοκίνητα, 5 φορτηγά και 42 δίκυκλα» ενώ κατά την προσπάθεια του καπετάνιου να προσεγγίσει το λιμάνι προκλήθηκε μηχανική βλάβη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο υπουργείο Ναυτιλίας αναζητείται νέα λύση για το πρόβλημα που έχει προκύψει καθώς το «AZORES EXPRESS» δεν θα επανεκτελέσει το δρομολόγιο και μια από αυτές είναι να χρησιμοποιηθεί επιβατηγό – οχηματαγωγό ανοικτού τύπου που είναι δρομολογημένο στη γραμμή Κεραμωτή – Καβάλα. Πηγές του υπουργείου σημείωναν πως αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των επιβατών και θα επιτραπεί δρομολόγιο πλοίου προς Σαμοθράκη όταν το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη περιοχή.

Από την πλευρά του ο Τομεάρχης Ναυτιλίας Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός σε δήλωση του επεσήμανε ότι: «Για περίπου μια εβδομάδα το νησί της Σαμοθράκης αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά δρομολογιακά προβλήματα που έχουν οδηγήσει στον αποκλεισμό του, προκαλώντας σοβαρότατες συνέπειες στην καθημερινότητα του νησιού και στην ομαλή μετακίνηση των επισκεπτών του. Κάτοικοι και τουρίστες βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ πολλοί από αυτούς χρήζουν ανάγκης ιατρικών υπηρεσιών δευτεροβάθμιου επιπέδου. Επιπλέον, η όλη κατάσταση έχει προκαλέσει τεράστια δυσφήμηση στο νησί αλλά και ίδια την χώρα, αφού βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και στα ύψη της τουριστικής κίνησης. Υποσχέσεις για λύσεις, δόθηκαν με μεγάλη ευκολία από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά μέχρι και σήμερα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού δεν έχουν δει πλοίο.»

Και καταγγέλλει ότι:  «Το ΑΖΟRΕΣ EXPRESS, από την Παρασκευή και με επίσημο τρόπο δια μέσου δελτίου τύπου του υπουργείου, είχε ανακοινωθεί ότι θα άρχιζε να κάνει δρομολόγια την επαύριον κιόλας. Εντούτοις μόλις την Κυριακή το βράδυ βρέθηκε έξω από το νησί και τότε όμως, το πλοίο, που υποτίθεται θα έδινε λύση στο πρόβλημα, δεν κατάφερε να προσεγγίσει το λιμάνι της Καμαριώτισσας, καθώς είναι αρκετά μεγάλο για τη μορφολογία του λιμανιού και ειδικά σε αντίξοες καιρικές συνθήκες- συχνό φαινόμενο για την περιοχή- να δυσχεραίνεται στην προσέγγιση και πρόσδεση.»

Ακόμη τονίζει ότι: «Η αδιαφορία και η προχειρότητα για ένα τόσο κρίσιμο πρόβλημα για το νησί της Σαμοθράκης αλλά και για την τουριστική φήμη της χώρας, είναι πρωτόγνωρες. Γιατί δεν εξετάστηκαν πιθανές λύσεις για άλλο πλοίο, κατάλληλο για το λιμάνι του νησιού; Γιατί δεν γίνονται προσπάθειες για εξεύρεση μιας σταθερής λύσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει φέρει κατοίκους και επισκέπτες της Σαμοθράκης σε αδιέξοδο; Τα προβλήματα των νησιών και η ακτοπλοΐα δεν μπορούν να περιμένουν. Στην περίπτωση της Σαμοθράκης, χρειάζονται εφικτές λύσεις και λήψη άμεσων πρωτοβουλιών.»

 

{Πηγή δημοσιευσης: https://www.in.gr , του Διονύση Βυθούλκα, 12/8/2019}