Χρόνια πολλά Κομοτηνή: Με κάθε επισημότητα η πόλη γιόρτασε 103 χρόνια ελευθερίας

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την καθιερωμένη παρέλαση σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας

Με λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα η Κομοτηνή γιορτάζει σήμερα 103 χρόνια ελευθερίας. Ανήμερα (14 Μαΐου) της μεγάλης αυτής εορτής για τον τόπο μας, ως είθισται πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων και μαθητική-στρατιωτική παρέλαση που μάλιστα διήρκεσε πάνω από μια ώρα.

Η αρχή έγινε από τον καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, όπου πολλοί πιστοί, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας μεταξύ άλλων, έδωσαν το παρών στην επίσημη δοξολογία, με την ιστορική σημαία της απελευθερώσεως της πόλης να κυματίζει. Χοροστάστησαν μαζί με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής οι προσκληθέντες Μητροπολίτες: Ξάνθης & Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων, Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού & Μαραθώνος κκ Κύριλλος, Θήρας, Αμοργού & Νήσων κκ Αμφιλόχιος και Δράμας κκ Δωρόθεος.

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης ήταν αυτός που ανέγνωσε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας, γνωστοποιώντας ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης της Κομοτηνής και ευχόμενος η πόλη να είναι πάντα ελεύθερη.

27 στεφάνια κατατέθηκαν

Στη συνέχεια οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Ηρώο της πόλης με επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτου Δράμας, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά κατατέθηκαν 27 στεφάνια και είναι από τις λίγες φορές που τόσο πολλά στεφάνια κατατίθενται. Στεφάνια κατέθεσαν αρχές και φορείς του τόπου, υποψήφιοι βουλευτές Ροδόπης, τα σώματα ασφαλείας, πολιτιστικοί και φοιτητικοί σύλλογοι.

Η παρέλαση κέντρισε τα βλέμματα

Στη συνέχεια όλοι πέρασαν στον χώρο της παρέλασης με αρκετό κόσμο να παρακολουθεί και να χειροκροτεί κρατώντας ελληνικές σημαίες. Η παρέλαση κράτησε πάνω από μια ώρα με πάρα πολλούς συλλόγους της περιοχής να παρελάσουν, ενώ φιλοξενούμενοι σύλλογοι παρέλασαν προερχόμενοι από Θεσσαλονίκη και Λήμνο.

Μετά τους Συλλόγους που προέρχονταν από όλο τον πολιτισμό και τον αθλητισμό της περιοχής, σειρά είχαν τα σχολεία. Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια παρέλασαν με υπερηφάνεια και κέρδισαν το χειροκρότημα. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης παρέλασε ξανά, όπως ακριβώς έκανε την 25η Μαρτίου 2023 για πρώτη φορά.

Τα άλογα του Ιππικού Ομίλου Κομοτηνής-Ξάνθης κέντρισαν τα βλέμματα μικρών και μεγάλων και έδειξαν την σημαντική δουλειά που κάνει ο Όμιλος, αλλά και την αγάπη που δείχνει σε αυτά τα ζώα. Την παρέλαση έκλεισε όπως πάντα ο Ελληνικός Στρατός. Με άψογο βήμα, σχηματισμό και υψηλό εθνικό φρόνημα, τα τμήματα του στρατού καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους Κομοτηναίους.

Οι δηλώσεις

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κκ Παντελεήμων σε δήλωσή του μετά το πέρας της παρέλασης, ευχήθηκε σε όλους τους Θρακιώτες χρόνια πολλά και παρότρυνε να μην ξεχνάμε τους ήρωες προγόνους μας. Ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού & Μαραθώνος κκ Κύριλλος εξέφρασε την μεγάλη χαρά του που βρέθηκε στη Θράκη και ευχήθηκε επίσης χρόνια πολλά. Ο Μητροπολίτης Δράμας κκ Δωρόθεος επίσης μετέφερε τις ευχές του προς τους απανταχού Θρακιώτες.

Τέλος ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος δήλωσε ότι η Κομοτηνή 103 χρόνια μετά την απελευθέρωσή της δεν ξεχνάει και πάντα τιμά την ιστορία της, γιορτάζοντας όπως αρμόζει μια τέτοια λαμπρή μέρα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 14/5/2023}